Museum on the move

Een van de allerleukste musea in Boedapest gaat verhuizen. Het sinds 1966 in Buda gevestigde Museum voor Handel en Gastvrijheid krijgt een nieuwe en grotere behuizing in Pest. Vanaf deze zomer worden de vaste exposities, archief en bibliotheek overgebracht. Vanaf volgend jaar maart is het museum weer helemaal toegankelijk.


Midden jaren zestig hebben een aantal grote koppen uit handel en horeca de staat kunnen overtuigen om dit museum op te richten. Zo kon een deel van de stukken die in de jaren vijftig door de staat werden geconfisceerd tenminste aan de bezoekers worden getoond of in het archief worden bewaard. In het 18e eeuwse pand aan de Fortuna utca, waarin nog een aantal gotische zalen aanwezig zijn, waren vanaf het begin twee vaste exposities te zien.
Het handelsgedeelte richtte zich op de detailhandel en lichte industrie uit de periode van ongeveer 1870 tot 1945. Affiches, verpak­kingsmaterialen, reclameborden, winkelinterieurs, alles wat een mooi beeld gaf van de handelsgeest in Hongarije en de stad Boedapest viel hier te bezichtigen.

In de andere zalen was de aandacht gericht op interieurs en gebruiksartikelen van verdwenen en nog bestaande hotels, koffiehuizen en restaurants. Hier werd onder meer de geschiedenis van een aantal bekende namen uit de horeca van Boedapest getoond. Zoals die van de familie Gerbeaud, Kugler en Gundel en van het beroemde Gellért Hotel. Verder waren hier wisselende tentoonstellingen te zien, onder meer over de banketgeschiedenis van de stad.

In de nieuwe behuizing zal het handelsgedeelte als eerste worden heropend, daarna volgt het deel voor gastvrijheid. Het museum heeft ook een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam. De verouderde en te lange benaming moet korter en bondiger. De sluitingsdatum van de prijsvraag is nog niet bekend want er is nog geen goede naam ingezonden. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. In de zomer van 2006 wordt het vernieuwde museum heropend met een tijdelijke expositie over grafische vormgeving met affiches en reclameborden. Een kleine expositie uit deze collectie zal vanaf november 2005 langs verschillende locaties in Budapest en in Hongarije reizen.

Museum voor Handel en Gastvrijheid/ Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.
Szent István tér 15. district V. Pest.

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing