home | taart & gebak

Kürtőskalács: rollen, draaien, bakken, smullen

kkalacsstamp.gif
Wie in Hongarije nog nooit een kürtőskalács heeft gegeten, weet niet wat hij mist. Al slenterend over een markt met de nog warme rol in de hand en de geur van vers zoet gebakken deeg in de neus is niet alleen voor kinderen eeuwenlang al een tractatie, ook volwassenen eten graag een 'fahenger' (houtrol) zoals de vroegere benaming luidt. Stukje voor stukje scheur je een deel van de koek af. Mals moet die van binnen zijn en een beetje knapperig van buiten, en zoet, maar net niet te. Op alle grote markten, dorpsfeesten, evenementen, kerstmarkten, pretparken en gastronomische festivals staan tegenwoordig vaste of rijdende kramen waar kürtőskalacs wordt gebakken.

Lees meer over de Kürtőskalács

Dutch Design Banket in Boedapest

ParfaitChiel. foto. Marcel Jansen.jpgZondag 7 maart 2010 - Het contrast tussen de verschillende showtafels op het Junior Wereldkampioenschap Patisserie in februari in de HungExpo te Boedapest, kon niet groter. Van superkitsch met veel spektakel in felle kleuren via zoet romantisch met linten en krullen tot aan ingetogen strak en helder doordacht werk van de twee Nederlandse kandidaten.

Beroemd is Nederland om haar vormgeving 'Dutch Design'. In architectuur, gebruiksartikelen en meubelen. Dat Nederlandse jonge patissiers nu ook veel meer in die functionele, vooral niet overdadige, stijl gaan werken is vrij nieuw. Lees verder op Hongarije Vandaag

Koek aan de gracht

KoektrommelsStamp.jpg
Mijn moeder hield van koektrommels in alle maten en soorten. Meer nog hield zij van de inhoud die ze erin stopte, om er daarna weer gretig uit op te eten. Voor elk soort koekje was er een bijpassende trommel. In het Amsterdam van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen klasgenoten en kinderen uit de buurt graag bij ons spelen of hun huiswerk doen. Bij ons was er altijd een trommel die openging en waar de deksel pas werd opgelegd als we allemaal verzadigd waren. In tegenstelling tot het beeld dat van Nederlanders in het buitenland bestaat - één koekje bij de thee en daarna de trommel dicht - hadden wij wel drie of vier steeds wisselende soorten koekjes in huis om, met een zekere verdeling over de week, als we uit school kwamen van te eten.

» lees verder

Niemand kan meer om de geuren heen

In mei van dit jaar opende een winkel in Boedapest stilletjes haar deuren. De heerlijke geuren uit deze winkel brachten de aanloop snel op gang. Niemand kan er meer omheen, de eerste echte Nederlandse chocoladewinkel annex koffie- en theehuis draait op volle toeren. Bij de officiële opening, 26 oktober, was het dan ook een komen en gaan van pers, buurtbewoners, bedrijven, vaste klanten en leveranciers.

Interview met Tom de Klerk van KomKom Csokoládézó

Waarom opent een docent Nederlands uit Baarn een chocoladewinkel in Boedapest? Behoefte aan avontuur?
TomGyöngyvérPálStamp.jpg"Ik heb dit natuurlijk niet alleen bedacht. Samen met twee goede vrienden, Gyöngyvér Orsovsky en Pál Kovács uit Érd, niet ver van Boedapest, besloten we deze zaak op te zetten. Dat we voor een chocoladewinkel kozen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Gyöngyvér en ik kennen elkaar eenentwintig jaar, zij kwam vaak naar Nederland en ik ging vaak naar Hongarije. Ik heb er ook een tijd gewoond. Met haar en haar man Pál wilden we samen een exclusieve winkel opzetten met een Nederlands product.

» lees verder

UKBA 2006. Beurs voor brood en banket in Boedapest.

UkbaNagyTortatom.jpg
Als je de gigantische roze bruidstaart ziet staan op de UKBA beurs in Boedapest, een tweejaarlijkse beurs voor brood en banket, zou je het voorwoord in de catalogus van lonka Boldiszar, voorzitter van Bedrijfschap Brood- en Banket in de catalogus amper geloven.

Het is wel waar, want ondanks prachtig gebak en brood wat tentoongesteld wordt, zit de branche in een benarde situatie. Concurrentie van de grote industrie doet kleine en middelgrote brood- en banketbakkers het ergste vrezen.

» lees verder

De Wiener Konditorei

TulbandenEtalageWK200x150.jpgEr zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar je een lekker stuk strudel kunt eten bij de koffie. In Den Haag is er tenminste de Wiener Konditorei. Ruim zeventig jaar bestaat deze zaak al op de Korte Poten.

» lees verder

Op zwart zaad zitten

Aan het einde van de maand, als de centen op zijn, de groentela is leeggeschraapt en het laatste blikje sardines is aangesproken zitten we op zwart zaad. Misschien ligt er nog pasta. Maar wat te doen als er geen geld is voor saus? Zorg dat je een zak maanzaad in huis hebt. Dan kun je met zwart zaad je maag nog vullen.

» lees verder

Bezield banket

Nadat in 1873 de stadjes Buda, Pest en het dorp Obuda werden samengevoegd, groeide Boedapest in nog geen dertig jaar tijd uit tot een wereldstad. Door de explosieve groei van de bevolking nam ook de kleine middenstand in omvang toe. Zouden in Amsterdam kaas- en melkboeren in die periode de meest strategische posities in de wijken hebben ingenomen, hier in Boedapest bakten de banketbakkers zich juist in alle buurten bluffend naar boven.

» lees verder

Taart op de bus/torta a buszon

Op de bus wachten in Boedapest is niet altijd een straf. Want een lekker taartje voor de neus breekt hier vanzelf de tijd.

Bussen, bussen, bussen. Gestage stromen autobussen. Op het Ferenciek tere in Boedapest stopt elke minuut een bus. Je kiest hier voor de gewone bus, de snelbus of de spitsbus. Vijf verschillende lijnen houden halt aan de zijkant van dit plein. Voorbij deze verbrede inham gaat, tussen twee paleizen ingeperst, de Kossuth Lajos utca over in de Szabad sajtó út, de razende poort naar de Erzsébetbrug over de Donau.

» lees verder