home | vlees & gevogelte

Mangalica Festival, drie dagen varken!

ham-ab.jpgSinds 2007 vindt elk jaar begin februari in de Vajdahunyadvár in Boedapest het Mangalica Fesztivál plaats, een festival dat helemaal in het teken van het Mangalica varken staat. Dit jaar is tegelijkertijd het 20-jarig jubileum te vieren van dit krulharige varken, want twintig jaar geleden startte het landelijke programma voor herfok van dit oude Hongaarse bijna uitgestorven varkensras.

Lees meer...

Mangalica Festival, eerste weekend februari Boedapest

mangalicafestivalstamp.jpg
Woensdag 6 januari 2010 - Hongaren weten echt rondom elk eetbaar of drinkbaar product wel een festival te verzinnen. Appeltjes, noten, worst, honing, wijn, pálinka, pörkölt of net geschoten wild: als er te eten en te drinken valt komen ze in actie. Het eerste gastronomische festival van het jaar is nu al een traditie, ondanks dat het nog een vrij jong festival is. In het eerste weekend van februari, na een maand van relatieve eetrust, stroomt het hof van de Vajdahunyadvár vol met duizenden mensen die opgelucht zijn dat er weer eens massaal te smikkelen valt.
Lees meer op Hongarije Vandaag

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpg
Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.
In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. Lees verder op Hongarije Vandaag.

Pannon Lud stopt productie foie gras

GanzenVrijSzakácsi.jpg
"Het Hongaarse bedrijf Pannon Lud heeft besloten te stoppen met de barbaarse productie van foie gras. Op het bedrijf zullen voortaan alleen nog vrije uitloop ganzen te vinden zijn. Pannon Lud was de grootste producent van foie gras ganzen ter wereld. De beslissing om te stoppen met de gruwelijke productie methode volgde naar aanleiding van een campagne van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, maar ook in reactie op veranderingen in de markt."

Bron: Vier Voeters
lees hele artikel

» lees verder

Man, oh Man, oh Mangalica!

GrasHoutSteenKopStamp.jpg
Ik moest er weer eens aan geloven. De uitnodiging om de slacht van een mooi Mangalica varken bij te wonen, ergens veraf gelegen van de bewoonde wereld op het Hongaarse platteland, kon ik natuurlijk niet afslaan. Ik weet het, er zou op deze site veel meer over fruit en groente geschreven moeten worden. En over kaas. Deze zomer gaat dat ook gebeuren. Maar het is nu nog winter. Dan draait het om vlees. Dus storm, regen, windvlagen, hagelstenen, donderslagen, verkleumde Hongaren, Duitsers, Hungaro-Duitsers, kindertjes in regenjassen, stijgerende paarden in de stal, blaffende waakhonden, krijsende kippen, ganzen, geiten en schapen; ze waren er allemaal bij terwijl het lieve varken van leven, bloed en ingewanden ontdaan, uiteindelijk in stukken verdeeld op tafel kwam te liggen.

» lees verder

Varkenskolom Midden- en Oost-Europa

Nadat in de zomer van 2007 al het rapport van LNV en Landbouwraad Boedapest verscheen over de varkenssector in Hongarije, is nu vorige maand het rapport 'Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraďne en Rusland' verschenen. Ook dit rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV en door het LEI gemaakt.

Het hele persbericht kunt u lezen op:
Investeren in Oost-Europese varkenskolom

Daar kunt u ook de hele pdf bekijken of een gedrukt exemplaar bestellen.

Het rapport 'Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector' door Liesbeth de Schutter valt hier te downloaden: Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector

Verburg kaart foie gras aan in Europa

Bron: ANP, 2 november 2007 uit het NRC

Den Haag, 2 nov. Net als haar voorganger Cees Veerman gaat minister Gerda Verburg (Landbouw) de totstandkoming van foie gras aankaarten in de Europese Commissie. Verburg zegde dat gisteravond toe na vragen van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer.
De minister liet overigens ook weten dat de vrije handel in ganzen- en eendenlever niet te verbieden valt. Wel hebben acties zoals dierenbeschermers eerder voerden grote impact.
Verburg wees erop dat verscheidene restaurants, grootwinkelbedrijven en ook banken na acties besloten geen foie gras meer te serveren, verkopen of financieren, omdat de ganzenlevers snel worden vergroot door de dieren onder dwang veel voedsel te voeren.

» lees verder

Worst verenigt volkeren

KolbászTáncolna490Stamp.jpgTerwijl buiten Hongarije door de media het beeld geschapen werd dat er slechts rellen plaats vonden en dat grote volksmassa's in opstand kwamen tegen de regering, waren de Hongaren zelf gewoon met elkaar aan het feesten. Toen op maandag 22 oktober in de middag inderdaad kleine rellen begonnen in Boedapest, kwamen 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad juist alle Hongaarse bevolkingsgroepen van alle gezindten samen om het varken en de worst te bejubelen op het Csabai Kolbászfesztivál (Worstenfestival in Békéscsaba). De duizenden varkens ten spijt die eraan voorafgingen, de tienduizenden Hongaren hadden er veel plezier. Ze maakten en aten worst, dronken wijn en dansten totdat ze erbij neervielen. Op de harde beat van Gipsy-Gabber-House dansten oudjes van tachtig alsof ze nog nooit een rollator hadden gezien.

» lees verder

Grand Prix Mondivin gewonnen door Merlot. Wild en Hongaars rood

HOOG SOEREN, 1 november - De eerste editie van de nieuwe wijn-spijswedstrijd Grand Prix Mondivin is gewonnen door restaurant Merlot in Amersfoort. Tijdens de spannende finale in De Echoput in Hoog Soeren eindigden Aagje Deken in Middenbeemster en Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee respectievelijk op de tweede en derde plaats. Extra onderscheidingen waren er voor Cordial in Oss en Avocado in Amersfoort: bij deze deelnemers was niet de combinatie maar wel het gerecht zo innovatief dat een vermelding niet achterwege mocht blijven.

De Grand Prix Mondivin is een nieuwe wedstrijd voor chefs en sommeliers. De opdracht is een eigentijds gerecht op basis van Nederlands wild te bereiden dat past bij het Hongaarse Domaine Mondivin 2003 uit Villány, de Zuid-Hongaarse streek die beroemd is om zijn rode wijnen. Het domein, sinds 1992 eigendom van Erik Sauter en Jan van Lissum, werd enige tijd geleden bezocht door Christie’s wijnveilingmeester en Master of Wine Michael Broadbent, die aangenaam verrast was over het hoge kwaliteitsniveau dat hier bereikt werd met de cabernet franc-druif. Andere succesvolle producenten uit deze regio zijn onder meer Ede Tiffán, Atilla Gere en József Bock.

Lees dit artikel verder op: Slijtersvakblad

Meer op: The Winesite

Studie- en Handelsreis voor de Varkenssector naar Polen en Oekraďne

EdeStamp.jpg
In samenwerking met het ministerie van LNV en de PVE organiseert de in de agrarische sector opererende Poolse bank BGZ (waarin Rabobank Inter-national participeert) een studie- handelsreis voor de varkenssector naar Polen en Oekraďne. Met deze handelsreis wordt follow up gegeven aan het succesvolle symposium over 'Kansen in Centraal- en Oost-Europa voor de Nederlandse varkenssector' van de PVE op 15 februari 2007 in Ede.

» lees verder

Met huid en haar, Szőröstul bőröstul

SzmarhaStamp.jpg
"Als je zoals ik dertig jaar naast een boerderij hebt gewoond waar geen koe nog een hoorn op haar kop had, is het voor mij een verademing om de Hongaarse grijze runderen met hun lange gedraaide horens subtiel te zien manoeuvreren om niet met elkaar in de knoop te komen". De Nederlandse Frouwke Schouwstra, woonachtig in Nagypall, zuid Hongarije, besloot daarom als ode aan dit rund en aan het typisch Hongaarse Mangalica varken, samen met haar man Eddy Smid een tentoonstelling op te zetten die vanaf 1 mei aanstaande te zien valt in hun galerie.

» lees verder

Wie gaat dit varkentje eens even wassen?

KolbaszFestivalStamp.jpg
Aan de honderden Hongaren die eind oktober 2006 verse worst stonden te draaien in de grote sporthal van Békéscsaba heeft het niet gelegen. Aan de tienduizenden vrolijke bezoekers ook niet. Op dit inmiddels beroemde Kolbászfesztivál (Worstenfestival) aten zij alsof er altijd worst zal wezen en alle Hongaarse tuinhekjes gemaakt zijn van gedroogde worst. Toch hangen donkere wolken boven de Hongaarse veehouderij en vleesindustrie. Ook boven de steden Békéscaba en Gyula, in het zuidoosten. Die regio was in de achttiende en negentiende eeuw hét centrum voor veehandel in Midden-Europa en vanaf eind negentiende eeuw de bakermat van Hongaarse salami en vele soorten gedroogde worst.

» lees verder

Goede worst is goud waard

Om meer te begrijpen van de status van worst in Hongarije moet je naar het zuidoosten toe. Overal in het land is vleesverwerkende industrie te vinden. Maar de grote laagvlakte, de Alföld, vooral richting Servische en Roemeense grens, vormt de nationale gehaktmolen van Hongarije. Daar komt het meeste vee vandaan en zijn vleesbedrijven met grote namen gevestigd.

» lees verder

Pasen... jaar in, jaar uit

PasenCZstamp280340.jpg
Uit eieren komen meestal kuikentjes, mits ze niet zijn gekookt. En die kuikentjes worden dan groot. Mooie reden voor deze poelier uit het Tsjechische Turnov om de paasetalage vol prachtig knipwerk te laten voor wat het is.

Door het gele paasei naar binnen kijkend zie je de winkeljuffrouw van papier met veel plezier vertellen over alle pluimveeproducten die er te koop zijn. De schuimplastic kuikentjes liggen echter vermoeid op het droge stro.

Hoe lang al liggen ze daar toch zo op hun paasbest te wezen?

Bio-boerin op de poesta

SvenjaStamp.jpg
Dat je moed en doorzettingsvermogen nodig hebt bij het opzetten van een eigen bedrijf is iedereen bekend. Maar om als vrouw alleen een bio-boerderij op te zetten op het Hongaarse platteland vraagt om nog een aantal sterke eigenschappen!

Zo heeft Svenja Cyrys, opgegroeid in Duitsland met werk in Frankfurt am Main, alles achter zich gelaten en is ze in Boedapest diergeneeskunde gaan studeren. Het beviel haar in Hongarije beter dan in Duitsland, ze werd verliefd op de Hongaarse cultuur en de mensen en ze besloot niet meer terug te keren. Ook het idee om een eigen boerenhof te beginnen was in Hongarije beter te verwezenlijken dan in haar eigen land.

» lees verder

Wat een verdriet, de worsten zijn er niet!

Ach, het heeft niet lang mogen duren. Met de Worstenkraam van Lászlo op de Albert Cuyp. Door omstandigheden heeft hij de kraam moeten sluiten. En nu zitten we dus zonder Hongaarse worst. Niet alleen voor mij een groot gemis, Hongaren wonend hier in Holland bellen me al op, waar de worsten gebleven zijn...........want ze komen voor niets naar Amsterdam en zoeken vergeefs tussen de groente, fruit en vis naar hun geliefde geuren en kleuren. Of ik hen er misschien bij kan helpen.

LászloII300x190.jpgKortom, er was iets aan de hand, vandaar dat de kraam na een half jaar al moest verdwijnen. Niet leuk voor Lászlo dus. En ook niet leuk voor de worstenliefhebbers in Nederland. Want hadden we eindelijk Hongaarse worst en lekkere salami, (lees: Hč hč, eindelijk worst) nu moeten we het stellen met die van de Italianen en de Fransen. Of van de Spanjaard. Ook niet slecht, natuurlijk niet. Maar het had zo mooi kunnen zijn, heel Amsterdam, wat zeg ik, heel Nederland aan de Magyar kolbász, Hongaarse worst. Een andere smaak, een andere worst en eindelijk eens iets van het beste vanuit Midden-Europa hier bij ons op tafel.

Zo snel ik iets weet, wanneer en waar de geur van gerookt vlees, knoflook, paprika en andere kruiden mij in de neus komt laat ik het hier weten. Want we hebben allemaal recht op worst, ook op die uit Hongarije! En op de vrolijke lach van Lászlo!

Na végre, Kolbász! Hč hč, eindelijk, Worst!

Onderstaand artikel is helaas niet meer van toepassing, toch blijft het stuk op de site staan met toevoeging van volgend artikel: Wat een verdriet, de worsten zijn er niet.

Als een lopend vuurtje gonst het door de stad, de geur van gerookte Hongaarse boerenworst en salami verspreidt zich door straten en wijken. Eindelijk, verzuchten de klanten aan de kraam. Met lachende gezichten worden worsten in tassen gestopt, handen geschud en zoent men elkaar bij het afscheid. "Tot volgende week", dan praten we verder! Sziastok! Tot ziens allemaal!

LászloKolbászIII.jpg
Nederlanders mogen dan flinke discussies voeren, of mensen uit de nieuwe lidstaten van de EU hier wel mogen werken, de Hongaar Lászlo Tóth is tenminste binnen. Voor mij heel erg fijn, want nu hoef ik geen tassen vol worst meer uit Hongarije te slepen. Want elke keer mijn meest charmante smoesje bij de incheckbalie op het vliegveld in Boedapest - dat ik ze cadeau kreeg, omdat wij in Holland helaas niet van die fijne worsten hebben - is nog geen garantie dat ik deze kilo's Hongaars vee in darmen gehuld, ook daadwerkelijk meekrijg in het vak voor de handbagage. Nu kan ik lekker met de tram naar de Cuyp voor mijn zucht naar pittige worst. Na vier jaar in Nederland te hebben gewerkt heeft Lászlo hier z'n eigen kraam op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. En dat werd tijd. Want waar krijg je in Nederland nou echte Hongaarse gerookte en gedroogde boerenworst en mooie dikke sappige salami's? Of pittige worst van gans of eend?

» lees verder

Marktstudies intensieve veehouderij Tsjechië en Slowakije

Uit: Berichten Buitenland van het ministerie van LNV, april 2006

Zojuist zijn er twee nieuwe marktstudies beschikbaar gekomen over de intensieve veehouderij in Tsjechië en Slowakije. Deze marktstudies zijn in opdracht van het ministerie van LNV vervaardigd. De beide studies geven inzicht in de situatie en de toekomstige ontwikkeling van de varkens- en pluimveehouderijsector in Tsjechië en Slowakije. In de rapporten wordt aandacht besteed aan de primaire productiesector, de verwerkende sector, consumptie, handel, distributie en toelevering. U kunt beide rapporten opvragen bij mevr. A.P. Luijkx-Visser. a.p.luijkx-visser@minlnv.nl

Varkensslacht in Tsjechië

Door Katy Sherriff voor 25XEurope

Het varken. Bij sommige godsdiensten wordt het als een onrein dier beschouwd. In Tsjechië is dit het meest gegeten stuk vlees. En dan het liefst niet voorverpakt uit de supermarkt, maar zelf geslacht op de boerderij. In de dorpjes in de heuvels rond Ostrava houden veel mensen nog hun eigen varkens. Is het varken vet, dan is het klaar voor de slacht. "Het is een feest als een varken weer dik genoeg is voor de slacht."

» lees verder

Het zal me worst wezen!

Blutwurst200x150.jpg
Terwijl Tsjechen die zelf een varken willen slachten zich in bochten moeten wringen om de strenge Europese regelgeving te omzeilen, lijkt het de jongens van Ahold en de Oostenrijkse supermarktketen Julius Meinl worst te wezen. Druk in onderhandeling over de overname van de Tsjechische filialen van Meinl door Ahold, hebben de directies niet goed opgelet. Dat het management in beider bedrijven duimen zat te draaien in plaats van verse worst, bleek toen het te laat was. Als je de berichten volgt, zou je vleesproducten voortaan alleen nog kopen bij een kleine betrouwbare slager. Of je haalt een half varken, darmen en andere onderdelen bij het abattoir en je maakt je sappige worsten zelf. Als je de wetten van de EU tenminste weet te omzeilen.

» lees verder

Waar wordt nu nog gerookt?

VarkenspootjesMet varkensvlees hebben Nederlanders een vreemde verhouding. Het zou ongezond zijn vanwege het vet. Maar varkensvlees heeft wel erg veel smaak en kan je doen kwijlen als een rund. Dus, schuldgevoel of niet, soms heeft men geen andere keuze. Dan moet er varken op het bord.
Zelf eet ik graag gerookt varkensvlees. Maar een goed stuk schouder of nek is hier in Amsterdam maar moeilijk te krijgen. Het aanbod reikt vaak niet verder dan een stukje spek of een armetierig knietje voor de snert.

» lees verder