Profi Hongaren op Wine Professional 2008

FlessenWPMagyarstandStamp.jpgOm op een regenachtige maandagmiddag in Amsterdam een glas Tokaji Aszú 6 puttonyos van wijnhuis Disznókő te moeten drinken is geen verdrietige aangelegenheid. Om ook nog van ruim twintig andere prachtige Hongaarse wijnen te kunnen proeven mag je zelfs een feestje noemen. En dat vonden meer mensen met mij. Op de Wine Professional 2008 in de RAI te Amsterdam was het bij de Hongaarse stand dan ook een grote drukte. De eerste keer dat Hongarije met een eigen stand op deze beurs aanwezig was, kan geslaagd worden genoemd.

Het heeft een tijd geduurd voordat de Nederlandse markt zich opende, maar Nederlandse wijninkopers en consumenten worden eindelijk nieuwsgierig naar Hongaarse wijnen. Scepsis, vooroordelen en de herinnering aan slechte wijnen die in de jaren tachtig op de markt kwamen, helpen niet mee om de huidige Hongaarse wijnen hier in restaurants op de kaart of in de slijterijen in het schap krijgen. Ook de prijs-kwaliteit verhouding ligt voor een Nederlander gevoelig. Met enige arrogantie onzerzijds, kiezen we eerder voor een Franse of Italiaanse wijn dan dat we een nog onbekende Hongaar opentrekken. Logisch, Hongaarse wijnen zijn vaak duur in verhouding en een zelfde kwaliteit krijg je voor iets minder geld in de gevestigde wijnlanden. Maar Hongarije heeft ook wijnen te bieden heeft die nergens ter wereld gemaakt worden. Door de terroirs, de druivensoorten en bepaalde technieken beschikt Hongarije over smaken en geuren die uniek zijn. Daar wil de kenner best wel iets meer voor betalen. Grote betaalbare bulk voor de supermarkten moeten we niet verwachten, maar dat een aantal wijnregio's de komende jaren bekend gaan worden in Nederland is zeker. Met Tokaj, Villány, Eger en Balaton aan kop. Maar ook kleine en minder bekende regio's als Szekszárd, Somló en Sopron hebben een grote potentie.

OptenBergHeimannWPMagyarstandStamp.jpg
Op de beurs bij de stand was ook wijnmaker Zoltán Heimann uit Szekszárd aanwezig. Aan zijn imposante postuur met grijze baard en een vaderlijke uitstraling viel niet te ontkomen. Met een rustige blik in de ogen trok hij je als vanzelf naar de stand toe. In goed Engels vertelde hij over zijn wijnen uit Szekszárd maar ook over de wijnen van Demeter Zoltán, Takler, Bock, Weninger, Gere, Ráspi, Árvay, en St. Andrea en Figula gaf hij antwoord op de vele vragen. Uit negen regio's waren wijnen van achttien wijnmakers geselecteerd voor deze beurs. De hit van Hongarije op dit moment, Irsai Olivér van Nyakas viel ook te proeven. Voor echte vinologen natuurlijk een veel te simpel wijntje, maar voor de Nederlandse consument is het een nieuwe smaak voor een schappelijke prijs. Een Franse wijnmaker die door vinoloog Paul Op ten Berg naar de stand werd meegevoerd, was onder de indruk van de diverse Furmint wijnen en de Hárslevelü. Twee Hongaarse witte druiven die samen met een vulkanisch en mineraalrijk terroir vaak zorgen voor prachtige witte wijnen.


PéterRichiDemeterWPMagyarstandStamp.jpg
De organisatie 'Hungarian Wine Marketing Agency' heeft, naast België en de Scandinavische landen, Nederland als speerpunt gekozen in hun buitenlandse marketingbeleid. Ze werken nauw samen met de ITDH in Den Haag (International Trade Development Hungary) en met Nederlandse wijnimporteurs en de wijnpers. Met eerdere deelnames vorig jaar aan beurzen, de presentaties zoals in de Librije en Chateau Gerlach en nu de stand op de Wine Professional zijn de eerste belangrijke stappen gezet, de stukjes van de puzzel schuiven gestaag in elkaar. Op 18 februari 2008 vindt er een grote proeverij op de Hongaarse ambassade plaats, waarbij behalve Zoltán Heimann ook andere bekende wijnmakers aanwezig zullen zijn. Wijnpers, wijnhandelaren en importeurs zijn daarvoor van harte uitgenodigd. Wie zich wil aanmelden, alleen vakbranche, kan dat doen via Péter Szabó van de ITDH of bij Mercury International. Dat belooft een mooie bijeenkomst te gaan worden. En als het die dag dan somber weer is en het buiten regent, hoef ik me met een glas goudgele Tokaji Aszú in de hand in ieder geval niet zwaarmoedig te voelen!

Hongaars Wijn Marketingbureau
Richárd Némes: info(at)winesofhungary(dot)org.

ITDHungary
Péter Szabó: itddenhaag@xs4all.nl

Importeurs in Nederland
4-Trading
Grapes Unlimited
Mercury International
Lekkers uit Hongarije
Vinologics

Tekst & foto's ©TomdeSmet2008

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing