Varkensslacht in TsjechiŽ

Door Katy Sherriff voor 25XEurope

Het varken. Bij sommige godsdiensten wordt het als een onrein dier beschouwd. In TsjechiŽ is dit het meest gegeten stuk vlees. En dan het liefst niet voorverpakt uit de supermarkt, maar zelf geslacht op de boerderij. In de dorpjes in de heuvels rond Ostrava houden veel mensen nog hun eigen varkens. Is het varken vet, dan is het klaar voor de slacht. "Het is een feest als een varken weer dik genoeg is voor de slacht."

Midden in de natuur

VarkentjeslachtCZ250x400.jpg
LukŠs Pysko (25) werd geboren in Malenovice, een klein dorpje in de bergen nabij de stad Ostrava. Nu woont hij met zijn vriendin in de stad, maar nog elk weekend gaat hij terug naar zijn ouderlijk huis. "Het is daar heerlijk want je zit midden in de natuur. Maar voor mijn werk moet ik wel in de stad wonen." Net als de meeste Tsjechen is LukŠs verzot op varkensvlees. "Varkensvlees is het meest gegeten vlees in TsjechiŽ. De mensen in de dorpen hebben vaak hun eigen varkens die ze vet mesten. In TsjechiŽ mag elk huishouden twee varkens hebben voor de slacht. Mijn ouders hebben varkens, maar ook schapen en kippen. Maar ze zijn geen boeren. Mijn vader is elektricien en mijn moeder is babysitter. De dieren hebben zij alleen voor eigen consumptie.


Drinken en slachten
Aankomend weekend is het weer zover. Het varken van zijn ouders is vet genoeg om te slachten. "Dat wordt een groot feest!", belooft LukŠs. "Met veel zelfgemaakte sterke drank zullen we de hele avond eten, drinken en zingen." Vroeger waren het nog echte familiefeesten, maar nu viert iedereen de slacht voornamelijk met zijn eigen gezin. Het leven in de dorpen verandert langzaamaan. Ik denk dat dat door de Westerse invloeden komt, de tradities gaan verloren. Dat is echt heel jammer."

Supermarkt is te makkelijk

VarkensslachtCZJongens350x260.jpg
LukŠs slacht het varken zelf. "Toen ik zestien, zeventien jaar oud was, deed ik het voor het eerst. Meestal nemen de zonen het van de vader over als ze oud genoeg zijn. Het is niet leuk om een dier te doden, maar het is wel de meest eerlijke manier. Zo weet je wat je tenminste wat je eet. De meeste mensen kopen het vlees in de supermarkt, maar dat is te makkelijk. Dit gebruik hoort bij het dorpsleven." Bij LukŠs thuis wordt ongeveer twee keer per jaar een varken geslacht. Meestal in de lente of in de herfst. De zomer is geen goede periode want dan heb je veel vliegen die op het vlees afkomen."

Tussen de ogen
Bij de slacht zelf komt er geen ritueel aan te pas. "Het beest moet zo min mogelijk lijden. Ik leg wat voer neer om hem dichterbij te lokken. Met een speciaal geweer schiet ik hem tussen de ogen neer. Meteen recht in de hersenen, dat merkt het varken niet eens. Daarna wordt de kop van het varken afgesneden. Het bloed wordt opgevangen, dat wordt later tijdens het koken ook weer gebruikt. Alleen de ogen en de hoeven worden eigenlijk niet gebruikt. Verder eten we alles."

Hersenen met eieren
Na de slacht begint het werkelijke feest. "Dan drinken we een flinke slok zelfgebrouwen sterke drank en gaat moeder beginnen met het vlees te bereiden Traditioneel worden eerst de hersens opgegeten. Heerlijk, met eieren erbij. Een lekkernij dat je echt moet proberen! Verder maken we patť en worstjes van het vlees. Die neem ik dan weer mee naar de stad."
En daarna is het weer lang wachten op het volgende feest, totdat het volgende varken rijp is voor de slacht.

Dit artikel van Katy Sherriff is eerder gepubliceerd op: www.25xeurope.com

Foto's zijn afkomstig van het internet, zie:
Fsbrezova en Trebonsko

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing