Bio-boerin op de poesta

SvenjaStamp.jpg
Dat je moed en doorzettingsvermogen nodig hebt bij het opzetten van een eigen bedrijf is iedereen bekend. Maar om als vrouw alleen een bio-boerderij op te zetten op het Hongaarse platteland vraagt om nog een aantal sterke eigenschappen!

Zo heeft Svenja Cyrys, opgegroeid in Duitsland met werk in Frankfurt am Main, alles achter zich gelaten en is ze in Boedapest diergeneeskunde gaan studeren. Het beviel haar in Hongarije beter dan in Duitsland, ze werd verliefd op de Hongaarse cultuur en de mensen en ze besloot niet meer terug te keren. Ook het idee om een eigen boerenhof te beginnen was in Hongarije beter te verwezenlijken dan in haar eigen land.

Na lang zoeken vond ze in 2000 een grote maar vervallen boerderij met voor biologische landbouw belangrijke schone grond en akkers op de Gyürüspuszta in Vál, niet ver van Boedapest. Iedereen verklaarde haar toen voor gek, nu heeft zij daar haar paradijs gemaakt. Het werk als dierenarts en het leiden van een boerderij vielen niet goed te combineren, vandaar dat Svenja zich sinds drie jaar helemaal richt op biologische veeteelt en het runnen van haar eigen manege. Naast de verkoop van het vlees van de in de bossen rond lopende Mangalica varkens, de vele speenvarkens en lammeren, leeft ze ook van het lesgeven in paardrijden.

VarkenSvenjaStamp300x225.jpg

Op een apart gelegen stuk grond op een kleine heuvel houdt ze nog allerlei soorten kleinvee en pluimvee. Voornamelijk voor de gasten als vermaak. Maar zo als Svenja zegt, alle dieren hebben hier een prachtig leven, maar uiteindelijk gaan ze in de pan. Of aan het spit! Op de paarden na, daar houdt ze zo veel van dat ze er niet aan denkt om het vlees ooit te eten. En de ezel wordt natuurlijk niet geslacht, want die gebruikt ze als tractor. Het arme dier, net bevallen van een veulen mag ze een weekje met zwangerschapsverlof, maar daarna moet ze weer aan de slag om gras en andere gewassen van de akkers te halen. Die weer dienen als veevoeder in winter. Ter bescherming van het hof lopen er trouwens een aantal zeer gevaarlijke honden rond. In het donker in je eentje even langs wippen voor een kopje kruidenthee is dus niet aan te raden!

Verder heeft Svenja een aantal comfortabele gastenkamers laten bouwen. Voor een lang weekend en in vakantieperiodes komen mensen er om bij te tanken en tot rust te komen na de drukte van de grote stad. Het enige comfort wat ontbreekt, is warm water. Iedereen moet zelf hout stoken voor een warm bad of douche. Maar met de schone lucht en het mooie landschap om je heen is dat geen grote moeite. Om een stukje van het paradijs van Svenja te voelen mag er best even gewerkt worden voor je in het bad gaat zitten. Een aantal malen per jaar organiseert ze ook grote feesten op de boerderij. Dan komen muzikanten in praalwagens met versierde paarden, wordt er Hongaars maar wel degelijk biologisch gekookt en natuurlijk naar goed gebruik gedanst en gefeest tot de haan, als die al niet aan het spit geregen zat, begint te kraaien.

Voor meer informatie over de boerderij, verblijf en de producten: Biohof Ungarn Svenha Cyrys
Of telefoon: 0036- (06) 20 2433728

Ook de Bio-mand is bij Svenja te bestellen, verse groente, fruit en vlees worden afgeleverd in Boedapest. Lees daarover meer op: BioKorb Biohof Ungarn

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing