UKBA 2006. Beurs voor brood en banket in Boedapest.

UkbaNagyTortatom.jpg
Als je de gigantische roze bruidstaart ziet staan op de UKBA beurs in Boedapest, een tweejaarlijkse beurs voor brood en banket, zou je het voorwoord in de catalogus van lonka Boldiszar, voorzitter van Bedrijfschap Brood- en Banket in de catalogus amper geloven.

Het is wel waar, want ondanks prachtig gebak en brood wat tentoongesteld wordt, zit de branche in een benarde situatie. Concurrentie van de grote industrie doet kleine en middelgrote brood- en banketbakkers het ergste vrezen.

Veel innovaties en nieuwe producten waren er zeker te zien. Op de vakdag zaten stands en paviljoens vol mensen, dikke agendaís op tafel, die met elkaar onderhandelden over grondstoffen, bakovens en koelvitrines. Ook de grote tafels vol met taarten, suikerwerk, sierbroden en grote chocoladewerken toonden dat de passie voor brood en banket in Hongarije en Midden- Europa niet is verdwenen. Omdat tegelijk het honderdjarig bestaan van het Bedrijfschap voor Brood- en Banket in Hongarije werd gevierd, zou je vanwege de geuren alleen al denken dat in Midden- Europa slechts op zoete broodjes en gebak wordt geleefd.

UKBAKenyťrGlobe.jpg

Want behalve stands uit ItaliŽ, Frankrijk en BelgiŽ met verfijnde patisserie en ijs, waren vooral de Midden-Europese landen goed vertegenwoordigd. Duitsland en Oostenrijk zijn natuurlijk de grootste spelers. Slechts twee Nederlandse bedrijven, Zeelandia en Sonneveld, ook grote jongens als het om grondstoffen voor bakkers gaat, stonden met hun Hongaarse dochterondernemingen midden op de beurs. Half afgebakken of diepgevroren broodproducten waren echter weinig te zien. Misschien een gaatje in de markt voor Nederlandse bedrijven?

UkbaChocoBouwwerkentom.jpg
De UKBA wordt al jaren in de Hungexpo in Boedapest gehouden. Eerst nog jaarlijks, nu om de twee jaar. In samenwerking met de ÷ba- ÷konda, de brood- en banketbeurs in het Oostenrijkse Wels, wordt nu afgewisseld. Samen volgen zij nieuwe trends en ontwikkelingen en kunnen ze groter van opzet worden. De Oostenrijkse Herwig Denk, van de Messe Wels, waar de ÷ba- ÷konda Beurs 2007 gehouden wordt, ziet zeker brood in een verdere uitbreiding van de beurs met andere levensmiddelen, zoals zuivel en vlees. Graag zou hij daarover met Nederlandse bedrijven praten. Geen slecht bericht dus, want Nederland mag best een graantje mee gaan pikken uit de korf van Midden- Europa.


Van verdere ontwikkelingen houd ik u op de hoogte. Voor meer informatie kunt u kijken op:

www.oeba-oekonda.at
www.messe-wels.at
www.ukba.hu

Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Hongarije in Zaken, maart 2006

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing