Wijnmaker van het jaar 2009, genomineerden bekend

Vrijdagavond 20 november 2009 zijn de vijf genomimeerde Hongaarse wijnmakers bekend gemaakt die gaan strijden voor de prijs ’Az Év Bortermelője’ (Wijnmaker van het jaar). Elk jaar wordt deze prijs door Magyar Bor Akadémia (Hongaarse Wijn Akademie) uitgereikt. De kandidaten waren eerder deze maand verkozen door de leden van de Akademie, die allen in vakbranches op wijngebied werkzaam zijn.

In de grote hal van het Landbouwmuseum lieten de genomineerden hun wijnen proeven aan ruim honderd gasten, vakgenoten en pers.
Onder de genomineerden is voor het eerst een vrouwelijke wijnmaker, Éva Dignisz Gálné van het wijnhuis Gál uit Szigetcsép. Dat ligt in de Kunság, een wijnregio die zich flink aan het ontwikkelen is. Vida Péter uit Szekszárd, Légli Otto uit Balatonboglár en Dr. Lőrincz György van St. Andrea uit Eger zijn ook van de partij. Daarnaast is de minder bekende Szöllősi Mihály genomineerd, die eerder dit jaar al de prijs voor Beste Wijnkelder 2009 in de wacht sleepte.

De prijs wordt sinds het begin van de jaren negentig jaarlijks uitgereikt en heeft in Hongarije een grote status. Hoewel deze prijs nog steeds veel naamsbekendheid in eigen land oplevert, had deze in de eerste jaren een veel belangrijkere functie. Nu de Hongaarse wijnmarkt zich op internationaal terrein aan het begeven is, lijkt de prijs een verouderd middel voor binnenlandse wijn-promotie te zijn geworden. Ook is vanuit kringen van jongere wijnmakers lichte kritiek te horen. De meeste leden van de akademie zijn vaak ver in de zestig. Een wat conservatieve inslag kan de Akademie dan ook niet worden ontzegd. Er waren ook maar weinig jonge wijnmakers aanwezig die avond. Zij hebben inmiddels hun eigen netwerken, zoals Junibor, opgericht en gaan veel internationaler te werk.

Op 4 december 2009 wordt de definitieve winnaar van de prijs voor Wijnmaker van het jaar 2009 bekend gemaakt.

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing