Koudvuur van paprika

Er wordt wat af gefondued, gebarbecued en gegourmet in retro-kokkerellewereld. En daarbij kunnen de sausjes, waarmee gulzig het brood wordt besmeerd en de eerste trek van de gasten gestild, natuurlijk niet ontbreken. Zelfs die goeie ouwe cocktailsaus komt weer her en der op tafel. Echte culibeesten gaan dan stoer lekker zelf ouderwets met mayo, ketchup en paprikapoeder aan de slag. Maar wat naar toch, de paprika lost niet op. In de mayonaise blijven roodbruine pikkeltjes te zien en de saus laat een stoffig laagje achter op de tong. Zij weten waarschijnlijk niet dat de poeder als eerste met de drank moet worden gemengd. Whisky of cognac, de poeder moet daar eerst in opgelost, voordat de andere zaken erdoor mogen.

Piros
Als ik dat stoffige wil vermijden - ik maak sowieso maar eens in de twee jaar zo'n sausje - heb ik tubes Piros Arany in de koelkast liggen. Tassen vol heb ik in de jaren vanuit Hongarije hier naartoe gesleept. Want die Hongaren hebben een veel slimmere oplossing voor een lekkere paprikasmaak in koude sauzen en gerechten. Zij hebben Piros Arany. Letterlijk vertaald: Rood Goud. De knalrode puree is er in twee varianten: de zoete en de hete. En niet alleen in een koude saus is het lekker. Werkelijk alles kun je ermee op smaak brengen. Stoofpotten, soepen en sauzen, op brood met boter, op de tosti en in groente- en vleesgerechten.

In de winkels in Hongarije staan deze tubes op een prominente plaats. Want een Hongaar zonder die rode tubes is als een Nederlander zonder kaas. Ook veel souvenirwinkeltjes verkopen nu dit rode goud. Want de producent van Piros Arany weet dat dit product, onder de benaming Magyar Izek (Hongaarse smaken) in de prachtig rode tube met witte letters, meer is dan alleen maar een simpel paprikapureetje. Dit lijkt veel meer op een rood goudmijntje als je het al die toeristen ziet kopen.
Overigens is Piros Arany ook hier in Amsterdam verkrijgbaar. In de Hongaarse winkel Kadarka in de Daniel Stalpertstraat en bij de stand van ome Rick op de Lindenmarkt op zaterdag wordt het naast de andere mediterrane producten verkocht. Want Hongarije mag dan niet aan de Middellandse Zee liggen, als je die puree proeft zou je bijna denken dat je op een mediterrane zon- en zeevakantie bent. Zo eenvoudig is het, en toch zo lekker vurig. En ook nog zo dichtbij!

Wat lekker is, ook in de winter, is een variant op Liptovy, Liptauer käse. Op z'n Hongaars Körözött.

Liptauer KäseMeng 1 deel uitgelekte kwark met 1 deel jonge witte schapen- of geitenkaas. Doe er een beetje geperste knoflook, gekneusde kummel, wat fijngehakte kappertjes, een paar ansjovisfilets en ook nog wat citroensap bij en roer er dan Piros Arany door. Net zoveel tot het mengsel een lichtrode pasteltint krijgt. Gebruik de hete of de zoete puree hiervoor, of allebei. Dat is een kwestie van smaak. Alleen de hete maakt het wel erg pikant.
Een paar uur afgedekt laten staan in de koelkast zodat de smaken goed doortrekken. Lekker met zuurdesembrood, stokbrood en bij salade. En de gasten kunnen hiermee alvast lekker aan het smeren gaan. Het fonduevet, de houtskool of het gammele gourmetstel kan dan best nog even wachten.

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing