Wijnland Hongarije zoekt het hogerop

AszuFlessenOremus.jpg
Hongarije in De Librije, wie had dat ooit gedacht. Een wijnland dat hard aan de weg timmert om de top te bereiken, presenteert zich in een van Nederlands ultieme restaurants. Een betere locatie hadden ze zich niet kunnen wensen.

De rol van Midden-Europa op de wereldwijd wijnmarkt groeit. Na de recente successen van Duitsland en Oostenrijk, lijkt nu Hongarije aan de beurt. Lang geleden stond het ook aan de top in Europa: met de goddelijke zoete wijnen uit Tokaj die in menig koninklijk paleis geschonken werden. Anno 2007 eist het land opnieuw een plaats op het erepodium op, maar nu wel met een veel breder scala aan wijnen.

Dit artikel is overgenomen van The WineSite

WijnfestivalBpest.jpg
De Librije kwam in the picture nadat een artikel over topchef Jonnie Boer in een vooraanstaand Hongaars culinair magazine was verschenen. Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en GaultMillau Nederland werd door de handelsafdeling van de Hongaarse Ambassade benaderd met het verzoek ter plekke een ‘best of the best’-selectie te maken. In het beroemde Boedapestse restaurant Gundel, dat onder meer de paus en koningin Beatrix tot zijn gasten mocht rekenen, werd een uitgebreide proeverij georganiseerd. Ook het beroemde Hongaarse Wijnfestival bij de hoofdstedelijke Burcht, jaarlijks goed voor zo’n 50.000 bezoekers, werd niet overgeslagen.

Het resulteerde in een bijzondere selectie - verrassend voor de oningewijde, vanzelfsprekend voor de kenner. Want Hongarije heeft wijnliefhebbers tegenwoordig veel interessants te bieden. Van frisse, mineralige witte wijnen gemaakt van de regionale furmint-druif tot krachtige en tegelijk soepele rode wijnen, gemaakt van zweigelt, cabernet franc of kékfrankos (blaufränkisch). De beste exemplaren veroveren langzamerhand een verdiende plaats op de wijnkaarten van diverse Europese toprestaurants.

In de Librije verschenen niet minder dan 22 toppers op de proeftafel. Wit, rood en zoet afkomstig uit 9 wijnstreken. Ze werden geproefd door circa 30 restaurantprofessionals en vertegenwoordigers van de Hongaarse Ambassade: Adviseur Economische Zaken Julia Grexa, Secretaris Investeringszaken en Commerciële Zaken Péter Szabó. Uit Hongarije zelf kwamen Richard Nemes, managing directeur van het Hongaarse Wijnmarketing Bureau en wijnexpert Andres Kato. Onder de Nederlandse coryfeeën: Marco Westmaas (Elzenduin), Moshik Roth (’t Brouwerskolkje), Chris Naylor (Vermeer), Pascal Jalhaij (voorheen Vermeer) en Paul van Staveren (Hof van Sonoy).

LinksÁrvayJánosTokaj.jpg
De aanwezigen waren zonder uitzondering zeer enthousiast over de wijnen. Authenticiteit in combinatie met hoge kwaliteit, dat is waar echte wijnliefhebbers altijd naar op zoek zijn. Deze Hongaarse wijnen waren er verrassende toonbeelden van. Drie wijnen die eruit sprongen: Lapis Furmint, Demeter Zoltán, Tokaj 2006 (wit), Zweigelt, Ráspi Borászat, Sopron 2004 (rood) en Aszú Eszencia, Árvay és Társa Pincészet, Tokaj 2003 (zoet)

Jonnie Boer bereidde voor de gelegenheid een fraaie 5-gangenlunch, waarvan het volgende gerecht een vermelding verdient: Gelakte hartzwezerik, mosterd, koffie en pandan.

Tekst is ook te lezen op The WineSite
Foto's © Tom de Smet


Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing