Worst verenigt volkeren

KolbászTáncolna490Stamp.jpgTerwijl buiten Hongarije door de media het beeld geschapen werd dat er slechts rellen plaats vonden en dat grote volksmassa's in opstand kwamen tegen de regering, waren de Hongaren zelf gewoon met elkaar aan het feesten. Toen op maandag 22 oktober in de middag inderdaad kleine rellen begonnen in Boedapest, kwamen 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad juist alle Hongaarse bevolkingsgroepen van alle gezindten samen om het varken en de worst te bejubelen op het Csabai Kolbászfesztivál (Worstenfestival in Békéscsaba). De duizenden varkens ten spijt die eraan voorafgingen, de tienduizenden Hongaren hadden er veel plezier. Ze maakten en aten worst, dronken wijn en dansten totdat ze erbij neervielen. Op de harde beat van Gipsy-Gabber-House dansten oudjes van tachtig alsof ze nog nooit een rollator hadden gezien.

KolbászDiszasztal2Stamp.jpg
Hongaren kunnen goed samen- werken als het om eten gaat. In de sporthal van Békéscsaba en in de grote tenten ernaast stonden aan ongeveer vierhonderd houten tafels duizenden mensen de eer van hun team te verdedigen. Slowaken, zowel de echte als de Hongaarse, Roemenen en Hongaarse Roe- menen, Kroaten, Slovenen, Schwaben, Oostenrijkers, Tsjechen, overal kwam men vandaan. Of om actief worst te draaien of om gewoon te eten en te feesten. Alle soorten, rassen en koppen van Midden- en Zuid-Oost Europa waren hier te zien. De gezichten vaak net zo grof als de Csabai Worst die er gemaakt werd. Teams van allerlei bedrijven, organisaties, politieke partijen, tv- en radiostations, vriendengroepen, gezinnen, zangverenigingen, politiescholen, voetbalteams, iedereen moest binnen anderhalf uur van varkensvlees en vetspek de echte Csabái Worst maken. Precies volgens de regels wat betreft kruiden, dikte en lengte. Wel mocht iedereen bepalen hoeveel knoflook, kümmel en paprikapoeder erin ging. Niet altijd gemakkelijk, door het drinken van flinke hoeveelheden zelfgestookte pálinka uit moeders mooiste karaf of uit de plastic cola-fles werd het lastig bepalen hoeveel paprika je uit moest strooien op het net door de molen gedraaide vlees. Alles ging zonder handschoenen, met blote handen kneedde men deeg. Op één team na, dat als aanklacht tegen de strenge regels van de EU, zich als boze chirurgen had verkleed met mondkapjes, latex handschoenen en plastic mutsjes. Maar aan alle tafels zag je de mensen overal gretig proeven van het rauwe vleesmengsel, niemand werd er ziek van. Iets wat ze in Brussel zich niet voor kunnen stellen.


KolbászJoschiTeamStamp.jpg
Vanuit het Duitse Stuttgart was een team van Donau Schwaben aanwezig. De oudsten van hen waren geboren in Hongarije maar na de Tweede Wereldoorlog verjaagd naar Duitsland. Nu waren ze terug in hun geboortestreek om de liefde voor het varken om te zetten in keurig glanzende worsten. Hun tafel was tegen het einde van de wedstrijd ook de schoonste. Want hoewel Hongaars van geboorte, hebben ze in Duitsland Zauberkeit & Pünktlichkeit zich goed aangeleerd. De Hongaarse tafels daarentegen zagen er in korte tijd uit als in de vroege ochtend na een pittig studentenfeest. De SWR (Südwest Rundfunk) maakte tijdens het festival opnames van József Seibert, de leider van het Schwaben-team om die te verwerken in een documentaire over het varken. Als knipoog naar het Nederlands-Duitse voetbal had dit worsten-team oranje shirts aangetrokken. Omdat ze van Nederland én van ons voetbal houden. Hollands Oranje dus, broederlijk samen met vlaggen van Duitsland, Hongarije en EU boven een tafel vol met worst, je zou haast denken dat er nooit meer oorlog kan komen.


Hieronder m'n fotoreportage 'Van varken tot worst'. Niet geschikt voor vegetariërs! Misschien ook niet voor kinderen onder de, tja, onder welke leeftijd eigenlijk? Tijdens het opensnijden van de varkens op de parkeerplaats waren kleine kinderen aanwezig die, hoewel onder de indruk, er geen trauma van opliepen. Ze hielden geen enkele keer zelfs de handjes voor de ogen.

Tekst en foto's: ©TdS 2007

Voor wie het te veel wordt, scrol snel door naar beneden. Daar zijn foto's van het festival zonder varken te zien.

VarkenBrandStamp.jpg
VarkenBrandWaterStamp.jpg
VarkenBrandWaterSchoonStamp.jpg
VarkenBlootStamp.jpg
VarkentjeBloot2Stamp.jpg
VarkenBloot3Stamp.jpg
VarkenBloot4Stamp.jpg
VarkenBloot5Stamp.jpg
VarkenKopBak1Stamp.jpg
VarkenBlootOpStamp.jpg
Worstnavarken1Stamp.jpg
WorstnaVarkenStamp500.jpg
KolbászVrouwtjeStamp.jpg
WorstDeegProefStamp.jpg
WorstenuitdeMolenStamp.jpg
WorstVerdelenStamp.jpg
WorstenaanStokStamp.jpg
KolbászAnderVarkKinderenStamp.jpg
KolbászVarkKinderenStamp.jpg
KolbászVastag2Stamp.jpg
KolbászEladnakStamp.jpg
KolbászFérfiLány2Stamp.jpg
KolbászFérfiLányStamp.jpg
KolbászCsoport2Stamp.jpg
KolbászGroepjeStamp.jpg
KolbászFiuStamp.jpg
KolbászKisFiuStamp.jpg
KolbászHoedenmannenStamp.jpg
KolbászAccordeonStamp.jpg
KolbászMannenHoedjeStamp.jpg
KolbászMannenHoedjesStamp.jpg
KolbászManVrouwHoedjesStamp.jpg
KolbászMannenHoedjesGroepStamp.jpg
KolbászBoekenclubStamp.jpg
KolbászFérfiakStamp.jpg
ZsirosPál1Stamp.jpg
ZsirosPálTepertőStamp.jpg
KolbászJoschiStamp.jpg
KolbászCsoport3Stamp.jpg
KolbászMannenHandenStamp.jpg
KolbászManHanden1Stamp.jpg
KolbászManHandenStamp.jpg
KolbászManHanden2Stamp.jpg
KolbászWassendeMannenStamp.jpg
KolbászWassendeMannen2Stamp.jpg
KolbászWassendeMannen3Stamp.jpg
KolbászDarmenwassen2Stamp.jpg
KolbászWorstenrekStamp.jpg
KolbászKeramia2Stamp.jpg
KolbászKeramia1Stamp.jpg
KolbászCsoportStamp.jpg
KolbászVoetballers2Stamp.jpg
KolbászVoetballersStamp.jpg
DansendeDames3Stamp.jpg
DansendeDames2Stamp.jpg
DansendeDamesStamp.jpg
KolbászVrouwEetStamp.jpg
KolbászDisznosajtStamp.jpg
VoordeVegetariërsStamp.jpg


Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing