Na végre, Kolbász! Hč hč, eindelijk, Worst!

Onderstaand artikel is helaas niet meer van toepassing, toch blijft het stuk op de site staan met toevoeging van volgend artikel: Wat een verdriet, de worsten zijn er niet.

Als een lopend vuurtje gonst het door de stad, de geur van gerookte Hongaarse boerenworst en salami verspreidt zich door straten en wijken. Eindelijk, verzuchten de klanten aan de kraam. Met lachende gezichten worden worsten in tassen gestopt, handen geschud en zoent men elkaar bij het afscheid. "Tot volgende week", dan praten we verder! Sziastok! Tot ziens allemaal!

LászloKolbászIII.jpg
Nederlanders mogen dan flinke discussies voeren, of mensen uit de nieuwe lidstaten van de EU hier wel mogen werken, de Hongaar Lászlo Tóth is tenminste binnen. Voor mij heel erg fijn, want nu hoef ik geen tassen vol worst meer uit Hongarije te slepen. Want elke keer mijn meest charmante smoesje bij de incheckbalie op het vliegveld in Boedapest - dat ik ze cadeau kreeg, omdat wij in Holland helaas niet van die fijne worsten hebben - is nog geen garantie dat ik deze kilo's Hongaars vee in darmen gehuld, ook daadwerkelijk meekrijg in het vak voor de handbagage. Nu kan ik lekker met de tram naar de Cuyp voor mijn zucht naar pittige worst. Na vier jaar in Nederland te hebben gewerkt heeft Lászlo hier z'n eigen kraam op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. En dat werd tijd. Want waar krijg je in Nederland nou echte Hongaarse gerookte en gedroogde boerenworst en mooie dikke sappige salami's? Of pittige worst van gans of eend?

CsabaiKolbász.jpg
Hongaarse salami is een variant op die uit Italië. Vanaf het midden van de 19e eeuw, een stuk van Noord-Italië maakte deel uit van de Hongaars-Oostenrijkse dubbelmonarchie, begon Márk Pick in Szeged de huidige Hongaarse salami te ontwikkelen. Het klimaat, aan de oevers van de Tisza, het goede varkensvlees, geheime recepturen en specerijen zorgden voor deze unieke fijne worst. Ook de firma Herz uit Budapest ging er voortvarend mee aan de slag. Deze twee firma's zijn in heel de wereld nu bekend. Ook in andere delen van Hongarije ging men verschillende soorten salami maken. De kolbász, gerookte en meestal gedroogde boerenworst, stamt al uit de middeleeuwen. Zonder toevoeging van paprikapoeder natuurlijk, dat kwam pas eind 19e eeuw in zwang. Vooral worst uit en rond de steden Gyula en Békescsaba is nog steeds beroemd. Vaak pikant en grof van structuur en met een volle smaak die lang in je mond blijft hangen. Heerlijk met een stuk wit brood. Nu nog maken boeren overal in Hongarije zelf hun kolbász, in allerlei soorten van mild tot pikant, van licht tot zwaarder gerookt. Meestal gebruikt men alleen varkensvlees, maar tegenwoordig wordt het ook vaak gemengd met, of zelfs helemaal bestaand uit, rundvlees of zelfs wild. Overal in het land wordt kolbász gemaakt maar uit het zuiden, richting Servië, komen de beste worsten zeggen zij die het kunnen weten, namelijk de Hongaren zelf.


LászloKolbász.jpg
En nu staat István hier te dansen bij de kraam, zo blij is hij. Al twintig jaar woont hij om de hoek van de Cuyp en nooit kon hij echt goede worst vinden. Natuurlijk zijn er Spaanse, Italiaanse en Franse worsten te koop, en die zijn ook erg lekker en van goede kwalititeit, maar een beetje weemoedig nationalisme tijdens het eten, dat gaan we István natuurlijk niet ontnemen. Dat geldt ook voor Judit, Béla, Ilonka, Ferenc en Tibor. Want uit alle hoeken en gaten komen opeens de Hongaren los. Eindelijk worst, eindelijk een trefpunt in de stad!
Maar ook voor Slaven, Fransen, Antillianen, Spanjaarden, Italianen, Surinamers en 'echte' Hollanders valt er veel te genieten. Die hebben de kraam al snel gevonden. En voor het geld hoeven we het niet te laten. Alle soorten kosten 18 euro de kilo, 1,80 euro de ons!

Ook voor echte Hongaarse zuurwaren zoals alma-paprika (appel-paprika) en cseresznye- paprika (kersen-paprika, HEET!!!), paprikapuree, knoflookpuree en paprikapoeder kun je er terecht. Na végre, hč hč eindelijk, ik hoef niet meer te slepen met m'n tassen in het vliegtuig!


Lászlo's Worstenkraam, ARÁNY BIKA (de Gouden Stier)
Lászlo Tóth & Mohammed Jomma
Albert Cuypmarkt, Amsterdam
Van maandag t/m zaterdag, tussen de 1e van der Helst en de 1e Sweelinckstraat

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing