home | Nederland

Hongaars wijn- & culinair festival in Amsterdam

Op zondag 9 en maandag 10 mei staat het onderwerp Hongaarse wijn en spijs centraal in Hotel Casa 400. Een evenement georganiseerd door de Furmint Foundation, een initiatief van wijnjournalisten, importeurs en liefhebbers van Hongarije.
Tijdens dit evenement kunt u onder andere genieten van een uitgebreide wijnproeverij van bijzondere Hongaarse wijnen, de enige echte Hongaarse salami, diverse soorten kolbász en unieke delicatessen van het Hongaarse Mangalica varken.

Lees verder op: Wijn uit Hongarije

Dutch Design Banket in Boedapest

ParfaitChiel. foto. Marcel Jansen.jpgZondag 7 maart 2010 - Het contrast tussen de verschillende showtafels op het Junior Wereldkampioenschap Patisserie in februari in de HungExpo te Boedapest, kon niet groter. Van superkitsch met veel spektakel in felle kleuren via zoet romantisch met linten en krullen tot aan ingetogen strak en helder doordacht werk van de twee Nederlandse kandidaten.

Beroemd is Nederland om haar vormgeving 'Dutch Design'. In architectuur, gebruiksartikelen en meubelen. Dat Nederlandse jonge patissiers nu ook veel meer in die functionele, vooral niet overdadige, stijl gaan werken is vrij nieuw. Lees verder op Hongarije Vandaag

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpg
Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.
In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. Lees verder op Hongarije Vandaag.

Perswijn Bijlage Hongaarse wijnen

Het is nu ruim een maand geleden dat de wijnbeurs 'Klassiek Europa' in Noordwijk plaatsvond, waar ook de extra bijlage van het Perswijn Magazine over Hongarije als wijnland te krijgen was. Deze bijlage werd eerder gepresenteerd op een overzichtsproeverij van Hongaarse wijnen in Amsterdam. Voor iedereen die niet in staat is om dat exemplaar nog te bemachtigen is het nu ook op internet te lezen.

» lees verder

Hongaarse Kampioen op Destillata 2009

destillata-logo-color.jpg
Tijdens de achttiende internationale Destillata in maart te Wenen heeft de Hongaarse Pálinka-stokerij Agárdi twee gouden prijzen gewonnen. Zowel de hoofdprijs voor de stokerij van het jaar 2009 als die van beste nationale Hongaarse stoker werden door Vértes Tibor, eigenaar van Agárdi Pálinkafőzde Kft. binnengehaald. Ook de beste nieuwkomer op Destillata is uit Hongarije afkomstig, die prijs werd gewonnen door Máté Csaba van Matheus Pálinkaház Kft. uit Budaörs.
Aan deze wedstrijd deden ruim 180 stokerijen uit onder meer Nederland, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland en zelfs Thailand en Nieuw-Zeeland mee.

» lees verder

21 april 2009 - Proeverij Hongaarse wijnen Mercury International in Amsterdam

MercuryBannerHV.jpg
Op 21 april 2009 houdt Mercury International, exclusief agent van de twintig meest gerenomeerde Hongaarse wijnmakers, zijn jaarlijkse overzichts- proeverij van Hongaarse topwijnen. Een aantal van deze Hongaarse wijnmakers zullen zelf ook aanwezig zijn. De proeverij in de wijnkelder van Wijnkoperij Tastevin Dehue te Amsterdam is van 14.00 tot 18.00 gratis toegankelijk voor zowel professionals als de consument. Wel dient u zich van tevoren aan te melden bij Dhr. Sander Salburg van Tastevin Dehue.

>>> locatie: Tastevin Dehue, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam
>>> datum: 21 april 2009
>>> tijd: 14.00 tot 18.00 uur
>>> aanmelden: Sander Salburg, info@tastevindehue.nl / 020- 6235877
>>> informatie: Mw. K. Galambos, info@hungarianwines.nl / 06-536 16 843

» lees verder

Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!

"Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is 9200 euro betaald voor een halve liter witte wijn. Het is volgens Christie's de hoogste prijs ooit voor een fles wijn op een Nederlandse veiling." Lees meer in rubriek 'Eten &Genieten' van de Telegraaf

De reacties onder het artikel spreken 'Nederlands calvinistische' boekdelen. Maar inderdaad, voor een echt zeldzame postzegel betaalt men nog meer. En als je bedenkt dat bijna alle flessen Aszú van voor de Tweede Wereldoorlog of toen zijn gestolen of snel zijn opgezopen door Duitse soldaten.... dan is het bezit van zo'n godenwijn uit 1889 een wonder.
AszuFlessenOremus.jpg
Overigens worden flessen Aszú tegenwoordig niet staand maar liggend opgeslagen. (zie foto) En het is ook geen dessertwijn. Een goeie fles Aszú drink je gewoon overdag of in de avond met een mooi stuk kaas erbij. Of bij een stuk ganzen- of eendenlever. Als de dagen wat kouder worden, maar je hebt toch geen zin in rode wijn: drink een Tokaji Aszú, Forditás of Szamorodni. Niets verwarmt hart en geest beter als een Tokaj wijn!

