Bio-Kaas in Boedapest

Wat beweegt een jonge man om z'n Armani pak uit te trekken, de dure auto weg te doen en een vet betaalde baan op te zeggen? Glooiende weilanden met grazende koeien en schapen en een mooie zonsondergang achter de heuvels dus! En een sterke motivatie om een andere weg te bewandelen dan hij tot tien jaar geleden ooit voor mogelijk had gehouden.

AtillaBio170x240.jpg
Attila Péter vertelt nu enthousiast over de keuze die hij toen maakte. Het werd hem in eigen kring niet meteen in dank afgenomen. Maar uit zijn fanatieke betoog wordt duidelijk dat hij nooit meer terug wil naar die zogenaamde gouden jaren. De derde weg, zoals hij het zelf noemt, brengt hem, en het liefst ook de hele wereld als het aan hem ligt, meer voldoening met biologisch boeren en het leven op het platteland dan het stressvolle bestaan in de IT en financiële bedrijven. Met zijn biologische boerderij waar vooral zuivelproducten worden gemaakt, maar ook Szürkemarha runderen worden gehouden voor het vlees, levert hij zijn bijdrage aan de vernieuwing van de landbouw in Hongarije.

Zoals bij ons in Nederland in de jaren zeventig en tachtig de biologische landbouw opkwam en vanuit klein opgestarte projecten grotere bedrijven groeiden, zijn in Hongarije tien tot vijftien jaar geleden soortgelijke ontwikkelingen begonnen. In plaats van klakkeloos na 1989 de westerse kapitalische landbouwmethoden over te nemen, besloten veel Hongaren dat hun goede landbouwgrond vanuit oude agrarische tradities opnieuw benut moest gaan worden. Atilla is een van de voorlopers uit die jaren. Nu heeft hij een middelgrote boerderij en een biologische winkel in Boedapest waar hij en een kleine ploeg werknemers goed van kunnen leven. Ook hoopt hij in een later stadium een stukje van de Europese voedselmarkt te kunnen bedienen. Want hij is trots op zijn boerenbedrijf en op de producten die er vandaan komen. En dat mag ook wel, als je je leven zo op z'n kop hebt gezet en ondanks alle onzekerheden en moeilijke omstandigheden in de agrarische sector, zowel in Hongarije als binnen de EU, overeind wil blijven.

ViktoriaBioBolt350x360.jpg
Even ten noordwesten van Boedapest, in het Pilisgebergte, houdt Atilla zijn Holsteiner koeien voor de melk, maar ook schapen en geiten. Ook grazen Szürkemarha runderen, voor het vlees, er vrij rond in de velden. Kaas maken ze op de boerderij alleen voor eigen gebruik en voor de directe omgeving. Maar de melk, kwark, kefir en room worden wel verkocht in winkel in de Lehel Csarnok in Boedapest. Daar verkoopt hij samen met Viktória Wibling biologische kruidenierswaren en vooral veel kaas. De kaasvirtrine ligt vol met verschillende biologische kazen uit Hongarije maar ook uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en zelfs uit Nederland. Want Atilla ziet graag dat zijn klanten verder kijken dan alleen Hongaarse producten. Een groot deel van zijn kazen importeert hij via Duitsland.

Een vrouw met een grijs permanentje, die naast mij in de winkel staat, koopt voor een niet gering bedrag een paar stukjes kaas. 'Omdat deze kaas mij aan vroeger doet denken", zegt ze. "De smaak is beter dan kaas in communistische tijden maar ook beter als de kaas in de supermarkt ". Dat wil Atilla graag beamen. Want niet alleen jonge moderne eco-mensen komen naar zijn winkel. Juist ouderen die de smaken van voor de oorlog nog kennen, al eten ze de rest van de week een sobere boterham, geven graag hier hun geld uit. Want al zit zuinig budgeteren hen in het bloed, als er maar weer regelmatig een goede volle smaak in de mond komt!

De winkel in de Lehel Csarnok:
Váci út 9-15
1134 Boedapest, Hongarije
Tel: +36-30-2453935
Kantoor MAREM
Révay u.10
1065 Boedapest, Hongarije
Tel: +36-30-4826976

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing