Man, oh Man, oh Mangalica!

GrasHoutSteenKopStamp.jpg
Ik moest er weer eens aan geloven. De uitnodiging om de slacht van een mooi Mangalica varken bij te wonen, ergens veraf gelegen van de bewoonde wereld op het Hongaarse platteland, kon ik natuurlijk niet afslaan. Ik weet het, er zou op deze site veel meer over fruit en groente geschreven moeten worden. En over kaas. Deze zomer gaat dat ook gebeuren. Maar het is nu nog winter. Dan draait het om vlees. Dus storm, regen, windvlagen, hagelstenen, donderslagen, verkleumde Hongaren, Duitsers, Hungaro-Duitsers, kindertjes in regenjassen, stijgerende paarden in de stal, blaffende waakhonden, krijsende kippen, ganzen, geiten en schapen; ze waren er allemaal bij terwijl het lieve varken van leven, bloed en ingewanden ontdaan, uiteindelijk in stukken verdeeld op tafel kwam te liggen.

VarkenKindStamp.jpg
Later deze maand meer over deze pittige slachtdag. Hier vast een paar foto's en twee links naar Chew.hu, de Engelstalige website over eten en drinken in Hongarije. Het kind op de foto vond het trouwens allemaal erg interessant. Net als al die andere aanwezige kinderen die hun gespeeld bange moeders aan de hand mee namen om de ingewanden van het varken eens goed van dichtbij te gaan bekijken. Niets naar de Efteling of een dagje Nemo in Amsterdam dus. Gewoon op de koude natte zaterdagmorgen in maart naar de varkensslacht. Hier in Hongarije hoeven ze geen zwaar door ministeries gesubsidieerde en door dure communicatie-marketingbureaus uitgevoerde campagnes te maken om de consument naar de boer te krijgen en het kind te leren waar z'n eten vandaan komt. Laat de EU dus alsjeblieft eens met z'n fikken van het normale leven afblijven. Enne... de illegaal losgesneden linkerschouder, toch zo'n ruim twee kilo, van dit eco-bio-duurzame-slowfood-endatweallemaalzograagtegenwoordigomdathetzoverantwoordiszoudenwilleneten-varken, schuif ik hier zodirect lekker met knoflook en citroen de oven in. Wie komt mij een boete geven?


AsztalHúsStamp.jpg
Helaas kon ik begin dit jaar zelf niet naar het hieronder beschreven 'Eerste Mangalica Festival' in Budapest, maar volgend jaar zal ik erbij zijn. Ook hieronder een link naar het stuk over de vermeende super- kwaliteiten van het vet van het Mangalica varken. Ondanks de wetenschappelijke onderzoeken dat het cholesterol verlagende eigen- schappen bezit en goede aminozuren en omegáátjes heeft, blijken er wel degelijk kanttekeningen bij te maken.


Crowds Go Hog Wild at First Mangalica Festival Mangalica Festival
Piercing the Mythe of the Hungarian 'Superpig'

SchaalmetSchouderStamp.jpg

Meer lezen over Svenja Cyrys, bio veeteelthoudster in Hongarije

Vlees en ook groente en fruit kunnen besteld worden met de Bioborb, Bio-mand. Voor meer informatie kijk op Biohof Ungarn Biokorb.

Tekst en foto's ©Tom de Smet 2008
Met dank aan Chew.hu

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing