Goede worst is goud waard

Om meer te begrijpen van de status van worst in Hongarije moet je naar het zuidoosten toe. Overal in het land is vleesverwerkende industrie te vinden. Maar de grote laagvlakte, de Alföld, vooral richting Servische en Roemeense grens, vormt de nationale gehaktmolen van Hongarije. Daar komt het meeste vee vandaan en zijn vleesbedrijven met grote namen gevestigd.

ManMesPickStamp.jpg
Zo is de stad Szeged in de provincie Csongrád beroemd om de door de firma Pick geproduceerde, Pick salami. En Békéscaba, in de provincie Békés met een groot aantal worstfabrieken is bekend onder meer door het Csabai worstenfestival. Het stadje Gyula, nog geen tien kilometer van Békéscsaba, was eeuwenlang de belangrijkste schakel voor veeteelt en veehandel met grote internationale veemarkten, vele veehouders, slachterijen en de daaruit volgende industrie. In Gyula ontstond de Gyulai kolbász die over de hele wereld wordt geëxporteerd. Dat het worstenfestival in Békéscsaba gehouden wordt zorgt wel voor scheve ogen. De burgemeester van Gyula, mevrouw Klára Perjési, had het festival graag in haar stad gezien.


Maar aan het toerisme rond het festival valt ook te verdienen, dus wordt er pragmatisch samengewerkt. Nu de twee steden zowat aan elkaar gegroeid zijn wordt de samenwerking inniger, in tegenstelling tot vroeger tijden waarin slagers en uitbeners regelmatig van stad en bedrijf wisselden als waren zij topvoetballers. De mensen in Békéscsaba waren net even slimmer en zo werd tien jaar geleden ter promotie van de stad en regio door Dr. Zoltán Ambrus en het Hongaars bureau voor toerisme dit festival opgezet. Gyula had het nakijken. Worst en het varken als marketingsymbolen, zoiets als Goudse kaas en de kaasmarkt in Alkmaar. Volgens Dr. Zoltán Ambrus is worst van en voor iedereen. Al van oudsher staan worst en andere zelfgemaakte producten van het varken symbool voor rijkdom. Heb je geen geld dan kun je altijd met worst betalen. Als teken van gastvrijheid, vriendschap en vertrouwen geef je een stuk worst als iemand bij je op bezoek komt. Lachend om de dubbelzinnigheid, komt Zoltán tot de conclusie dat je met het geven van een stuk worst ook een stuk van jezelf weggeeft.

KolbaszStamp.jpg
"Maar we laten ons hier ook niet gek maken door de EU", vertelt de ruim zeventig jaar oude man met de grijns nog op z'n gezicht. "Natuurlijk is het toezicht op het festival strenger geworden en worden nu concessies gedaan. Zo wordt nu niet meer op het festivalterrein geslacht, maar in abattoirs. Het vlees waarvan de deelnemers worsten draaien komt keurig in kratten van 10 kilo gekoeld binnen op het moment dat de grote worstendraai-wedstrijd begint. Onze trots, de traditie, de thuisslacht en het ambacht vormen de drijfveer voor dit festival. Dat laten we ons niet afnemen". "En ach, die EU", verzucht Zoltán nog. "Laat ze maar komen uit Brussel, dan zullen ze zien wat een feest het hier is. Dan willen ze hier voor altijd komen wonen, zoveel worst hebben ze in hun leven nog nooit gezien!"


Lees ook: Wie gaat dit varkentje eens even wassen?

©TdS2007

Meer informatie:


Kolbásfesztivál Békéscsaba 20-23 oktober 2007

Hongaars Verkeersbureau, Den Haag

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing