Nederlands-Hongaarse samenwerking voor een eigen Hongaarse kaas-cultuur

Amsterdam-Boedapest - 10 oktober 2008 In het kader van een nieuw samenwerkingsproject tussen Nederland en Hongarije dat in augustus 2008 van start is gegaan en de komende twee tot drie jaar zal duren, is ondergetekende -Tom de Smet van TableTom, az asztalom - op zoek naar bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die al samenwerken of willen gaan samenwerken met Hongaarse bedrijven en organisaties.

HUBraboVlagStamp.jpg
Opbouw van een Hongaarse Kaas-cultuur
Het project Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije heeft als doel samen met Nederlandse kleinschalige kaasmakerijen en experts door kennisoverdracht, trainingen en stages de Hongaarse kaasmakers zelf een eigen goede authentieke kaascultuur te helpen opbouwen. Hierbij wordt niet alleen naar kaas & zuivel gekeken, maar ook naar de samenhang van deze bedrijven met landschapsbeheer, biologische landbouw, veeteelt, agro-toerisme, transport, marketing en korte ketens naar detailhandel en horeca. De provincie Noord-Brabant heeft samen met Stichting Regiowaarde hierin een grote expertise opgebouwd - denk bijvoorbeeld aan 'Het Groene Woud'. Ook met het European Centre for Nature Conservation (ECNC) in Tilburg zette zij internationale projecten als 'lifescape, your landscape' op. Samen met hen onderzoek ik nu hoe het Hongaars-Nederlandse project te uit te bouwen valt en om voor Noord-Brabant ook extra mogelijkheden tot samenwerking te creëren.

Gericht op Hongarije
Want ook voor Noord-Brabantse bedrijven, organisaties en instellingen biedt het project namelijk mogelijkheden tot verbreding en verdieping van hun activiteiten. In deze provincie zijn al een aantal van hen werkzaam met Hongaarse partijen op het gebied van import Hongaarse wijnen en delicatessen (Moerdijk), agro-toerisme naar Hongarije (Tilburg), luchtvaartmaatschappij Wizzair (Eindhoven-Boedapest), het Oost-Europa centrum (Tilburg), de newsportal www.HongarijeVandaag.nl (Breda -Boedapest) en verschillende bedrijven in transport, dienstverlening, landbouw en veeteelt. Maar ook voor het onderwijs én culturele instellingen biedt het project zeker nieuwe aanknopingspunten.

Inventarisatie
Deze oproep tot inventarisatie is bedoeld om een breed overzicht te krijgen van bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die zich op Hongarije richten. Hongaarse partijen die zich op Noord-Brabant richten zullen natuurlijk ook worden benaderd. Uw gegevens zullen niet in andere data-bases worden opgeslagen dan in die van de project-organisator. Ook wordt het overzicht niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Voor het invullen van uw adres - bedrijfsgegevens en eventuele opmerkingen, gebruik daarvoor het aanmeldingsformulier: HongarijeVandaag

Voor vragen en verdere informatie over het project kunt u terecht bij:

TABLETOM, az asztalom
Tom de Smet
Nieuwezijds Armsteeg 43
1012 NB Amsterdam

Telefoon: NL +31-(20) 6380194 / +31-(0) 6 -52135388
HU +36-70-231 41 49
E-mail: TableTom, az asztalom
Internet: TableTom, az asztalom

Het project 'Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije' is een initiatief van TableTom, az asztalom en wordt onder meer ondersteund door:
Provincie Noord-Brabant Rob Maessen, Stichting Regiowaarde Marien Sonneveld, ECNC Rob Wolters, Fons van den Hout, Kaasexpert Fons van den Hout, Nederlands-Hongaarse Kamer van Koophandel Florence van der Biezen, Economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Hongarije Elzo Molenberg en KKAOSzE - Hongaarse Vereniging Kleine Agrarische Ondernemers László Kovács

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing