home

Mangalica Festival, drie dagen varken!

ham-ab.jpgSinds 2007 vindt elk jaar begin februari in de Vajdahunyadvár in Boedapest het Mangalica Fesztivál plaats, een festival dat helemaal in het teken van het Mangalica varken staat. Dit jaar is tegelijkertijd het 20-jarig jubileum te vieren van dit krulharige varken, want twintig jaar geleden startte het landelijke programma voor herfok van dit oude Hongaarse bijna uitgestorven varkensras.

Lees meer...

Hongaarse wijnen, waar te beginnen op een festival

EtyekKLStamp.gif
Daar sta je dan. Met een wijnglas in de hand voor het eerst op het terrein van het grote wijnfestival in Boedapest op de Burchtheuvel. Waar te beginnen met proeven? En hoe weet je wat goede wijnen zijn of niet? Voor Hongaren is het al geen makkie om uit de paar honderd wijnhuizen die er staan, met elk een aanbod van rond de tien verschillende wijnen, een goede keuze te maken. Tenzij ze wijn-tijdschriften lezen, programma's over wijn op televisie volgen en ze door vrienden en familie op de hoogte komen over wat lekker is en waar dat vandaan komt. Met tweeëntwintig wijnregio's in Hongarije - met allen een verschil in klimaat, terroirs, druivensoorten en wijntradities - wordt het niet eenvoudig om bij de beste wijnen uit te komen.

Lees hele artikel op Hongarije Vandaag

Kürtőskalács: rollen, draaien, bakken, smullen

kkalacsstamp.gif
Wie in Hongarije nog nooit een kürtőskalács heeft gegeten, weet niet wat hij mist. Al slenterend over een markt met de nog warme rol in de hand en de geur van vers zoet gebakken deeg in de neus is niet alleen voor kinderen eeuwenlang al een tractatie, ook volwassenen eten graag een 'fahenger' (houtrol) zoals de vroegere benaming luidt. Stukje voor stukje scheur je een deel van de koek af. Mals moet die van binnen zijn en een beetje knapperig van buiten, en zoet, maar net niet te. Op alle grote markten, dorpsfeesten, evenementen, kerstmarkten, pretparken en gastronomische festivals staan tegenwoordig vaste of rijdende kramen waar kürtőskalacs wordt gebakken.

Lees meer over de Kürtőskalács

Gastro & Wijn Festivals Hongarije

GulyasMannenUitsnedeSt.jpg
'A Fesztiválok éve', 'het Jaar van de Festivals'. Het Hongaars bureau voor toerisme geeft aan elk jaar een thema om zo een bepaald onderdeel van toerisme te promoten. En inderdaad, dit jaar 2010 loopt over van de festivals. Alleen al op het gebied van gastronomie en wijn vinden er honderden plaats....! Vanaf 1 mei maken we op Hongarije Vandaag steeds een kleine selectie van gastro-en wijnfestivals, vooral van die festivals in regio's en steden waar Nederlanders en Vlamingen wonen of op vakantie gaan. Op de website Falusziturizmus is een agenda te vinden waar per dag de meeste festivals kunnen worden bekeken, ook heel veel folklore, dans en muziek.

Kijk hier voor de gastro- en wijnagenda.

Hongaars wijn- & culinair festival in Amsterdam

Op zondag 9 en maandag 10 mei staat het onderwerp Hongaarse wijn en spijs centraal in Hotel Casa 400. Een evenement georganiseerd door de Furmint Foundation, een initiatief van wijnjournalisten, importeurs en liefhebbers van Hongarije.
Tijdens dit evenement kunt u onder andere genieten van een uitgebreide wijnproeverij van bijzondere Hongaarse wijnen, de enige echte Hongaarse salami, diverse soorten kolbász en unieke delicatessen van het Hongaarse Mangalica varken.

Lees verder op: Wijn uit Hongarije

Dutch Design Banket in Boedapest

ParfaitChiel. foto. Marcel Jansen.jpgZondag 7 maart 2010 - Het contrast tussen de verschillende showtafels op het Junior Wereldkampioenschap Patisserie in februari in de HungExpo te Boedapest, kon niet groter. Van superkitsch met veel spektakel in felle kleuren via zoet romantisch met linten en krullen tot aan ingetogen strak en helder doordacht werk van de twee Nederlandse kandidaten.

Beroemd is Nederland om haar vormgeving 'Dutch Design'. In architectuur, gebruiksartikelen en meubelen. Dat Nederlandse jonge patissiers nu ook veel meer in die functionele, vooral niet overdadige, stijl gaan werken is vrij nieuw. Lees verder op Hongarije Vandaag

Foodapest & UKBA Boedapest 21- t/m 24-02-2010

tortaUkbastamp.JPG
De levensmiddelenbeurs Foodapest die sinds 1992 elk jaar gehouden wordt in Boedapest is een van de grotere en belangrijke beurzen voor eten en drinken in Midden- en Oost-Europa. Zowel voor de vakbranche als de consument is het interessant om daar de ontwikkelingen en nieuwe trends op culinair gebied te volgen. Met rond de 250 exposanten, wedstrijden en seminars is deze beurs ook steeds meer een internationaal ontmoetingspunt aan het worden voor mensen uit de Horeca. Vele internationale koks zijn dan ook op de beurs aanwezig.

Lees verder op Hongarije Vandaag

Mangalica Festival, eerste weekend februari Boedapest

mangalicafestivalstamp.jpg
Woensdag 6 januari 2010 - Hongaren weten echt rondom elk eetbaar of drinkbaar product wel een festival te verzinnen. Appeltjes, noten, worst, honing, wijn, pálinka, pörkölt of net geschoten wild: als er te eten en te drinken valt komen ze in actie. Het eerste gastronomische festival van het jaar is nu al een traditie, ondanks dat het nog een vrij jong festival is. In het eerste weekend van februari, na een maand van relatieve eetrust, stroomt het hof van de Vajdahunyadvár vol met duizenden mensen die opgelucht zijn dat er weer eens massaal te smikkelen valt.
Lees meer op Hongarije Vandaag

Oh paddo paddo, van waar toch komt gij?

varganyhv.jpg
Als je aan fungi porcini denkt, denk je aan Italië. En bij cčpes denk je aan Frankrijk. Logisch, vanaf de jaren tachtig kwamen vooral daar vandaan de eerste, voor ons toen erg dure, zakjes met gedroogd eekhoorntjesbrood in Nederland op de markt. Later kwamen ook stap voor stap de paddenstoelenbouillonblokjes in de schappen. En wij maar denken dat het allemaal nog steeds uit dat óh zó culinaire Italië komt.
Het wonderlijke is dat Hongaars Mangalica varken naar Spanje gaat om Serranoham te worden, Hongaarse ganzenlever naar Frankrijk om ingeblikt het stempel 'Frans' te krijgen en de laatste jaren steeds meer paddenstoelen, vooral eekhoorntjesbrood, uit landen als Hongarije, maar ook Roemenië en Slowakije, naar Italië gaan.
Lees verder op Hongarije Vandaag

Wijnmaker van het jaar 2009, genomineerden bekend

Vrijdagavond 20 november 2009 zijn de vijf genomimeerde Hongaarse wijnmakers bekend gemaakt die gaan strijden voor de prijs ’Az Év Bortermelője’ (Wijnmaker van het jaar). Elk jaar wordt deze prijs door Magyar Bor Akadémia (Hongaarse Wijn Akademie) uitgereikt. De kandidaten waren eerder deze maand verkozen door de leden van de Akademie, die allen in vakbranches op wijngebied werkzaam zijn.

» lees verder

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpg
Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.
In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. Lees verder op Hongarije Vandaag.

Uien van Makó nu beschermd

hagyma.jpgDe Europese Unie heeft de uien uit Makó, 'Makói hagyma', geregistreerd als beschermde productnaam. Afgelopen week werd dit bekend gemaakt in Brussel. De uien werden in de lijst van de nu ongeveer 850 beschermde productnamen opgenomen samen met de Tsjechisch bierspecialiteit 'Cerna Horá'. Het verkrijgen van deze status is een belangrijke stap voor de ui uit Makó. Lees verder op Hongarije Vandaag


Perswijn Bijlage Hongaarse wijnen

Het is nu ruim een maand geleden dat de wijnbeurs 'Klassiek Europa' in Noordwijk plaatsvond, waar ook de extra bijlage van het Perswijn Magazine over Hongarije als wijnland te krijgen was. Deze bijlage werd eerder gepresenteerd op een overzichtsproeverij van Hongaarse wijnen in Amsterdam. Voor iedereen die niet in staat is om dat exemplaar nog te bemachtigen is het nu ook op internet te lezen.

» lees verder

Rare black truffles uncovered in central Moravia

TruffelStamp.jpg
The truffle, often referred to as the king of all fungi, has long been considered one of the world’s finest delicacies - found in five-star restaurants around the world. In the Czech Republic the edible fungus is extremely rare, but that is changing. The reason is due changes in temperature and humidity: just recently samples of the rare fungus were uncovered in Moravia.

» lees verder

Herfst begint goed met Tokaj wijnen en truffel

TruffelSchaalHVTdS.jpg
Mij gebeurt het niet vaak dat ik met m'n neus van zo dichtbij op een flinke berg truffels stuit. Ik was dan ook niet met hond en mand op truffeljacht ergens in de bossen bij Szilvasvárad, maar lekker dicht bij huis in Boedapest naar een kookpresentatie met als thema paddenstoelen en truffels. In een van de mooiste keukens om als kok je kookkunsten de kunnen demonstreren, in de Demo-Konyha, demonstratie keuken, van de Essencia Kookschool, vond op 16 september een paddenstoelenavond met wijnen van Árvay & Társa en Sauska plaats. Daar lag op een grote schaal dus die prachtige berg verse truffels uit Noord-Oost Hongarije.

Chefkok Attila Bicsár van het Alábardos Restaurant in Buda, liet zien en proeven wat je met vers eekhoorntjesbrood, cantharellen en truffel meer kan doen dan enkel verwerken in soep, saus of gebakken bij een stukje vlees. Lees verder op Hongarije Vandaag

Hungarian Wine Festival 2009 - some facts

Between 9 - 13 September 2009 the 18th Budapest Wine Festival on Castle Hill attracted ten thousands of visitors and can be regarded a smashing success. In approximate 200 stands Hungarian wineries presented more than 2000 wines. Special guest in 2009: the Freixenet Group, with 8 wineries from Spain.

» lees verder

Guiding & Tasting on Wine Festival Budapest september 2009

WinefestivalBudapestFlyerTableTom200280.jpg On the big Wine Festival in Buda on the Castle Hill around the royal palace, I will organize guiding & tasting tours on september 10, 11 and 12. Please look in 'lees verder' for more information. If you have guestions and do you want to take part, mail or call me!

Looking forward to see you on the festival,
with best regards,

Tom de Smet / TableTom, az asztalom

» lees verder

Agenda Wijn & Culinaire Festivals Hongarije 2009

KokinKapcolcs180x210.jpgIn de afgelopen maanden zijn er al veel festivals rond het thema eten en drinken in Hongarije te bezoeken geweest. Grote, indrukwekkende zoals het Mangalica Fesztivál in februari en het Pince Fesztivál in Etyek eind mei bijvoorbeeld. Maar ook kleinere festivals waar wijn, pálinka en lekker eten centraal stonden, vonden in het hele land plaats. Maar het echte festivalseizoen gaat nog beginnen!

Deze agenda loopt vanaf half juni tot en met december 2009.


» lees verder

Hongaarse Kampioen op Destillata 2009

destillata-logo-color.jpg
Tijdens de achttiende internationale Destillata in maart te Wenen heeft de Hongaarse Pálinka-stokerij Agárdi twee gouden prijzen gewonnen. Zowel de hoofdprijs voor de stokerij van het jaar 2009 als die van beste nationale Hongaarse stoker werden door Vértes Tibor, eigenaar van Agárdi Pálinkafőzde Kft. binnengehaald. Ook de beste nieuwkomer op Destillata is uit Hongarije afkomstig, die prijs werd gewonnen door Máté Csaba van Matheus Pálinkaház Kft. uit Budaörs.
Aan deze wedstrijd deden ruim 180 stokerijen uit onder meer Nederland, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland en zelfs Thailand en Nieuw-Zeeland mee.

» lees verder

Interview met TableTom op Hongaarse sites

De Hongaarse Gábriel Nyulasi is een van de jonge wijn-journalisten in Hongarije die samen met een groep jonge mensen uit de horeca en wijnbranche als een soort van 'Jonge Honden' een frisse wind laat waaien in de culinaire media. Ik ontmoette hem in september 2008 op het Wijnfestival op de Burcht van Buda, waar hij bij het Kaas & Wijn seminar was dat ik daar heb gehouden. In maart van dit jaar spraken wij verder over dat thema met een pittig stuk Nederlandse boerenkaas en een goed glas Hongaarse wijn erbij.

Een verslag van het gesprek in het Hongaars (NL vertaling volgt) op Vinoport.

Igyunk.jpg
Ook op de eigen website van Gábriel is het artikel te lezen. Voor wie Hongaars spreekt is deze site een aanrader. Op persoonlijke en vrolijke wijze neemt Gábriel ons mee door de wijnwereld van Hongarije. De slogan bij zijn logo - Az ihatóbb Magyarországért! Voor een beter drinkbaar Hongarije! - doet vermoeden dat met enige ironie naar de Hongaarse wijnbobo's wordt gekeken, toch krijgt hij het voor elkaar dat de top van de wijnmakers graag hun verhaal vertelt in de Borstaféta, de Wijn Estafette. Ook wijnproeverijen en reizen voor kleine groepen naar verschillende wijnregio's en wijnmakers worden door Gábriel georganiseerd.


Pannon Lud stopt productie foie gras

GanzenVrijSzakácsi.jpg
"Het Hongaarse bedrijf Pannon Lud heeft besloten te stoppen met de barbaarse productie van foie gras. Op het bedrijf zullen voortaan alleen nog vrije uitloop ganzen te vinden zijn. Pannon Lud was de grootste producent van foie gras ganzen ter wereld. De beslissing om te stoppen met de gruwelijke productie methode volgde naar aanleiding van een campagne van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, maar ook in reactie op veranderingen in de markt."

Bron: Vier Voeters
lees hele artikel

» lees verder

Boros - Hongaarse reggae-rap over wijn

De Hongaarse rap-band Bëlga, die over elk dagelijks onderwerp in Hongarije wel een pittige parodie-song maakt, bracht Boros in 2007 al uit. Het blijft een heerlijke hit om mee te schallen op de landwegen in de auto van wijnhuis naar wijnhuis door de heuvels en de wijngaarden! Niet echt geschikt voor de wijnbobo's dus...
Geen echte video-clip erbij, maar wel lekker ouderwetse cliché plaatjes ter illustratie op youtube: Bëlga-Boros

Songtext in lees verder...

» lees verder

21 april 2009 - Proeverij Hongaarse wijnen Mercury International in Amsterdam

MercuryBannerHV.jpg
Op 21 april 2009 houdt Mercury International, exclusief agent van de twintig meest gerenomeerde Hongaarse wijnmakers, zijn jaarlijkse overzichts- proeverij van Hongaarse topwijnen. Een aantal van deze Hongaarse wijnmakers zullen zelf ook aanwezig zijn. De proeverij in de wijnkelder van Wijnkoperij Tastevin Dehue te Amsterdam is van 14.00 tot 18.00 gratis toegankelijk voor zowel professionals als de consument. Wel dient u zich van tevoren aan te melden bij Dhr. Sander Salburg van Tastevin Dehue.

>>> locatie: Tastevin Dehue, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam
>>> datum: 21 april 2009
>>> tijd: 14.00 tot 18.00 uur
>>> aanmelden: Sander Salburg, info@tastevindehue.nl / 020- 6235877
>>> informatie: Mw. K. Galambos, info@hungarianwines.nl / 06-536 16 843

» lees verder

Engelstalige Culinaire gids voor Boedapest en Hongarije

FandWLGuideStamp.jpg
The Food and Wine lover's guide to Hungary

In heel Midden-Europa is een gastronomische renaissance gaande en Hongarije timmert daarbij lekker aan de weg. In Boedapest en directe omgeving is daarvan het meeste te genieten. Koks, banketbakkers, wijnmakers en ambachtelijke producenten maken een energieke vertaalslag naar deze tijd. In steeds meer restaurants wordt 'nieuw' gekookt, - met respect voor oude Hongaarse wortels -, goede wijnen zijn overal verkrijgbaar en gastronomische festivals worden in het hele land georganiseerd.

Het wachten was nog op een goed geschreven en 'bijna' volledige culinaire gids. De Food & Wine Lover's Guide to Hungary, van de Amerikaanse Carolyn Bánfalvi,
mag daarom de eerste en zeer veelzijdige culinaire gids voor Hongarije genoemd worden.


Lees meer hierover en bestel

Tokaj Eszencia hoofdrol in film Dean Spanley

EszenciaDisznókönélStampot.jpg
De kostbare Tokaj Eszencia speelt een hoofrol in de Britse film Dean Spanley. In Viktoriaanse tijden werden aan deze wijn mysterieuze krachten toegeschreven. Het schijnt zelfs dat ergens in Engeland nog flessen van dit vloeibare goud uit die tijd liggen opgeslagen....
Topacteurs als Peter O'Toole en Sam Neill spelen in deze film samen met de glazen Tokaj Eszencia een wonderlijk en spannend spel.

Lees erover en bekijk de trailer op Decanter

Ook over Tokaj:
Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!
Herfst in Tokaj, Tokaji Ősz

Doorgaan met Pinot Noir? Ja! Riepen wij in koor.

Vat Furmint bij Kreinbacher Somló.jpg
"Hongarije is bezig het wijn maken op- nieuw uit te vinden. Tijdens de com- munistische periode - 1947 tot 1989 - was er geen aandacht voor de kwali- teit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. "Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren", zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.

Han Sjakes.jpg
Op uitnodiging van promotiebureau Wines of Hungary bezoeken we Eger, Somló, Balatonfüred-Csopak, Pannonhalma-Sokoróalja en Tokaj......."

Lees het hele reisverslag van de wijnreis in november 2008 door Han Sjakes op: Liquor & Wine