Lees ook: Herfst in Tokaj

Nederlands-Hongaarse samenwerking voor een eigen Hongaarse kaas-cultuur

Amsterdam-Boedapest - 10 oktober 2008 In het kader van een nieuw samenwerkingsproject tussen Nederland en Hongarije dat in augustus 2008 van start is gegaan en de komende twee tot drie jaar zal duren, is ondergetekende -Tom de Smet van TableTom, az asztalom - op zoek naar bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die al samenwerken of willen gaan samenwerken met Hongaarse bedrijven en organisaties.

HUBraboVlagStamp.jpg
Opbouw van een Hongaarse Kaas-cultuur
Het project Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije heeft als doel samen met Nederlandse kleinschalige kaasmakerijen en experts door kennisoverdracht, trainingen en stages de Hongaarse kaasmakers zelf een eigen goede authentieke kaascultuur te helpen opbouwen. Hierbij wordt niet alleen naar kaas & zuivel gekeken, maar ook naar de samenhang van deze bedrijven met landschapsbeheer, biologische landbouw, veeteelt, agro-toerisme, transport, marketing en korte ketens naar detailhandel en horeca. De provincie Noord-Brabant heeft samen met Stichting Regiowaarde hierin een grote expertise opgebouwd - denk bijvoorbeeld aan 'Het Groene Woud'. Ook met het European Centre for Nature Conservation (ECNC) in Tilburg zette zij internationale projecten als 'lifescape, your landscape' op. Samen met hen onderzoek ik nu hoe het Hongaars-Nederlandse project te uit te bouwen valt en om voor Noord-Brabant ook extra mogelijkheden tot samenwerking te creëren.

» lees verder

Hongaarse wijn in prijzen Proefschrift Wijnconcours

SzeremleySzőlőHV.jpg
Vrijdag 10 oktober - Stap voor stap worden Hongaarse wijnen in Nederland niet alleen ontdekt, maar ook terecht beloond met prijzen. Op het 20ste Proefschrift Wijnconcours afgelopen zondag 5 oktober in Amsterdam, sleepte importeur Attila Szunomar van Lekkers Uit Hongarije met de Szürkebarát (Pinot Gris) van het huis Szeremley prijzen in de wacht in zelfs twee categorieën . Als 'Overall Winnaar Platinum categorie Wijnspeciaalzaak witte wijn' maar ook in 'Prijscategorie witte wijn € 7,51 t/m € 10,00' werd deze pittige 'grijze monnik' als beste verkozen. De krachtige en mineraalrijke wijnen van Szeremley komen van een van de allerbeste vulkanische terroirs in Hongarije, Badacsony, gelegen aan de noordzijde van het Balatonmeer.

Volgens Paul de Leeuw was deze kracht van Badacsony ook al eerder te proeven in de Pinot Noir Rosé van Szeremley.

» lees verder

Dutch & Hungarian artisan cheeses, the harmony with Hungarian wines. Budapest 2008 september 10th

TTKaasflyer.jpg
Dutch & Hungarian farmercheeses in combination with Hungarian top-wines will be the central theme for the college to be hold on the Boregyetem/Wine-University Budapest on wensday, 2008 september 10th. The Wine-University organizes every year different colleges about wines and gastronomy together with the organization of the Wine Festival on the Buda Castle. For the presentations and tasting during this program, six unique Dutch and six from the best Hungarian farmercheeses are selected, together with a beautifull offer of Hungarian wines.

Before the tasting of cheeses and wines, Tom de Smet (TableTom, az asztalom) will give a presentation about Dutch farmercheeses, the different sorts and tastes, their history and developments.

» lees verder

Nederlandse boerenkaas, TableTom bouwt smakelijke brug naar Hongarije

Kaas-stapel in Kaan's Kaashandel Alkmaar.jpg
Elk jaar tijdens het Wijn Festival op de Burcht van Buda in september wordt ook de 'Wijn Universiteit' georganiseerd. Er worden gedurende drie dagen colleges gehouden over zowel Hongaarse als internationale wijnen en hun verschillende wijnculturen. De organisatie wil behalve het thema wijn nu ook andere gastronomische thema's centraal zetten en daarom is TableTom, az asztalom benaderd om op 10 september een college te verzorgen over Nederlandse ambachtelijke boerenkaas. Voor mij, Tom de Smet van TableTom, az asztalom, vormen organisatie en uitvoering hiervan natuurlijk een lekker pittig belegen uitdaging!

Voor een publiek van ongeveer 150 personen, bestaande uit vakpers, detailhandel, horeca en consumenten zal tijdens het college (Engels/Hongaars met simultaan tolk) de geschiedenis van Nederlandse kaas, de soorten en regio's, de rijping en smaken en de huidige ontwikkelingen in samenhang met landschapsbeheer, agro-toerisme en de kleinschalige productie van boerenkaas worden behandeld. Deze presentatie is dankzij de expertise en het netwerk van Fons van den Hout, kaasexpert en trainer in Nederland samengesteld.

» lees verder

Hongaarse Wijn- & Eetcultuur, 4 juni 2008 Boedapest

MKVMRijtjeGroenStamp.jpg

Bestaat de Hongaarse eetcultuur? & Hoe staat het met de wijnen?
Naast de beroemde maar cliché goulash en de welbekende wijnen van Tokaj is er natuurlijk veel meer te ontdekken in de Hongaarse eet- en wijncultuur dan de meeste mensen in West -Europa denken. Speciaal voor Nederlandstaligen in Hongarije die meer willen weten over de geschiedenis van het eten en de wijnen in Hongarije, de bloei, de neergang, de gastronomische festivals en de huidige ontwikkelingen in de laatste decennia, hou ik op 4 juni 2008 een presentatie in het Hongaarse museum voor Handel & Gastvrijheid te Boedapest.

» lees verder

Spreekdagen Hongarije & Slowakije 16 & 17 april 2008

EVDlogoHV.jpgWilt u meer weten over uw kansen om uw product af te zetten in Hongarije en Slowakije? Dan kunt in in gesprek met medewerkers van Nederlandse ambassades in Hongarije en Slowakije en landenmedewerkers van de EVD. Zij hebben antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen: Is er in dit land een afzetmarkt voor mijn product? Met welke regelgeving heb ik te maken? Heeft u namen en adressen van potentiële afnemers? Hoe is de samenwerking met de lokale overheden?

Deze spreekdagen worden samen met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit georganiseerd. Een medewerker van de LNV-raad uit Boedapest is bij de spreekdagen aanwezig. Hij kan u adviseren bij het zakendoen in deze sector in Hongarije en Slowakije.

locatie Crowne Plaza Promenade hotel, Den Haag
datum 16 en 17 april 2008
informatie Wilma Couperus, E-mail of Tel: (070) 778 84 15
aanmelden formulier rechtstreeks naar EVD

Varkenskolom Midden- en Oost-Europa

Nadat in de zomer van 2007 al het rapport van LNV en Landbouwraad Boedapest verscheen over de varkenssector in Hongarije, is nu vorige maand het rapport 'Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraďne en Rusland' verschenen. Ook dit rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV en door het LEI gemaakt.

Het hele persbericht kunt u lezen op:
Investeren in Oost-Europese varkenskolom

Daar kunt u ook de hele pdf bekijken of een gedrukt exemplaar bestellen.

Het rapport 'Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector' door Liesbeth de Schutter valt hier te downloaden: Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector

Profi Hongaren op Wine Professional 2008

FlessenWPMagyarstandStamp.jpgOm op een regenachtige maandagmiddag in Amsterdam een glas Tokaji Aszú 6 puttonyos van wijnhuis Disznókő te moeten drinken is geen verdrietige aangelegenheid. Om ook nog van ruim twintig andere prachtige Hongaarse wijnen te kunnen proeven mag je zelfs een feestje noemen. En dat vonden meer mensen met mij. Op de Wine Professional 2008 in de RAI te Amsterdam was het bij de Hongaarse stand dan ook een grote drukte. De eerste keer dat Hongarije met een eigen stand op deze beurs aanwezig was, kan geslaagd worden genoemd.

» lees verder

Wijnland Hongarije zoekt het hogerop

AszuFlessenOremus.jpg
Hongarije in De Librije, wie had dat ooit gedacht. Een wijnland dat hard aan de weg timmert om de top te bereiken, presenteert zich in een van Nederlands ultieme restaurants. Een betere locatie hadden ze zich niet kunnen wensen.

De rol van Midden-Europa op de wereldwijd wijnmarkt groeit. Na de recente successen van Duitsland en Oostenrijk, lijkt nu Hongarije aan de beurt. Lang geleden stond het ook aan de top in Europa: met de goddelijke zoete wijnen uit Tokaj die in menig koninklijk paleis geschonken werden. Anno 2007 eist het land opnieuw een plaats op het erepodium op, maar nu wel met een veel breder scala aan wijnen.

Dit artikel is overgenomen van The WineSite

» lees verder

Koek aan de gracht

KoektrommelsStamp.jpg
Mijn moeder hield van koektrommels in alle maten en soorten. Meer nog hield zij van de inhoud die ze erin stopte, om er daarna weer gretig uit op te eten. Voor elk soort koekje was er een bijpassende trommel. In het Amsterdam van de jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen klasgenoten en kinderen uit de buurt graag bij ons spelen of hun huiswerk doen. Bij ons was er altijd een trommel die openging en waar de deksel pas werd opgelegd als we allemaal verzadigd waren. In tegenstelling tot het beeld dat van Nederlanders in het buitenland bestaat - één koekje bij de thee en daarna de trommel dicht - hadden wij wel drie of vier steeds wisselende soorten koekjes in huis om, met een zekere verdeling over de week, als we uit school kwamen van te eten.

» lees verder

Verburg kaart foie gras aan in Europa

Bron: ANP, 2 november 2007 uit het NRC

Den Haag, 2 nov. Net als haar voorganger Cees Veerman gaat minister Gerda Verburg (Landbouw) de totstandkoming van foie gras aankaarten in de Europese Commissie. Verburg zegde dat gisteravond toe na vragen van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer.
De minister liet overigens ook weten dat de vrije handel in ganzen- en eendenlever niet te verbieden valt. Wel hebben acties zoals dierenbeschermers eerder voerden grote impact.
Verburg wees erop dat verscheidene restaurants, grootwinkelbedrijven en ook banken na acties besloten geen foie gras meer te serveren, verkopen of financieren, omdat de ganzenlevers snel worden vergroot door de dieren onder dwang veel voedsel te voeren.

» lees verder

Grand Prix Mondivin gewonnen door Merlot. Wild en Hongaars rood

HOOG SOEREN, 1 november - De eerste editie van de nieuwe wijn-spijswedstrijd Grand Prix Mondivin is gewonnen door restaurant Merlot in Amersfoort. Tijdens de spannende finale in De Echoput in Hoog Soeren eindigden Aagje Deken in Middenbeemster en Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee respectievelijk op de tweede en derde plaats. Extra onderscheidingen waren er voor Cordial in Oss en Avocado in Amersfoort: bij deze deelnemers was niet de combinatie maar wel het gerecht zo innovatief dat een vermelding niet achterwege mocht blijven.

De Grand Prix Mondivin is een nieuwe wedstrijd voor chefs en sommeliers. De opdracht is een eigentijds gerecht op basis van Nederlands wild te bereiden dat past bij het Hongaarse Domaine Mondivin 2003 uit Villány, de Zuid-Hongaarse streek die beroemd is om zijn rode wijnen. Het domein, sinds 1992 eigendom van Erik Sauter en Jan van Lissum, werd enige tijd geleden bezocht door Christie’s wijnveilingmeester en Master of Wine Michael Broadbent, die aangenaam verrast was over het hoge kwaliteitsniveau dat hier bereikt werd met de cabernet franc-druif. Andere succesvolle producenten uit deze regio zijn onder meer Ede Tiffán, Atilla Gere en József Bock.

Lees dit artikel verder op: Slijtersvakblad

Meer op: The Winesite

Boedapest aan het IJ, Hongaars wijn en culi festival Amsterdam

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal het voor Nederland allereerste Hongaarse Wijn- Culinair Festival alleen op zondag 14 oktober plaatsvinden. Ook de locatie is gewijzigd. Het festival Budapest az IJ-en wordt nu gehouden in de Schreierstoren, een oude middeleeuwse toren langs de stadswal aan het IJ, de oude haven van Amsterdam.

BpestIJ14oktStampMT.jpg
Boven in het VOC café staat de Bubbelbar met sparkling wines van Törley en Hungária. In de Herenkamer komt er een mooi buffet van chef-kok Lajos Takács uit Hongarije die oude Hongaarse smaken op moderne wijze interpreteert. In de benedenzalen kunt u uit ruim vijftig soorten Hongaarse wijn proeven, waaronder wijnen van Takler, Szeremley, Frittmann, Thummerer, Nyakas et cetera. Ook valt er te genieten van Hongaarse worst, salami en andere Hongaarse delicatessen.

» lees verder

Puyck en de Poesta!

PuyckHUstamp.jpg
Het worden pittige dagen in Restaurant Puyk! In samenwerking met 4-Trading, importeur van Hongaarse wijnen, worden daar drie Hongaarse dagen georganiseerd.

Op 10 juni 2007 is er een grote wijnproeverij met een twintigtal wijnen en Hongaarse sparkling wines in Restaurant Puyck te Amsterdam. Sommelier en wijnmaker Zoli Lesti, van Villa Tolnay (Balaton, Csobánc), komt speciaal uit Hongarije over om zijn unieke wijnen te presenteren. Op maandag 11 juni en dinsdag 12 juni kookt de Hongaarse chef-kok Lajos Takács samen met chef-kok Jacob Preijde een zeven gangen diner waarbij verschillende wijnen van Villa Tolnay en wijnen uit het assortiment van 4-Trading worden geschonken.

Meer over de Hongaarse dagen in Restaurant Puyck

Mail mij voor het volledige programma: Tom de Smet, info@stampoteuropa.nl. Ik stuur u het pdf-bestand.

Agrarisch Marketing Centrum Hongarije in Amsterdamse RAI!

StampFoodDrinkRandloos.jpg
Hongarije zal voor de eerste keer vertegenwoordigd zijn op de 'Private Label Manufacturers Association (PLMA)' in Amsterdam. Het Agricultural Marketing Center van Hongarije (AMC) neemt deel met een paviljoen waarin 16 bedrijven hun producten in food & beverage tonen.

Op de PLMA beurs, met 3200 leden, zijn fabrikanten en leveranciers, groothandels
voor bijvoorbeeld supermarkten, hypermarkets, drogisterijen, discounters, warenhuizen,
cash & carry’s, importeurs en exporteurs uit 90 landen aanwezig. Van Hongaarse bedrijven zijn onder meer gerenommeerde namen zoals Univer, Cerbona, Globus en Szigetvin present.
De PLMA is de grootste internationale beurs voor Private Label producten in zowel de Food als Non-Food sectoren. Op de Trade Show staan meer dan drieduizend exposanten uit zestig landen.

Meer over de PLMA en het Hongaarse Paviljoen op HongarijeVandaag

Met huid en haar, Szőröstul bőröstul

SzmarhaStamp.jpg
"Als je zoals ik dertig jaar naast een boerderij hebt gewoond waar geen koe nog een hoorn op haar kop had, is het voor mij een verademing om de Hongaarse grijze runderen met hun lange gedraaide horens subtiel te zien manoeuvreren om niet met elkaar in de knoop te komen". De Nederlandse Frouwke Schouwstra, woonachtig in Nagypall, zuid Hongarije, besloot daarom als ode aan dit rund en aan het typisch Hongaarse Mangalica varken, samen met haar man Eddy Smid een tentoonstelling op te zetten die vanaf 1 mei aanstaande te zien valt in hun galerie.

» lees verder

Geur van goulash in Aalsmeer

AttilaRtl2.jpg
Om elf uur in de morgen aan de pittige Hongaarse worst met een goed glas Bikavér in een studio van het RTL4 programma lijn 4 maak ik niet vaak mee. Hoe kan het toch dat overal waar Hongaren zijn, er eigenlijk meteen een feestje ontstaat? Met als thema Hongarije werd het belspelletje Lijn 4, tussen de stukjes belspel door, zo bijna tot een volwaardig amusementsprogramma.


» lees verder

Wie gaat dit varkentje eens even wassen?

KolbaszFestivalStamp.jpg
Aan de honderden Hongaren die eind oktober 2006 verse worst stonden te draaien in de grote sporthal van Békéscsaba heeft het niet gelegen. Aan de tienduizenden vrolijke bezoekers ook niet. Op dit inmiddels beroemde Kolbászfesztivál (Worstenfestival) aten zij alsof er altijd worst zal wezen en alle Hongaarse tuinhekjes gemaakt zijn van gedroogde worst. Toch hangen donkere wolken boven de Hongaarse veehouderij en vleesindustrie. Ook boven de steden Békéscaba en Gyula, in het zuidoosten. Die regio was in de achttiende en negentiende eeuw hét centrum voor veehandel in Midden-Europa en vanaf eind negentiende eeuw de bakermat van Hongaarse salami en vele soorten gedroogde worst.

» lees verder

Nederland afwezig?

EUPaviljFoodapestStamp.jpg
Nederlanders zijn overal er als de kippen bij als het om handel gaat. We zijn er om bekend, misschien zelfs wel berucht. Het was dus een vreemde gewaarwording dat afgelopen november op de Foodapest Beurs 2006, de grote Levensmiddelen Beurs in Boedapest, amper een teken van Nederlandse handel te bespeuren viel.
In de Expo-hal, tussen de grote paviljoens van België, Frankrijk, Spanje en Italië en de andere aanwezige landen was Nederland niet te vinden. Althans, zo leek het op het eerste gezicht. De enige keer dat groot de naam 'Nederland' te zien viel was in het paviljoen van de Europese Unie, waarin de EU met veel luxe brochures, rapporten de ingewikkelde droge regels verpakt in een sappig jasje aan Hongaarse producenten en afnemers probeerde uit te leggen. Op de panelen van dit paviljoen vormde het woord 'Nederland' samen met die van de andere EU landen, een leuk grafisch trucje. Maar Hollandse handelslui waren niet op de beursvloer te zien, zelfs geen blonde Hollandse kaasmeisjes. Of liepen ze misschien incognito rond?

» lees verder

Niemand kan meer om de geuren heen

In mei van dit jaar opende een winkel in Boedapest stilletjes haar deuren. De heerlijke geuren uit deze winkel brachten de aanloop snel op gang. Niemand kan er meer omheen, de eerste echte Nederlandse chocoladewinkel annex koffie- en theehuis draait op volle toeren. Bij de officiële opening, 26 oktober, was het dan ook een komen en gaan van pers, buurtbewoners, bedrijven, vaste klanten en leveranciers.

Interview met Tom de Klerk van KomKom Csokoládézó

Waarom opent een docent Nederlands uit Baarn een chocoladewinkel in Boedapest? Behoefte aan avontuur?
TomGyöngyvérPálStamp.jpg"Ik heb dit natuurlijk niet alleen bedacht. Samen met twee goede vrienden, Gyöngyvér Orsovsky en Pál Kovács uit Érd, niet ver van Boedapest, besloten we deze zaak op te zetten. Dat we voor een chocoladewinkel kozen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Gyöngyvér en ik kennen elkaar eenentwintig jaar, zij kwam vaak naar Nederland en ik ging vaak naar Hongarije. Ik heb er ook een tijd gewoond. Met haar en haar man Pál wilden we samen een exclusieve winkel opzetten met een Nederlands product.

» lees verder

Bio Cheese Blues

Dacht je onderwijzer te worden na de lerarenopleiding in Debrecen, Oost-Hongarije, moet je toch nog in militaire dienst. Je woont echter niet in Nederland maar in Hongarije, midden jaren tachtig, tijdens het communisme. Daar heeft een Hollander geen kaas van gegeten.

MéhesiKaasStamp.jpg
Voor Zsoltán Méhesi uit Mozsgó zat er als dienstweigeraar niets anders op dan te vluchten om niet in de gevangenis te belanden. Hij vluchtte naar het buitenland, geen pretje in die jaren, om via Frankrijk, Duitsland en Zweden weer in Duitsland terecht te komen. Tot hij naar Nederland ging. Veel van zijn vrienden vertrokken naar Nederland om in een bluesband te spelen. In Duitsland was dat niet mogelijk. Zsoltán leerde de taal en hij speelde in deze band op z'n mondharmonica door het hele land.

Op Kaasles
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 konden de meeste van zijn vrienden weer naar huis, ook Zsoltán vertrok niet lang daarna naar Hongarije. Met de weinige centen waarmee hij terug kwam kocht hij een ezel en een paar geiten om zijn droom, en die van zijn vader, om ooit een eigen biologische boerderij te runnen, te verwezenlijken.

» lees verder

Bubbels van Budapest

GerJohnInBuis300x260.jpg
De Bubbels van Boedapest zijn op de Eten & Genieten Beurs in Utrecht, 8, 9 en 10 december te proeven bij de Bubbel Bar van 4-Trading. Ook staat de Bubbel Bar vol Hongaarse sparkling wines op de Love & Marriage beurzen in Nederland. Voor de data kijk op: Love & Marriage agenda Bubbel Bar

Meer foto's van de Bubbel Bar, op Eten & Genieten, onder meer met de sabel ontkurken van de flessen!

» lees verder

Wat een verdriet, de worsten zijn er niet!

Ach, het heeft niet lang mogen duren. Met de Worstenkraam van Lászlo op de Albert Cuyp. Door omstandigheden heeft hij de kraam moeten sluiten. En nu zitten we dus zonder Hongaarse worst. Niet alleen voor mij een groot gemis, Hongaren wonend hier in Holland bellen me al op, waar de worsten gebleven zijn...........want ze komen voor niets naar Amsterdam en zoeken vergeefs tussen de groente, fruit en vis naar hun geliefde geuren en kleuren. Of ik hen er misschien bij kan helpen.

LászloII300x190.jpgKortom, er was iets aan de hand, vandaar dat de kraam na een half jaar al moest verdwijnen. Niet leuk voor Lászlo dus. En ook niet leuk voor de worstenliefhebbers in Nederland. Want hadden we eindelijk Hongaarse worst en lekkere salami, (lees: Hč hč, eindelijk worst) nu moeten we het stellen met die van de Italianen en de Fransen. Of van de Spanjaard. Ook niet slecht, natuurlijk niet. Maar het had zo mooi kunnen zijn, heel Amsterdam, wat zeg ik, heel Nederland aan de Magyar kolbász, Hongaarse worst. Een andere smaak, een andere worst en eindelijk eens iets van het beste vanuit Midden-Europa hier bij ons op tafel.

Zo snel ik iets weet, wanneer en waar de geur van gerookt vlees, knoflook, paprika en andere kruiden mij in de neus komt laat ik het hier weten. Want we hebben allemaal recht op worst, ook op die uit Hongarije! En op de vrolijke lach van Lászlo!

Wijnproeverij Hongaarse Wijnen in Amsterdam

BorVarWijnflessenStamp.jpg
"Dit zijn pas spannende wijnen! Eindelijk een nieuwe uitdaging", zo zei een bekende vinoloog op een van onze wijnproeverijen. "Hier kun je sommeliers en koks blij mee maken". Want uit de 22 wijnregio's van Hongarije met hun specifieke grondsoorten en klimaat en door het gebruik van nationale druivenrassen komen prachtige wijnen voort.

In het kader van de Nederlandse wijnweek presenteren de importeurs 4-Trading uit Amsterdam en Vinologics uit Huizen een fraai assortiment Hongaarse wijnen op 2 oktober 2006 in de Schreierstoren in Amsterdam. Rond de vijftig rode en witte wijnen, rosé en mousserende wijnen komen onder meer van de volgende huizen:
Frittmann (Kunság), Domaine Edegger (Badacsony), Tokaj Hills (Tokaj), Fekete Pincze (Szekszárd) Nyakas (Buda), Weninger (Sopron), Gere Attila (Villány), Tibor Gál (Eger), Villa Tolnay (Badacsony) Hétszőllő (Tokaj) Törley (Budafok) e.v.a.

2 oktober 2006, van 15.00 tot 22.00 uur
De Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94/95 (t/o Centraal Station) 020- 4288291 www.schreierstoren.nl
Deze proeverij is specifiek bestemd voor Horeca, detailhandel en pers. Graag aanmeldingen vooraf via:
Ger Bezuijen , 4-Trading: info@4tune.nl
tel: 06- 51119422, www.4trading.com
Bas Koppers, Vinologics: info@vinologics.com tel: 06-45084124, www.vinologics.com
Meer informatie over de Nationale wijnweek: www.nationalewijnweek.nl

Na végre, Kolbász! Hč hč, eindelijk, Worst!

Onderstaand artikel is helaas niet meer van toepassing, toch blijft het stuk op de site staan met toevoeging van volgend artikel: Wat een verdriet, de worsten zijn er niet.

Als een lopend vuurtje gonst het door de stad, de geur van gerookte Hongaarse boerenworst en salami verspreidt zich door straten en wijken. Eindelijk, verzuchten de klanten aan de kraam. Met lachende gezichten worden worsten in tassen gestopt, handen geschud en zoent men elkaar bij het afscheid. "Tot volgende week", dan praten we verder! Sziastok! Tot ziens allemaal!

LászloKolbászIII.jpg
Nederlanders mogen dan flinke discussies voeren, of mensen uit de nieuwe lidstaten van de EU hier wel mogen werken, de Hongaar Lászlo Tóth is tenminste binnen. Voor mij heel erg fijn, want nu hoef ik geen tassen vol worst meer uit Hongarije te slepen. Want elke keer mijn meest charmante smoesje bij de incheckbalie op het vliegveld in Boedapest - dat ik ze cadeau kreeg, omdat wij in Holland helaas niet van die fijne worsten hebben - is nog geen garantie dat ik deze kilo's Hongaars vee in darmen gehuld, ook daadwerkelijk meekrijg in het vak voor de handbagage. Nu kan ik lekker met de tram naar de Cuyp voor mijn zucht naar pittige worst. Na vier jaar in Nederland te hebben gewerkt heeft Lászlo hier z'n eigen kraam op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. En dat werd tijd. Want waar krijg je in Nederland nou echte Hongaarse gerookte en gedroogde boerenworst en mooie dikke sappige salami's? Of pittige worst van gans of eend?

» lees verder

De Wiener Konditorei

TulbandenEtalageWK200x150.jpgEr zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar je een lekker stuk strudel kunt eten bij de koffie. In Den Haag is er tenminste de Wiener Konditorei. Ruim zeventig jaar bestaat deze zaak al op de Korte Poten.

» lees verder

Zoete verzoening

SuikerzakjesSlinger.jpgHet is suikerfeest. Het feest aan het einde van de ramadan. Suikerzoete hapjes worden uitgedeeld als gebaar van vriendschap en verzoening. Tja, verzoening. Kan het nog kleffer en zoeter? Niet echt, want al klinkt het woord zoet, verzoening heeft een bitterzoete bijsmaak. Verzoening komt na het zuur, het bittere, het bijtende, het wrange, de wrok en de wraak. Deze smaken zijn niet plots verdwenen. Door verzoening kun je wel het zoet van elkaar weer proeven. Zoet is niet altijd per definitie klef. Voor sommigen is het wel even slikken, je verzoent je niet zomaar met Jan-en-alleman. En het moet van twee kanten komen. Want anders sta je in de lucht te happen.

» lees verder

Waar wordt nu nog gerookt?

VarkenspootjesMet varkensvlees hebben Nederlanders een vreemde verhouding. Het zou ongezond zijn vanwege het vet. Maar varkensvlees heeft wel erg veel smaak en kan je doen kwijlen als een rund. Dus, schuldgevoel of niet, soms heeft men geen andere keuze. Dan moet er varken op het bord.
Zelf eet ik graag gerookt varkensvlees. Maar een goed stuk schouder of nek is hier in Amsterdam maar moeilijk te krijgen. Het aanbod reikt vaak niet verder dan een stukje spek of een armetierig knietje voor de snert.

» lees verder

Amsterdam Culinair

Op de Nieuwmarkt, voor de kassa van Amsterdam Culinair, sluiten twee mooie meiden aan. “Misschien vind ik 't wel helemaal niks Grace”, sputtert Charmaine tegen. Tingelend twijfelen grote roze oorbellen met haar mee. Maar Grace duwt zichzelf al dichter in de rij. Zij ruikt het eten en hoort de muziek. Grace wil graag naar binnen. Hier is wat te doen. Ik loop langs Charmaine, zelf op huis aan, en vertel haar wat er binnen bij de tentjes te eten en te drinken is. “Oké mijnheer, dan wil ik dat ook wel gaan zien, denk ik.” Ze rommelt aan de plooien van haar rok, bekijkt haar lange nagels en schuifelt achter Grace aan naar voren.

» lees verder

Cooking in Berlage

Cooking in BerlageIn de Beurs van Berlage was weer een evenement voor hapjeslustige mensen: 'The Food & Wine Show', oftewel 'Smakelijk!' Opvallend weinig parelkettingen en snorremannen. Des te meer hip jong volk scharrelde hier langs de bekende Amsterdamse gastro-detaillisten. Natuurlijk kon men er ook meedoen aan de vele workshops. Kekke dertigers zaten braaf in het klasje 'praktisch sushi rollen' en frisse vrouwen zaten aandachtig te luisteren naar wijze lessen in wijn-spijscombinaties.
Maar de meeste mensen kwamen voor ome Ainsley Harriott, tv-kok van de BBC. Met z'n chocoladebruine charme lokte hij de foodies naar z'n show. En bij het signeren van z'n kookboeken werd nog nét niet gevochten door de fans. Want God de kok - uit Groot-Brittannië - wist hen zelfs te betoveren met zijn pen. Hij tipte natuurlijk niet aan Godje Jamie, maar toch; een kookboek met Harriots handtekening doet het ook goed op de kookclub van vrindinnen.

» lees verder

Marktbewust

Waar Prinsengracht en Brouwersgracht elkaar kruisen, stromen vele mensen samen. Het is een wonder van verkeer daar op de brug. Zittend met een kop koffie op een bankje van café Papeneiland kun je zien hoe de mensen zich schijnbaar met elkaar vermengen. Maar als je goed kijkt zie je dat ze alles in het werk stellen om elkaar net niet te raken.

» lees verder