home | TsjechiŽ

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpg
Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.
In andere Oost-Europese landen als Polen en TsjechiŽ is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. Lees verder op Hongarije Vandaag.

Rare black truffles uncovered in central Moravia

TruffelStamp.jpg
The truffle, often referred to as the king of all fungi, has long been considered one of the worldís finest delicacies - found in five-star restaurants around the world. In the Czech Republic the edible fungus is extremely rare, but that is changing. The reason is due changes in temperature and humidity: just recently samples of the rare fungus were uncovered in Moravia.

» lees verder

Kofola, Tsjechisch- Slowaakse donkerbruine trots ook in Hongarije

Retro blijft hip. Ook hier in het midden van Europa. Maar zonder internet zou de Tsjechische imitatie cola, 'Kofola' , niet zo'n comeback hebben kunnen maken. Op de site van Kofola stap je terug in die 'goeie ouwe tijd', van vogeltjes fluiten in het bos en kampvuur voor de tent. Terug naar het simpele leven in de kleuren bruin, wit en oranje. Behalve in TsjechiŽ staan de flessen met een sober retro-etiket ook in Hongarije weer in de supermarkt. In TsjechiŽ hebben ze dus goed begrepen hoe een oud merk uit communistische tijden opnieuw leven valt in te blazen. Ja ja, dat in diezelfde jaren andere dingen speelden waar nu nog steeds geen woorden voor te vinden zijn, dat doet in de Wereld van Marketing even niet ter zake. En ach, in Nederland kunnen we ook zakjes van Knorr kopen waar echte 'Stroganoff' in zou zitten, een gerecht van voor de Russische revolutie. Maar door de vormgeving met specifiek lettertype op de verpakking geurt het heerlijk naar het Kremlin, met Breznew op het balkon tijdens de Staatsparade op de eerste dag van mei.

Het onderstaande artikel van Chew.hu geeft zelfs aan hoe gezond het product zou zijn.

kofola.jpg

Legendary Czech-Slovak Ersatz Cola arrives on Hungarian market
It is always nice to see another country's national drinks on the supermarket shelves (even if they are non-alcoholic) and any product that can challenge the hegemony of Coca-Cola and Pepsi in any market demands maximum respect. So with all this in mind, we are delighted to welcome Kofola to Hungary. Sightings by napi.hu confirm that the brown, sugary Czech-o-Slovak water - originally developed in 1962 as a use for excess caffeine produce during the roasting of coffee beans - made its first appearance in Cora stores last week. Rejoice, Coke slaves!

» lees verder

Pasen... jaar in, jaar uit

PasenCZstamp280340.jpg
Uit eieren komen meestal kuikentjes, mits ze niet zijn gekookt. En die kuikentjes worden dan groot. Mooie reden voor deze poelier uit het Tsjechische Turnov om de paasetalage vol prachtig knipwerk te laten voor wat het is.

Door het gele paasei naar binnen kijkend zie je de winkeljuffrouw van papier met veel plezier vertellen over alle pluimveeproducten die er te koop zijn. De schuimplastic kuikentjes liggen echter vermoeid op het droge stro.

Hoe lang al liggen ze daar toch zo op hun paasbest te wezen?

Marktstudies intensieve veehouderij TsjechiŽ en Slowakije

Uit: Berichten Buitenland van het ministerie van LNV, april 2006

Zojuist zijn er twee nieuwe marktstudies beschikbaar gekomen over de intensieve veehouderij in TsjechiŽ en Slowakije. Deze marktstudies zijn in opdracht van het ministerie van LNV vervaardigd. De beide studies geven inzicht in de situatie en de toekomstige ontwikkeling van de varkens- en pluimveehouderijsector in TsjechiŽ en Slowakije. In de rapporten wordt aandacht besteed aan de primaire productiesector, de verwerkende sector, consumptie, handel, distributie en toelevering. U kunt beide rapporten opvragen bij mevr. A.P. Luijkx-Visser. a.p.luijkx-visser@minlnv.nl

Varkensslacht in TsjechiŽ

Door Katy Sherriff voor 25XEurope

Het varken. Bij sommige godsdiensten wordt het als een onrein dier beschouwd. In TsjechiŽ is dit het meest gegeten stuk vlees. En dan het liefst niet voorverpakt uit de supermarkt, maar zelf geslacht op de boerderij. In de dorpjes in de heuvels rond Ostrava houden veel mensen nog hun eigen varkens. Is het varken vet, dan is het klaar voor de slacht. "Het is een feest als een varken weer dik genoeg is voor de slacht."

» lees verder

Kerst en Karper

KerstenKarper.jpgIn Praag, maar ook in veel andere Midden-Europese steden staan in de weken voor kerst grote kuipen met karpers op straat. De karper naar keuze wordt er, vastgehouden met een doek, haast op rituele wijze geslacht. Ook schijnt het in sommige families gebruikelijk te zijn, wanneer zij een nog wel levende kerstkarper mee naar huis nemen, deze een koosnaampje te geven. Karl, Pepa of Jiri mag zich zelf dan nog een paar dagen schoon spoelen in de badkuip en de kinderen krijgen alvast een lesje in onthechtingsproblematiek. Want dood moet de lieve karper natuurlijk wel.

Lees meer in: Karper, varken onder de vissen

Het zal me worst wezen!

Blutwurst200x150.jpg
Terwijl Tsjechen die zelf een varken willen slachten zich in bochten moeten wringen om de strenge Europese regelgeving te omzeilen, lijkt het de jongens van Ahold en de Oostenrijkse supermarktketen Julius Meinl worst te wezen. Druk in onderhandeling over de overname van de Tsjechische filialen van Meinl door Ahold, hebben de directies niet goed opgelet. Dat het management in beider bedrijven duimen zat te draaien in plaats van verse worst, bleek toen het te laat was. Als je de berichten volgt, zou je vleesproducten voortaan alleen nog kopen bij een kleine betrouwbare slager. Of je haalt een half varken, darmen en andere onderdelen bij het abattoir en je maakt je sappige worsten zelf. Als je de wetten van de EU tenminste weet te omzeilen.

» lees verder

Hoog die KnŲdels!

AbrikozenknŲdelsNederlanders gaan de laatste jaren graag naar TsjechiŽ. Zij vinden het er prachtig, het landschap, de steden en de dorpen. Maar als het over het eten gaat hoor je hen soms kreunen. De schnitzels zijn erg lekker, het bier en de worst. En sommige stoofgerechten. Daarover kreunen zij ook niet. Maar de plakken brooddeeg op het bord in de restaurants die bij het gestoofd of gebraden vlees liggen, kunnen hen niet behagen. Dus kiezen zij voor friet of gebakken aardappelen als bijgerecht. Volgens mij is dat een verkeerde keuze. Want sinds ik Marcela Kosnarova ken, weet ik van de troost van knŲdel eten. Nu ben ik er zelfs aan verslaafd. Want niets neemt lekkerder een saus op of is beter om de braadjus mee van het bord te vegen dan met een goede luchtige knŲdel. Thuis gemaakt van bloem en brood of met griesmeel. Of van alledrie. Met rundvlees erbij of varkensgebraad. Of de volgende dag voor de lunch. Opgebakken met eieren, lente-uitjes en zwarte peper. En abrikozenknŲdels met gebakken paneermeel, dat is pas echt het summum voor knŲdeljunkies zoals ik.

» lees verder

Desem versus Gist

Eigen brood eerst

Ik ken twee Nederlanders die het Tsjechische zuurdesembrood 'zure zeik'-brood noemen. De gedachte alleen al dat zij van dit brood een hap moeten nemen, is voor hen reden om te gruwelen en te griezelen. Gepaard met angstige danspasjes en wild armgezwaai zetten zij hun afgrijzen kracht bij. Alsof een muis over tafel loopt of een spin over het gezicht, zoveel kriebels krijgen zij. En daarom bakken zij, als ze in TsjechiŽ zijn, hun eigen brood in de broodmachine.» lees verder