Het zal me worst wezen!

Blutwurst200x150.jpg
Terwijl Tsjechen die zelf een varken willen slachten zich in bochten moeten wringen om de strenge Europese regelgeving te omzeilen, lijkt het de jongens van Ahold en de Oostenrijkse supermarktketen Julius Meinl worst te wezen. Druk in onderhandeling over de overname van de Tsjechische filialen van Meinl door Ahold, hebben de directies niet goed opgelet. Dat het management in beider bedrijven duimen zat te draaien in plaats van verse worst, bleek toen het te laat was. Als je de berichten volgt, zou je vleesproducten voortaan alleen nog kopen bij een kleine betrouwbare slager. Of je haalt een half varken, darmen en andere onderdelen bij het abattoir en je maakt je sappige worsten zelf. Als je de wetten van de EU tenminste weet te omzeilen.

Ahold mag in Nederland in zijn winkels dan wel op de kleintjes letten, in een filiaal van Hypernova (Ahold) in de stad Jindrichuv Hradec is dat niet gelukt. Het filiaal moest van de Tsjechische voedselinspectie haar deuren sluiten omdat er een muizenplaag was geconstateerd. Uitwerpselen en dode muizen lagen overal en voedselproducten waren aangevreten. Ahold krijgt daarom een flinke boete opgelegd. Aha, tel uit je winst. Hadden ze maar op die kleintjes moeten letten.
Dit is nog niets vergeleken bij hoe de firma Julius Meinl de zaken liet verslonzen. In het zicht van de overname door Ahold lieten zij in deTsjechische filialen de strakke teugels van de HACCP al los. Dankzij de Tsjechische Keuringsdienst van Waren kwamen nare zaken aan het licht. In twee filialen in Praag werden verpakkingen met compleet verrotte en beschimmelde groente en fruit aangetroffen.

VinnaKlobasaGroen.jpg
Maar de vlees- en vleeswarenafdelingen spanden echt de kroon. Want om de houdbaarheid van de vleesproducten te verlengen moest het personeel in opdracht van de leiding, in het filiaal in Budweis, levensmiddelen die in de afvalemmer hadden moeten verdwijnen, gaan recyclen. Groen uitgeslagen worst werd in azijn gewassen en daarna in olie gedompeld om er weer fris uit te zien. Van vlees werden beschimmelde stukken gesneden om daarna verder verwerkt te worden of terug in het schap gelegd. Ook werden producten steeds opnieuw van een nieuwe houdbaarheidsdatum voorzien. De Keuringsdienst van Waren vond zelfs worst in de schappen die maanden lang op deze manier was doorgedateerd. Een deel van de weer ‘zo goed als nieuwe’ producten werd ook naar andere filialen doorgesluisd.

Daar ga je met de Europese regelgeving. Thuis of in de slagerswerkplaats kun je geen worst meer draaien en een varkenskop uitkoken, of er staat al een legertje HACCP soldaten met thermometers en reageerbuizen in de aanslag. Want vanuit Brussel wordt er goed op de kleintjes gelet. Deze twee supermarktketens lijken het niet zo nauw te nemen. Over sancties vanuit Brussel is nog niets bekend. Als ik zelf slager was, nou, dan zou ik het wel weten. Ik zou hen aan het mes rijgen en hen daarna, brok voor brok, door de gehaktmolen draaien. En hun koppen laten rollen, al eet ik liever hoofdkaas van echte varkens. Want mij is het beslist geen worst!

Bronnen:
Prager Zeitung
Handelzeitung Oostenrijk
ANP

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing