home | Hongarije

Mangalica Festival, drie dagen varken!

ham-ab.jpgSinds 2007 vindt elk jaar begin februari in de Vajdahunyadvár in Boedapest het Mangalica Fesztivál plaats, een festival dat helemaal in het teken van het Mangalica varken staat. Dit jaar is tegelijkertijd het 20-jarig jubileum te vieren van dit krulharige varken, want twintig jaar geleden startte het landelijke programma voor herfok van dit oude Hongaarse bijna uitgestorven varkensras.

Lees meer...

Hongaarse wijnen, waar te beginnen op een festival

EtyekKLStamp.gif
Daar sta je dan. Met een wijnglas in de hand voor het eerst op het terrein van het grote wijnfestival in Boedapest op de Burchtheuvel. Waar te beginnen met proeven? En hoe weet je wat goede wijnen zijn of niet? Voor Hongaren is het al geen makkie om uit de paar honderd wijnhuizen die er staan, met elk een aanbod van rond de tien verschillende wijnen, een goede keuze te maken. Tenzij ze wijn-tijdschriften lezen, programma's over wijn op televisie volgen en ze door vrienden en familie op de hoogte komen over wat lekker is en waar dat vandaan komt. Met tweeëntwintig wijnregio's in Hongarije - met allen een verschil in klimaat, terroirs, druivensoorten en wijntradities - wordt het niet eenvoudig om bij de beste wijnen uit te komen.

Lees hele artikel op Hongarije Vandaag

Kürtőskalács: rollen, draaien, bakken, smullen

kkalacsstamp.gif
Wie in Hongarije nog nooit een kürtőskalács heeft gegeten, weet niet wat hij mist. Al slenterend over een markt met de nog warme rol in de hand en de geur van vers zoet gebakken deeg in de neus is niet alleen voor kinderen eeuwenlang al een tractatie, ook volwassenen eten graag een 'fahenger' (houtrol) zoals de vroegere benaming luidt. Stukje voor stukje scheur je een deel van de koek af. Mals moet die van binnen zijn en een beetje knapperig van buiten, en zoet, maar net niet te. Op alle grote markten, dorpsfeesten, evenementen, kerstmarkten, pretparken en gastronomische festivals staan tegenwoordig vaste of rijdende kramen waar kürtőskalacs wordt gebakken.

Lees meer over de Kürtőskalács

Gastro & Wijn Festivals Hongarije

GulyasMannenUitsnedeSt.jpg
'A Fesztiválok éve', 'het Jaar van de Festivals'. Het Hongaars bureau voor toerisme geeft aan elk jaar een thema om zo een bepaald onderdeel van toerisme te promoten. En inderdaad, dit jaar 2010 loopt over van de festivals. Alleen al op het gebied van gastronomie en wijn vinden er honderden plaats....! Vanaf 1 mei maken we op Hongarije Vandaag steeds een kleine selectie van gastro-en wijnfestivals, vooral van die festivals in regio's en steden waar Nederlanders en Vlamingen wonen of op vakantie gaan. Op de website Falusziturizmus is een agenda te vinden waar per dag de meeste festivals kunnen worden bekeken, ook heel veel folklore, dans en muziek.

Kijk hier voor de gastro- en wijnagenda.

Hongaars wijn- & culinair festival in Amsterdam

Op zondag 9 en maandag 10 mei staat het onderwerp Hongaarse wijn en spijs centraal in Hotel Casa 400. Een evenement georganiseerd door de Furmint Foundation, een initiatief van wijnjournalisten, importeurs en liefhebbers van Hongarije.
Tijdens dit evenement kunt u onder andere genieten van een uitgebreide wijnproeverij van bijzondere Hongaarse wijnen, de enige echte Hongaarse salami, diverse soorten kolbász en unieke delicatessen van het Hongaarse Mangalica varken.

Lees verder op: Wijn uit Hongarije

Dutch Design Banket in Boedapest

ParfaitChiel. foto. Marcel Jansen.jpgZondag 7 maart 2010 - Het contrast tussen de verschillende showtafels op het Junior Wereldkampioenschap Patisserie in februari in de HungExpo te Boedapest, kon niet groter. Van superkitsch met veel spektakel in felle kleuren via zoet romantisch met linten en krullen tot aan ingetogen strak en helder doordacht werk van de twee Nederlandse kandidaten.

Beroemd is Nederland om haar vormgeving 'Dutch Design'. In architectuur, gebruiksartikelen en meubelen. Dat Nederlandse jonge patissiers nu ook veel meer in die functionele, vooral niet overdadige, stijl gaan werken is vrij nieuw. Lees verder op Hongarije Vandaag

Foodapest & UKBA Boedapest 21- t/m 24-02-2010

tortaUkbastamp.JPG
De levensmiddelenbeurs Foodapest die sinds 1992 elk jaar gehouden wordt in Boedapest is een van de grotere en belangrijke beurzen voor eten en drinken in Midden- en Oost-Europa. Zowel voor de vakbranche als de consument is het interessant om daar de ontwikkelingen en nieuwe trends op culinair gebied te volgen. Met rond de 250 exposanten, wedstrijden en seminars is deze beurs ook steeds meer een internationaal ontmoetingspunt aan het worden voor mensen uit de Horeca. Vele internationale koks zijn dan ook op de beurs aanwezig.

Lees verder op Hongarije Vandaag

Mangalica Festival, eerste weekend februari Boedapest

mangalicafestivalstamp.jpg
Woensdag 6 januari 2010 - Hongaren weten echt rondom elk eetbaar of drinkbaar product wel een festival te verzinnen. Appeltjes, noten, worst, honing, wijn, pálinka, pörkölt of net geschoten wild: als er te eten en te drinken valt komen ze in actie. Het eerste gastronomische festival van het jaar is nu al een traditie, ondanks dat het nog een vrij jong festival is. In het eerste weekend van februari, na een maand van relatieve eetrust, stroomt het hof van de Vajdahunyadvár vol met duizenden mensen die opgelucht zijn dat er weer eens massaal te smikkelen valt.
Lees meer op Hongarije Vandaag

Oh paddo paddo, van waar toch komt gij?

varganyhv.jpg
Als je aan fungi porcini denkt, denk je aan Italië. En bij cčpes denk je aan Frankrijk. Logisch, vanaf de jaren tachtig kwamen vooral daar vandaan de eerste, voor ons toen erg dure, zakjes met gedroogd eekhoorntjesbrood in Nederland op de markt. Later kwamen ook stap voor stap de paddenstoelenbouillonblokjes in de schappen. En wij maar denken dat het allemaal nog steeds uit dat óh zó culinaire Italië komt.
Het wonderlijke is dat Hongaars Mangalica varken naar Spanje gaat om Serranoham te worden, Hongaarse ganzenlever naar Frankrijk om ingeblikt het stempel 'Frans' te krijgen en de laatste jaren steeds meer paddenstoelen, vooral eekhoorntjesbrood, uit landen als Hongarije, maar ook Roemenië en Slowakije, naar Italië gaan.
Lees verder op Hongarije Vandaag

Wijnmaker van het jaar 2009, genomineerden bekend

Vrijdagavond 20 november 2009 zijn de vijf genomimeerde Hongaarse wijnmakers bekend gemaakt die gaan strijden voor de prijs ’Az Év Bortermelője’ (Wijnmaker van het jaar). Elk jaar wordt deze prijs door Magyar Bor Akadémia (Hongaarse Wijn Akademie) uitgereikt. De kandidaten waren eerder deze maand verkozen door de leden van de Akademie, die allen in vakbranches op wijngebied werkzaam zijn.

» lees verder

Varkens vanuit NL naar HU, waarom?

varkenstransport2.jpg
Zoals vorige week al te lezen was op Hongarije Vandaag, zijn er steeds minder Hongaren en slaat de vergrijzing keihard toe. Wel, dat geldt deels ook voor de varkenspopulatie in dit land. Wij spreken hier natuurlijk niet over de vergrijzing, dat is de varkens niet echt gegund, maar wel over dat er steeds minder Hongaarse varkens zijn. Telde de populatie in juni 2008 nog 3,68 miljoen stuks, een jaar later waren er dit 500.000 minder, een daling van 14%.
In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. Lees verder op Hongarije Vandaag.

Uien van Makó nu beschermd

hagyma.jpgDe Europese Unie heeft de uien uit Makó, 'Makói hagyma', geregistreerd als beschermde productnaam. Afgelopen week werd dit bekend gemaakt in Brussel. De uien werden in de lijst van de nu ongeveer 850 beschermde productnamen opgenomen samen met de Tsjechisch bierspecialiteit 'Cerna Horá'. Het verkrijgen van deze status is een belangrijke stap voor de ui uit Makó. Lees verder op Hongarije Vandaag


Perswijn Bijlage Hongaarse wijnen

Het is nu ruim een maand geleden dat de wijnbeurs 'Klassiek Europa' in Noordwijk plaatsvond, waar ook de extra bijlage van het Perswijn Magazine over Hongarije als wijnland te krijgen was. Deze bijlage werd eerder gepresenteerd op een overzichtsproeverij van Hongaarse wijnen in Amsterdam. Voor iedereen die niet in staat is om dat exemplaar nog te bemachtigen is het nu ook op internet te lezen.

» lees verder

Herfst begint goed met Tokaj wijnen en truffel

TruffelSchaalHVTdS.jpg
Mij gebeurt het niet vaak dat ik met m'n neus van zo dichtbij op een flinke berg truffels stuit. Ik was dan ook niet met hond en mand op truffeljacht ergens in de bossen bij Szilvasvárad, maar lekker dicht bij huis in Boedapest naar een kookpresentatie met als thema paddenstoelen en truffels. In een van de mooiste keukens om als kok je kookkunsten de kunnen demonstreren, in de Demo-Konyha, demonstratie keuken, van de Essencia Kookschool, vond op 16 september een paddenstoelenavond met wijnen van Árvay & Társa en Sauska plaats. Daar lag op een grote schaal dus die prachtige berg verse truffels uit Noord-Oost Hongarije.

Chefkok Attila Bicsár van het Alábardos Restaurant in Buda, liet zien en proeven wat je met vers eekhoorntjesbrood, cantharellen en truffel meer kan doen dan enkel verwerken in soep, saus of gebakken bij een stukje vlees. Lees verder op Hongarije Vandaag

Hungarian Wine Festival 2009 - some facts

Between 9 - 13 September 2009 the 18th Budapest Wine Festival on Castle Hill attracted ten thousands of visitors and can be regarded a smashing success. In approximate 200 stands Hungarian wineries presented more than 2000 wines. Special guest in 2009: the Freixenet Group, with 8 wineries from Spain.

» lees verder

Guiding & Tasting on Wine Festival Budapest september 2009

WinefestivalBudapestFlyerTableTom200280.jpg On the big Wine Festival in Buda on the Castle Hill around the royal palace, I will organize guiding & tasting tours on september 10, 11 and 12. Please look in 'lees verder' for more information. If you have guestions and do you want to take part, mail or call me!

Looking forward to see you on the festival,
with best regards,

Tom de Smet / TableTom, az asztalom

» lees verder

Agenda Wijn & Culinaire Festivals Hongarije 2009

KokinKapcolcs180x210.jpgIn de afgelopen maanden zijn er al veel festivals rond het thema eten en drinken in Hongarije te bezoeken geweest. Grote, indrukwekkende zoals het Mangalica Fesztivál in februari en het Pince Fesztivál in Etyek eind mei bijvoorbeeld. Maar ook kleinere festivals waar wijn, pálinka en lekker eten centraal stonden, vonden in het hele land plaats. Maar het echte festivalseizoen gaat nog beginnen!

Deze agenda loopt vanaf half juni tot en met december 2009.


» lees verder

Hongaarse Kampioen op Destillata 2009

destillata-logo-color.jpg
Tijdens de achttiende internationale Destillata in maart te Wenen heeft de Hongaarse Pálinka-stokerij Agárdi twee gouden prijzen gewonnen. Zowel de hoofdprijs voor de stokerij van het jaar 2009 als die van beste nationale Hongaarse stoker werden door Vértes Tibor, eigenaar van Agárdi Pálinkafőzde Kft. binnengehaald. Ook de beste nieuwkomer op Destillata is uit Hongarije afkomstig, die prijs werd gewonnen door Máté Csaba van Matheus Pálinkaház Kft. uit Budaörs.
Aan deze wedstrijd deden ruim 180 stokerijen uit onder meer Nederland, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland en zelfs Thailand en Nieuw-Zeeland mee.

» lees verder

Interview met TableTom op Hongaarse sites

De Hongaarse Gábriel Nyulasi is een van de jonge wijn-journalisten in Hongarije die samen met een groep jonge mensen uit de horeca en wijnbranche als een soort van 'Jonge Honden' een frisse wind laat waaien in de culinaire media. Ik ontmoette hem in september 2008 op het Wijnfestival op de Burcht van Buda, waar hij bij het Kaas & Wijn seminar was dat ik daar heb gehouden. In maart van dit jaar spraken wij verder over dat thema met een pittig stuk Nederlandse boerenkaas en een goed glas Hongaarse wijn erbij.

Een verslag van het gesprek in het Hongaars (NL vertaling volgt) op Vinoport.

Igyunk.jpg
Ook op de eigen website van Gábriel is het artikel te lezen. Voor wie Hongaars spreekt is deze site een aanrader. Op persoonlijke en vrolijke wijze neemt Gábriel ons mee door de wijnwereld van Hongarije. De slogan bij zijn logo - Az ihatóbb Magyarországért! Voor een beter drinkbaar Hongarije! - doet vermoeden dat met enige ironie naar de Hongaarse wijnbobo's wordt gekeken, toch krijgt hij het voor elkaar dat de top van de wijnmakers graag hun verhaal vertelt in de Borstaféta, de Wijn Estafette. Ook wijnproeverijen en reizen voor kleine groepen naar verschillende wijnregio's en wijnmakers worden door Gábriel georganiseerd.


Pannon Lud stopt productie foie gras

GanzenVrijSzakácsi.jpg
"Het Hongaarse bedrijf Pannon Lud heeft besloten te stoppen met de barbaarse productie van foie gras. Op het bedrijf zullen voortaan alleen nog vrije uitloop ganzen te vinden zijn. Pannon Lud was de grootste producent van foie gras ganzen ter wereld. De beslissing om te stoppen met de gruwelijke productie methode volgde naar aanleiding van een campagne van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, maar ook in reactie op veranderingen in de markt."

Bron: Vier Voeters
lees hele artikel

» lees verder

Boros - Hongaarse reggae-rap over wijn

De Hongaarse rap-band Bëlga, die over elk dagelijks onderwerp in Hongarije wel een pittige parodie-song maakt, bracht Boros in 2007 al uit. Het blijft een heerlijke hit om mee te schallen op de landwegen in de auto van wijnhuis naar wijnhuis door de heuvels en de wijngaarden! Niet echt geschikt voor de wijnbobo's dus...
Geen echte video-clip erbij, maar wel lekker ouderwetse cliché plaatjes ter illustratie op youtube: Bëlga-Boros

Songtext in lees verder...

» lees verder

21 april 2009 - Proeverij Hongaarse wijnen Mercury International in Amsterdam

MercuryBannerHV.jpg
Op 21 april 2009 houdt Mercury International, exclusief agent van de twintig meest gerenomeerde Hongaarse wijnmakers, zijn jaarlijkse overzichts- proeverij van Hongaarse topwijnen. Een aantal van deze Hongaarse wijnmakers zullen zelf ook aanwezig zijn. De proeverij in de wijnkelder van Wijnkoperij Tastevin Dehue te Amsterdam is van 14.00 tot 18.00 gratis toegankelijk voor zowel professionals als de consument. Wel dient u zich van tevoren aan te melden bij Dhr. Sander Salburg van Tastevin Dehue.

>>> locatie: Tastevin Dehue, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam
>>> datum: 21 april 2009
>>> tijd: 14.00 tot 18.00 uur
>>> aanmelden: Sander Salburg, info@tastevindehue.nl / 020- 6235877
>>> informatie: Mw. K. Galambos, info@hungarianwines.nl / 06-536 16 843

» lees verder

Engelstalige Culinaire gids voor Boedapest en Hongarije

FandWLGuideStamp.jpg
The Food and Wine lover's guide to Hungary

In heel Midden-Europa is een gastronomische renaissance gaande en Hongarije timmert daarbij lekker aan de weg. In Boedapest en directe omgeving is daarvan het meeste te genieten. Koks, banketbakkers, wijnmakers en ambachtelijke producenten maken een energieke vertaalslag naar deze tijd. In steeds meer restaurants wordt 'nieuw' gekookt, - met respect voor oude Hongaarse wortels -, goede wijnen zijn overal verkrijgbaar en gastronomische festivals worden in het hele land georganiseerd.

Het wachten was nog op een goed geschreven en 'bijna' volledige culinaire gids. De Food & Wine Lover's Guide to Hungary, van de Amerikaanse Carolyn Bánfalvi,
mag daarom de eerste en zeer veelzijdige culinaire gids voor Hongarije genoemd worden.


Lees meer hierover en bestel

Tokaj Eszencia hoofdrol in film Dean Spanley

EszenciaDisznókönélStampot.jpg
De kostbare Tokaj Eszencia speelt een hoofrol in de Britse film Dean Spanley. In Viktoriaanse tijden werden aan deze wijn mysterieuze krachten toegeschreven. Het schijnt zelfs dat ergens in Engeland nog flessen van dit vloeibare goud uit die tijd liggen opgeslagen....
Topacteurs als Peter O'Toole en Sam Neill spelen in deze film samen met de glazen Tokaj Eszencia een wonderlijk en spannend spel.

Lees erover en bekijk de trailer op Decanter

Ook over Tokaj:
Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!
Herfst in Tokaj, Tokaji Ősz

Doorgaan met Pinot Noir? Ja! Riepen wij in koor.

Vat Furmint bij Kreinbacher Somló.jpg
"Hongarije is bezig het wijn maken op- nieuw uit te vinden. Tijdens de com- munistische periode - 1947 tot 1989 - was er geen aandacht voor de kwali- teit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. "Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren", zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.

Han Sjakes.jpg
Op uitnodiging van promotiebureau Wines of Hungary bezoeken we Eger, Somló, Balatonfüred-Csopak, Pannonhalma-Sokoróalja en Tokaj......."

Lees het hele reisverslag van de wijnreis in november 2008 door Han Sjakes op: Liquor & Wine

Van Renaissance naar Renaissance, Hongaren koken zich terug naar het nu

WijnfestivalEtyekKokStamp.jpg
Hongaren blinken niet uit in het samen een klus klaren. Als het echter om eten en drinken gaat, blijken ze wel degelijk samen te kunnen werken. Geef drie Hongaren samen één ui en ze maken samen soep. Ook al verschillen ze alle drie van leeftijd, beroep, afkomst en soms zelfs van politieke voorkeur. Het bereiden van eten, vooral in de buitenlucht, haalt de vrolijke en solidaire kanten in een Hongaar naar boven. Samen koken in Hongarije is de teambuilder bij uitstek.

Leven om te eten
Op de gastronomische festivals die vanaf begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn ontstaan zie je Hongaren onvermoeibaar koken, bakken en braden. Iedereen werkt ontspannen samen en lost met elkaar problemen op.

» lees verder

Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!

"Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is 9200 euro betaald voor een halve liter witte wijn. Het is volgens Christie's de hoogste prijs ooit voor een fles wijn op een Nederlandse veiling." Lees meer in rubriek 'Eten &Genieten' van de Telegraaf

De reacties onder het artikel spreken 'Nederlands calvinistische' boekdelen. Maar inderdaad, voor een echt zeldzame postzegel betaalt men nog meer. En als je bedenkt dat bijna alle flessen Aszú van voor de Tweede Wereldoorlog of toen zijn gestolen of snel zijn opgezopen door Duitse soldaten.... dan is het bezit van zo'n godenwijn uit 1889 een wonder.
AszuFlessenOremus.jpg
Overigens worden flessen Aszú tegenwoordig niet staand maar liggend opgeslagen. (zie foto) En het is ook geen dessertwijn. Een goeie fles Aszú drink je gewoon overdag of in de avond met een mooi stuk kaas erbij. Of bij een stuk ganzen- of eendenlever. Als de dagen wat kouder worden, maar je hebt toch geen zin in rode wijn: drink een Tokaji Aszú, Forditás of Szamorodni. Niets verwarmt hart en geest beter als een Tokaj wijn!

Lees ook: Herfst in Tokaj

Nederlands-Hongaarse samenwerking voor een eigen Hongaarse kaas-cultuur

Amsterdam-Boedapest - 10 oktober 2008 In het kader van een nieuw samenwerkingsproject tussen Nederland en Hongarije dat in augustus 2008 van start is gegaan en de komende twee tot drie jaar zal duren, is ondergetekende -Tom de Smet van TableTom, az asztalom - op zoek naar bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die al samenwerken of willen gaan samenwerken met Hongaarse bedrijven en organisaties.

HUBraboVlagStamp.jpg
Opbouw van een Hongaarse Kaas-cultuur
Het project Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije heeft als doel samen met Nederlandse kleinschalige kaasmakerijen en experts door kennisoverdracht, trainingen en stages de Hongaarse kaasmakers zelf een eigen goede authentieke kaascultuur te helpen opbouwen. Hierbij wordt niet alleen naar kaas & zuivel gekeken, maar ook naar de samenhang van deze bedrijven met landschapsbeheer, biologische landbouw, veeteelt, agro-toerisme, transport, marketing en korte ketens naar detailhandel en horeca. De provincie Noord-Brabant heeft samen met Stichting Regiowaarde hierin een grote expertise opgebouwd - denk bijvoorbeeld aan 'Het Groene Woud'. Ook met het European Centre for Nature Conservation (ECNC) in Tilburg zette zij internationale projecten als 'lifescape, your landscape' op. Samen met hen onderzoek ik nu hoe het Hongaars-Nederlandse project te uit te bouwen valt en om voor Noord-Brabant ook extra mogelijkheden tot samenwerking te creëren.

» lees verder

Hongaarse wijn in prijzen Proefschrift Wijnconcours

SzeremleySzőlőHV.jpg
Vrijdag 10 oktober - Stap voor stap worden Hongaarse wijnen in Nederland niet alleen ontdekt, maar ook terecht beloond met prijzen. Op het 20ste Proefschrift Wijnconcours afgelopen zondag 5 oktober in Amsterdam, sleepte importeur Attila Szunomar van Lekkers Uit Hongarije met de Szürkebarát (Pinot Gris) van het huis Szeremley prijzen in de wacht in zelfs twee categorieën . Als 'Overall Winnaar Platinum categorie Wijnspeciaalzaak witte wijn' maar ook in 'Prijscategorie witte wijn € 7,51 t/m € 10,00' werd deze pittige 'grijze monnik' als beste verkozen. De krachtige en mineraalrijke wijnen van Szeremley komen van een van de allerbeste vulkanische terroirs in Hongarije, Badacsony, gelegen aan de noordzijde van het Balatonmeer.

Volgens Paul de Leeuw was deze kracht van Badacsony ook al eerder te proeven in de Pinot Noir Rosé van Szeremley.

» lees verder

Dutch & Hungarian artisan cheeses, the harmony with Hungarian wines. Budapest 2008 september 10th

TTKaasflyer.jpg
Dutch & Hungarian farmercheeses in combination with Hungarian top-wines will be the central theme for the college to be hold on the Boregyetem/Wine-University Budapest on wensday, 2008 september 10th. The Wine-University organizes every year different colleges about wines and gastronomy together with the organization of the Wine Festival on the Buda Castle. For the presentations and tasting during this program, six unique Dutch and six from the best Hungarian farmercheeses are selected, together with a beautifull offer of Hungarian wines.

Before the tasting of cheeses and wines, Tom de Smet (TableTom, az asztalom) will give a presentation about Dutch farmercheeses, the different sorts and tastes, their history and developments.

» lees verder

Nederlandse boerenkaas, TableTom bouwt smakelijke brug naar Hongarije

Kaas-stapel in Kaan's Kaashandel Alkmaar.jpg
Elk jaar tijdens het Wijn Festival op de Burcht van Buda in september wordt ook de 'Wijn Universiteit' georganiseerd. Er worden gedurende drie dagen colleges gehouden over zowel Hongaarse als internationale wijnen en hun verschillende wijnculturen. De organisatie wil behalve het thema wijn nu ook andere gastronomische thema's centraal zetten en daarom is TableTom, az asztalom benaderd om op 10 september een college te verzorgen over Nederlandse ambachtelijke boerenkaas. Voor mij, Tom de Smet van TableTom, az asztalom, vormen organisatie en uitvoering hiervan natuurlijk een lekker pittig belegen uitdaging!

Voor een publiek van ongeveer 150 personen, bestaande uit vakpers, detailhandel, horeca en consumenten zal tijdens het college (Engels/Hongaars met simultaan tolk) de geschiedenis van Nederlandse kaas, de soorten en regio's, de rijping en smaken en de huidige ontwikkelingen in samenhang met landschapsbeheer, agro-toerisme en de kleinschalige productie van boerenkaas worden behandeld. Deze presentatie is dankzij de expertise en het netwerk van Fons van den Hout, kaasexpert en trainer in Nederland samengesteld.

» lees verder

De Hongaarse pot, een pan vol identiteiten

HongSchotels2Stamp.jpg
"Het is thans wellicht geen overdrijving meer om te zeggen, dat de Hongaarsche keuken over de heele wereld een goeden naam heeft. De buitenlander, die eenigen tijd in Hongarije heeft doorgebracht, erkent de voortreffelijkheid van de Hongaarsche tafel; aan den anderen kant vinden veel Hongaarsche gerechten ook in het buitenland ingang".

Dit bovenstaande te beweren anno 2008 zou buiten de waarheid zijn. Het citaat stamt dan ook uit 1931, uit het voorwoord van het kookboek Hongaarsche schotels, voor de Nederlandsche keuken bruikbaar gemaakt door Mw. E. Gyáros-Török. Deze Hongaarse vrouw woonde in Nederland en wilde Nederlanders, die toen contact hadden met Hongaren - onder meer door de vele Hongaarse kinderen die na de Eerste Wereldoorlog tot de jaren dertig met 'kindertreinen' naar Nederland kwamen - laten zien hoe ze lekker Hongaars konden koken.

» lees verder

Hongaarse Wijn- & Eetcultuur, 4 juni 2008 Boedapest

MKVMRijtjeGroenStamp.jpg

Bestaat de Hongaarse eetcultuur? & Hoe staat het met de wijnen?
Naast de beroemde maar cliché goulash en de welbekende wijnen van Tokaj is er natuurlijk veel meer te ontdekken in de Hongaarse eet- en wijncultuur dan de meeste mensen in West -Europa denken. Speciaal voor Nederlandstaligen in Hongarije die meer willen weten over de geschiedenis van het eten en de wijnen in Hongarije, de bloei, de neergang, de gastronomische festivals en de huidige ontwikkelingen in de laatste decennia, hou ik op 4 juni 2008 een presentatie in het Hongaarse museum voor Handel & Gastvrijheid te Boedapest.

» lees verder

Hongaarse Agrárkamara sluit zich aan bij AlimenTerra

Onder grote belangstelling van de media is in Nyíregyháza op 26 maart een overeenkomst getekend door de Agrárkamara (Agrarische kamer) van Szabolcs-Szatmár-Bereg en vertegenwoordigers van AlimenTerra. AlimenTerra is een Europees platform voor agrarische organisaties die zich inzetten om agrarische regio's vitaal en aantrekkelijk te houden.

» lees verder

Tokaj Renaissance 2004 Aszú Vintage & Tokaji Dry 26 april 2008

TokajAszuStampklein.jpg
Een van de grootste en mooiste proeverijen van Hongarije vindt elk jaar plaats in de grote feestzaal van restaurant Gundel in Boedapest. Dit jaar is het thema 2004 Aszú Vintage & Tokaji Dry. Steeds vaker komen behalve de beroemde Aszú wijnen prachtige droge witte wijnen uit de Tokaj-Hegyalja wijnregio. Uit deze regio zijn er onder meer de wijnhuzien Árvay, Béres, Dereszla, Degenfeld, Disznókö, Dobogó, Hétszőlő, Patricius en vele anderen vertegenwoordigd.

De proefdag begint om 10.00 uur voor pers en genodigden.
Vanaf 11.00 uur is het voor publiek toegankelijk tot 16.00 uur.

Datum: 26 april 2008
Aanmeldingen voor 20 april 2008 via e-mail: tokaji@tokaji.hu of tel: +36-47-353 612
Prijs entree: 5000 Huf
Locatie: Gundel Étterem, Állatkerti u. 2, 1146 Boedapest

Agenda Wijn Festivals Hongarije 2008

BorfesztiválStampAgenda.jpgVanaf mei tot in november zijn overal in het land Wijnfestivals te vinden. Sommige klein met plaatselijke wijnen, anderen juist groot met wijnen uit het hele land en soms zelfs ook internationale wijnen. Voor veel festivals is de toegang gratis, je loopt dan door het dorp langs de vele wijnkelders of op een centraal gelegen plein staan wijnboeren met hun wijnen waar ook vaak goede pálinka te krijgen is. De grootste en meest bekende festivals vragen wel entree om het festivalterrein te betreden.
Tijdens festivaldagen zijn er vaak ook aparte proeverijen, seminars, wijnmakers et cetera te bezoeken. Neem daarvoor contact op met de organisaties en toeristische informatie kantoren ter plaatse. In de loop van dit jaar wordt de Agenda uitgebreid met andere wijnfeesten en publiek toegankelijke proeverijen.

Op veel festivals is er natuurlijk ook goed te eten. Kijk voor meer Gastronomische festivals op .
Agenda Gastronomische Festivals

» lees verder

Agenda Gastronomische Festivals Hongarije 2008

BajaVaderDochterStamp.jpg
Het worden er echt steeds meer!
In heel Hongarije worden er al meer dan tweehonderd feesten, festivals en andere evenementen gehouden die allemaal om eten en drinken draaien. We kunnen helaas niet overal heen, en ze staan ook niet allemaal in de Agenda van Stampot Europa. Maar een brede selectie van de festivals vindt u hieronder op maand en datum. In de loop van het seizoen wordt de agenda aangevuld met meerdere evenementen, beurzen en festivals.

Niet bij alle evenementen is het adres of locatie genoemd. Vaak vinden de evenementen midden in de stad of dorp plaats, op de meent of in en rond het dorpshuis. Meestal is het met de neus volgen van de geuren voldoende om er te geraken.

» lees verder

Wijn doet me vliegen

MalévVörösborStamp280.jpg
Met de titel van het boek A hogyan legyünk alkoholisták? (Hoe worden we alcoholist?) van de Hongaarse journalist en wijnschrijver Imre Tompa in gedachte, stapte ik eind februari op weg naar Boedapest aan boord van een vliegtuig van Malév. Zijn boek heb ik nog niet gelezen, maar alle middelen om alcoholist te worden waren daar voor mij aanwezig. Normaal gesproken drink ik geen alcohol aan boord, ik wil er immers vaak een sigaretje bij. En het hakt daar boven in de lucht er nogal in. Dus liever wacht ik op een groot glas bier bij aankomst thuis. Maar nu moest ik drinken, ja ik moest. Want dit stukje moest geschreven. Daarom zat ik zomaar Business Class met een serie goede Hongaarse wijnen voor m'n neus. Een stoffen servet op de uitklaptafel, een glas met water en een met jus. En een warme maaltijd met een toetje. Er zijn ergere manieren om de tijd aan boord van een vliegtuig door te brengen.

» lees verder

Eten van de Renaissance, de Renaissance van eten

Nszakácsi240Stamp.jpg
Onder grote belangstelling werd op 20 maart 2008 in het MKVM in Boedapest de tentoonstelling "Eten van de Renaissance, de Renaissance van eten" geopend. Een belangrijke tentoonstelling voor Hongarije, want hiermee wordt misschien wel het belangrijkste thema in het leven van een Hongaar - namelijk eten en drinken -, en de daarmee samenhangende nationale identiteit van de Hongaar in een overzichtelijk kader gezet.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw, nog voor de omwenteling van 1989, borrelde en pruttelde het al aardig in dat land. Overal begonnen Hongaren spontaan festivals met betrekking tot eten en drinken te organiseren. Het festival in Nagyszakácsi, waar tientallen koks moeten koken zoals gebruikelijk was tijdens de Renaissance, is daarvan het meest in het oog springende.


» lees verder

Spreekdagen Hongarije & Slowakije 16 & 17 april 2008

EVDlogoHV.jpgWilt u meer weten over uw kansen om uw product af te zetten in Hongarije en Slowakije? Dan kunt in in gesprek met medewerkers van Nederlandse ambassades in Hongarije en Slowakije en landenmedewerkers van de EVD. Zij hebben antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen: Is er in dit land een afzetmarkt voor mijn product? Met welke regelgeving heb ik te maken? Heeft u namen en adressen van potentiële afnemers? Hoe is de samenwerking met de lokale overheden?

Deze spreekdagen worden samen met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit georganiseerd. Een medewerker van de LNV-raad uit Boedapest is bij de spreekdagen aanwezig. Hij kan u adviseren bij het zakendoen in deze sector in Hongarije en Slowakije.

locatie Crowne Plaza Promenade hotel, Den Haag
datum 16 en 17 april 2008
informatie Wilma Couperus, E-mail of Tel: (070) 778 84 15
aanmelden formulier rechtstreeks naar EVD

Man, oh Man, oh Mangalica!

GrasHoutSteenKopStamp.jpg
Ik moest er weer eens aan geloven. De uitnodiging om de slacht van een mooi Mangalica varken bij te wonen, ergens veraf gelegen van de bewoonde wereld op het Hongaarse platteland, kon ik natuurlijk niet afslaan. Ik weet het, er zou op deze site veel meer over fruit en groente geschreven moeten worden. En over kaas. Deze zomer gaat dat ook gebeuren. Maar het is nu nog winter. Dan draait het om vlees. Dus storm, regen, windvlagen, hagelstenen, donderslagen, verkleumde Hongaren, Duitsers, Hungaro-Duitsers, kindertjes in regenjassen, stijgerende paarden in de stal, blaffende waakhonden, krijsende kippen, ganzen, geiten en schapen; ze waren er allemaal bij terwijl het lieve varken van leven, bloed en ingewanden ontdaan, uiteindelijk in stukken verdeeld op tafel kwam te liggen.

» lees verder

Varkenskolom Midden- en Oost-Europa

Nadat in de zomer van 2007 al het rapport van LNV en Landbouwraad Boedapest verscheen over de varkenssector in Hongarije, is nu vorige maand het rapport 'Investeren in de varkenskolom in Hongarije, Roemenië, Oekraďne en Rusland' verschenen. Ook dit rapport is gemaakt in opdracht van het ministerie van LNV en door het LEI gemaakt.

Het hele persbericht kunt u lezen op:
Investeren in Oost-Europese varkenskolom

Daar kunt u ook de hele pdf bekijken of een gedrukt exemplaar bestellen.

Het rapport 'Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector' door Liesbeth de Schutter valt hier te downloaden: Ontwikkelingen in de Hongaarse varkenssector

Profi Hongaren op Wine Professional 2008

FlessenWPMagyarstandStamp.jpgOm op een regenachtige maandagmiddag in Amsterdam een glas Tokaji Aszú 6 puttonyos van wijnhuis Disznókő te moeten drinken is geen verdrietige aangelegenheid. Om ook nog van ruim twintig andere prachtige Hongaarse wijnen te kunnen proeven mag je zelfs een feestje noemen. En dat vonden meer mensen met mij. Op de Wine Professional 2008 in de RAI te Amsterdam was het bij de Hongaarse stand dan ook een grote drukte. De eerste keer dat Hongarije met een eigen stand op deze beurs aanwezig was, kan geslaagd worden genoemd.

» lees verder

Wijnland Hongarije zoekt het hogerop

AszuFlessenOremus.jpg
Hongarije in De Librije, wie had dat ooit gedacht. Een wijnland dat hard aan de weg timmert om de top te bereiken, presenteert zich in een van Nederlands ultieme restaurants. Een betere locatie hadden ze zich niet kunnen wensen.

De rol van Midden-Europa op de wereldwijd wijnmarkt groeit. Na de recente successen van Duitsland en Oostenrijk, lijkt nu Hongarije aan de beurt. Lang geleden stond het ook aan de top in Europa: met de goddelijke zoete wijnen uit Tokaj die in menig koninklijk paleis geschonken werden. Anno 2007 eist het land opnieuw een plaats op het erepodium op, maar nu wel met een veel breder scala aan wijnen.

Dit artikel is overgenomen van The WineSite

» lees verder

Törley Tentoonstelling in MKVM Boedapest

TörleyPlakátMKVMBpestStamp.jpgHet is nu 125 jaar geleden dat de Hongaar József Törley vanuit Frankrijk terugkeerde naar zijn land en in Budafok zijn 'champagne'- bedrijf starte. Om dit jubileum te vieren is in het Museum voor Handel en Gastvrijheid op 14 december een tentoonstelling over de familie Törley en het bedrijf vanaf vroeger tot nu geopend. Oude reclameaffiches, flessen, glazen, meubilair uit het Törley kasteel, machines en gereedschap uit het vroegere bedrijf en wenskaarten voor nieuwjaar waarmee Törley elk jaar op de markt kwam, zijn er allemaal te zien.


Van 14 december 2007 tot 9 maart 2008

Hongaars Museum voor Handel en Gastvrijheid/MKVM
Szent István tér 15
1051 Budapest
E-mail: mkvm@iff.hu

Foto: © MKVM


Verburg kaart foie gras aan in Europa

Bron: ANP, 2 november 2007 uit het NRC

Den Haag, 2 nov. Net als haar voorganger Cees Veerman gaat minister Gerda Verburg (Landbouw) de totstandkoming van foie gras aankaarten in de Europese Commissie. Verburg zegde dat gisteravond toe na vragen van de Socialistische Partij in de Tweede Kamer.
De minister liet overigens ook weten dat de vrije handel in ganzen- en eendenlever niet te verbieden valt. Wel hebben acties zoals dierenbeschermers eerder voerden grote impact.
Verburg wees erop dat verscheidene restaurants, grootwinkelbedrijven en ook banken na acties besloten geen foie gras meer te serveren, verkopen of financieren, omdat de ganzenlevers snel worden vergroot door de dieren onder dwang veel voedsel te voeren.

» lees verder

Worst verenigt volkeren

KolbászTáncolna490Stamp.jpgTerwijl buiten Hongarije door de media het beeld geschapen werd dat er slechts rellen plaats vonden en dat grote volksmassa's in opstand kwamen tegen de regering, waren de Hongaren zelf gewoon met elkaar aan het feesten. Toen op maandag 22 oktober in de middag inderdaad kleine rellen begonnen in Boedapest, kwamen 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad juist alle Hongaarse bevolkingsgroepen van alle gezindten samen om het varken en de worst te bejubelen op het Csabai Kolbászfesztivál (Worstenfestival in Békéscsaba). De duizenden varkens ten spijt die eraan voorafgingen, de tienduizenden Hongaren hadden er veel plezier. Ze maakten en aten worst, dronken wijn en dansten totdat ze erbij neervielen. Op de harde beat van Gipsy-Gabber-House dansten oudjes van tachtig alsof ze nog nooit een rollator hadden gezien.

» lees verder

Grand Prix Mondivin gewonnen door Merlot. Wild en Hongaars rood

HOOG SOEREN, 1 november - De eerste editie van de nieuwe wijn-spijswedstrijd Grand Prix Mondivin is gewonnen door restaurant Merlot in Amersfoort. Tijdens de spannende finale in De Echoput in Hoog Soeren eindigden Aagje Deken in Middenbeemster en Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee respectievelijk op de tweede en derde plaats. Extra onderscheidingen waren er voor Cordial in Oss en Avocado in Amersfoort: bij deze deelnemers was niet de combinatie maar wel het gerecht zo innovatief dat een vermelding niet achterwege mocht blijven.

De Grand Prix Mondivin is een nieuwe wedstrijd voor chefs en sommeliers. De opdracht is een eigentijds gerecht op basis van Nederlands wild te bereiden dat past bij het Hongaarse Domaine Mondivin 2003 uit Villány, de Zuid-Hongaarse streek die beroemd is om zijn rode wijnen. Het domein, sinds 1992 eigendom van Erik Sauter en Jan van Lissum, werd enige tijd geleden bezocht door Christie’s wijnveilingmeester en Master of Wine Michael Broadbent, die aangenaam verrast was over het hoge kwaliteitsniveau dat hier bereikt werd met de cabernet franc-druif. Andere succesvolle producenten uit deze regio zijn onder meer Ede Tiffán, Atilla Gere en József Bock.

Lees dit artikel verder op: Slijtersvakblad

Meer op: The Winesite

Herfst in Tokaj, Tokaji Ősz

Ik ben nooit zo'n zomer-mediterrane eter geweest. Een bord met diepe weemoedige smaken, bruine sauzen, spek met kümmel, eendenlever, paddestoelen of gebraden gans met een glas witte kruidige Furmint, dat is meer mijn eten. De herfst brengt mijn smaakpapillen dus danig in beroering.

JuhászTokajStamppoharak300x225.jpg
Voor mij was het dus volop genieten in het 'Herfst in Tokaj' weekend van 15 en 16 september in Tokaj-Hegyalja, oftewel de 'Tokaji Ősz'. Driehonderd mensen uit Boedapest gingen op de vroege zaterdagmorgen een tweedaags wijn en gastronomisch programma in, waar ze op zondag maar met moeite afscheid van konden nemen. Eenmaal ondergedompeld in de allerbeste wijnen van de regio voelden ze, net als ik, wat de geur en kleur van de herfst in een glas gegoten met een mens kan doen. De wijnen van Tokaj laten je gloeien en maken je daarna zacht, rustig, zelfs helder in het hoofd. Althans, in mijn beleving. Misschien dat het er voor buitenstaanders heel anders uitzag.

» lees verder

Biobúcsú Budapest / Bio dag in Boedapest

BioBucsuStamp.jpg
De organisatie voor Biologische landbouw in Hongarije roert steeds vaker haar staartje. Waren er in juli van dit jaar al overal Bio-dagen in het land waar vele stadse mensen heen gingen, nu wordt er om de beter gefortuneerde burgers van Boedapest nog meer in contact te brengen met biologische producten op 14 oktober een hele dag in de Petőfi Csarnok gehouden. Tientallen producenten zullen daar aanwezig zijn, natuurlijk met muziek en dans. Want er moet ook gefeest worden. Vanaf 09.30 gaat de dag van start.

Meer over de Bio Kultura Organisatie

Boedapest aan het IJ, Hongaars wijn en culi festival Amsterdam

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal het voor Nederland allereerste Hongaarse Wijn- Culinair Festival alleen op zondag 14 oktober plaatsvinden. Ook de locatie is gewijzigd. Het festival Budapest az IJ-en wordt nu gehouden in de Schreierstoren, een oude middeleeuwse toren langs de stadswal aan het IJ, de oude haven van Amsterdam.

BpestIJ14oktStampMT.jpg
Boven in het VOC café staat de Bubbelbar met sparkling wines van Törley en Hungária. In de Herenkamer komt er een mooi buffet van chef-kok Lajos Takács uit Hongarije die oude Hongaarse smaken op moderne wijze interpreteert. In de benedenzalen kunt u uit ruim vijftig soorten Hongaarse wijn proeven, waaronder wijnen van Takler, Szeremley, Frittmann, Thummerer, Nyakas et cetera. Ook valt er te genieten van Hongaarse worst, salami en andere Hongaarse delicatessen.

» lees verder

Wijndroompaden

Zestig jaar geleden bedacht de Hongaarse auteur Béla Hamvas zijn 'Filosofie van de Wijn'. Vandaag de dag is dit wijn-droomboek, dat tijdens het leven van de schrijver niet mocht worden gedrukt, voor velen - niet slechts in Hongarije - een cult-katechismus over de verdwenen wijnwereld van het oude centraal Europa.

Door Mario Scheuermann - vertaling Paul Op ten Berg

De vrijheid van denken
BalatonBadacsonyStamp300x225.jpg
In het jaar 1945 zit een man op een heuvel bij Szigliget aan de oever van het Balatonmeer te dromen. Hij heeft niet veel meer over dan zijn dromen. In de bommenhagel van de laatste oorlogsdagen is hij bijna alles kwijtgeraakt. Zijn bibliotheek, zijn manuscripten en zijn woning. Hij sleept zich op erbarmelijke wijze door het leven. Alleen zijn vrijheid bezit hij nog. Vooral de vrijheid van denken. Spoedig zal men hem die ook nog proberen af te nemen.
Hij moet, zoals alle Hongaren in deze slechte tijden, op een houtje bijten. Zijn dagelijks rantsoen bestaat uit een stuk brood, een ui en water. Als er al wijn is, is die van de allerminste soort. Uit zijn geheugen noteert hij dranken en gerechten zonder reëel uitzicht op het ooit nog genieten van deze kostelijkheden. Dat houdt hem in leven.
Voor zijn overpeinzingen heeft hij een prachtig plekje uitgekozen. Zowel toen als nu ’s zomers een geliefd vakantieoord. Boven de rieten daken van de boerderijen, verscholen in de groene zijdalen van de bergen, zweeft zijn blik verder over het meer. Achter hem ligt de berg met de burcht, die van historisch belang is. Sinds de bronstijd voortdurend bewoond en in de Turkse oorlogen een van de weinige bastions, die nooit door de Osmaanse troepen konden worden ingenomen. Dat maakt hem voor de Hongaren tot een heilige plaats.

» lees verder

September, wijnmaand voor de oogst.

Omdat op sommige plaatsen in Hongarije al is begonnen met de oogst van wijndruiven die door de hitte en droogte van dit jaar eerder van de ranken af moeten, lopen wijnmakers nu flink op hun tenen. Want traditioneel is september de maand van alle grote wijnfeesten en wijnfestivals, dubbel werk dus in deze toch al drukke maand.

Drie belangrijke wijnevenementen in Hongarije volgen hieronder. Voor meer wijnfestivals en andere gastronomische kijk bij: Wijnfestivals Hongarije mei t/m september 2007


ZsofiaKarpátStamp.jpg
Het is de organisatie van het Karpatenbekken Festival dit jaar toch gelukt om in het centrum van Budafok te mogen staan en nog wel in samenwerking met de organisatie van het Budafoki wijnfestival zelf! Vorig jaar mocht dat niet, omdat door politiek gesteggel tussen rechts liberalen en socialisten net voor de gemeenteraadsverkiezingen het Karpatenbekken Festival naar een terrein ver buiten de stad was verbannen. Maar nu gaat het er toch van komen. Samenwerking tussen rechts en links, de wijnmakers zullen er blij mee zijn!


Sekt en Wijnfestival Budafok, Wijnmakers van Karpatenbekken. Budafoki Pezsgő és Borfesztivál. Kárpát-medencei borászok.
Budapest-Budafok, 31 augustus - 2 september 2007

Budafoki és Karpátmedence Fesztivál

» lees verder

Puyck en de Poesta!

PuyckHUstamp.jpg
Het worden pittige dagen in Restaurant Puyk! In samenwerking met 4-Trading, importeur van Hongaarse wijnen, worden daar drie Hongaarse dagen georganiseerd.

Op 10 juni 2007 is er een grote wijnproeverij met een twintigtal wijnen en Hongaarse sparkling wines in Restaurant Puyck te Amsterdam. Sommelier en wijnmaker Zoli Lesti, van Villa Tolnay (Balaton, Csobánc), komt speciaal uit Hongarije over om zijn unieke wijnen te presenteren. Op maandag 11 juni en dinsdag 12 juni kookt de Hongaarse chef-kok Lajos Takács samen met chef-kok Jacob Preijde een zeven gangen diner waarbij verschillende wijnen van Villa Tolnay en wijnen uit het assortiment van 4-Trading worden geschonken.

Meer over de Hongaarse dagen in Restaurant Puyck

Mail mij voor het volledige programma: Tom de Smet, info@stampoteuropa.nl. Ik stuur u het pdf-bestand.

Kofola, Tsjechisch- Slowaakse donkerbruine trots ook in Hongarije

Retro blijft hip. Ook hier in het midden van Europa. Maar zonder internet zou de Tsjechische imitatie cola, 'Kofola' , niet zo'n comeback hebben kunnen maken. Op de site van Kofola stap je terug in die 'goeie ouwe tijd', van vogeltjes fluiten in het bos en kampvuur voor de tent. Terug naar het simpele leven in de kleuren bruin, wit en oranje. Behalve in Tsjechië staan de flessen met een sober retro-etiket ook in Hongarije weer in de supermarkt. In Tsjechië hebben ze dus goed begrepen hoe een oud merk uit communistische tijden opnieuw leven valt in te blazen. Ja ja, dat in diezelfde jaren andere dingen speelden waar nu nog steeds geen woorden voor te vinden zijn, dat doet in de Wereld van Marketing even niet ter zake. En ach, in Nederland kunnen we ook zakjes van Knorr kopen waar echte 'Stroganoff' in zou zitten, een gerecht van voor de Russische revolutie. Maar door de vormgeving met specifiek lettertype op de verpakking geurt het heerlijk naar het Kremlin, met Breznew op het balkon tijdens de Staatsparade op de eerste dag van mei.

Het onderstaande artikel van Chew.hu geeft zelfs aan hoe gezond het product zou zijn.

kofola.jpg

Legendary Czech-Slovak Ersatz Cola arrives on Hungarian market
It is always nice to see another country's national drinks on the supermarket shelves (even if they are non-alcoholic) and any product that can challenge the hegemony of Coca-Cola and Pepsi in any market demands maximum respect. So with all this in mind, we are delighted to welcome Kofola to Hungary. Sightings by napi.hu confirm that the brown, sugary Czech-o-Slovak water - originally developed in 1962 as a use for excess caffeine produce during the roasting of coffee beans - made its first appearance in Cora stores last week. Rejoice, Coke slaves!

» lees verder

Oproep Hongaars Museum Handel & Gastvrijheid!

fagy.jpg
Het MKVM is op zoek naar materiaal over de geschiedenis van consumptie-ijs in Hongarije. Onder de titel 'Hideg nyalat és spanyol tekercs' (letterlijk: 'Koude tong en Spaanse rol') wordt een tentoonstelling opgezet die vanaf 17 juni 2007 te bekijken valt. IJscokarren, ijsmachines, gereedschap, recepten, posters en ander reclamemateriaal uit de periode van 1920 tot 1960 wordt gezocht. Weet u ergens nog materiaal te vinden, neem dan contact op met: Rédey Judit Tel: + 36-1-375-62-49 Hongaars/Duits.

Bij Judit Rédey kunt u trouwens ook reproducties van oude reclameposters, foto's, advertenties en ander materiaal op papier met betrekking tot gastronomie, handel en horeca opvragen.

Verder twee tijdelijke kleine maar interessante tentoonstellingen:

De grote Hotels aan de Donau oevers. Duna-parti szállodák anno.
Van 27 april tot 10 juni 2007. Lees meer in het Hongaars:

Etsen en gravures over gastronomie door de eeuwen heen. Szántó András, Eleink örömei.
Van 4 mei tot 30 juni 2007. Lees meer in het Hongaars:


Agrarisch Marketing Centrum Hongarije in Amsterdamse RAI!

StampFoodDrinkRandloos.jpg
Hongarije zal voor de eerste keer vertegenwoordigd zijn op de 'Private Label Manufacturers Association (PLMA)' in Amsterdam. Het Agricultural Marketing Center van Hongarije (AMC) neemt deel met een paviljoen waarin 16 bedrijven hun producten in food & beverage tonen.

Op de PLMA beurs, met 3200 leden, zijn fabrikanten en leveranciers, groothandels
voor bijvoorbeeld supermarkten, hypermarkets, drogisterijen, discounters, warenhuizen,
cash & carry’s, importeurs en exporteurs uit 90 landen aanwezig. Van Hongaarse bedrijven zijn onder meer gerenommeerde namen zoals Univer, Cerbona, Globus en Szigetvin present.
De PLMA is de grootste internationale beurs voor Private Label producten in zowel de Food als Non-Food sectoren. Op de Trade Show staan meer dan drieduizend exposanten uit zestig landen.

Meer over de PLMA en het Hongaarse Paviljoen op HongarijeVandaag

Wijnfestivals Hongarije Agenda mei t/m december 2007

VillanyRolandStamp.jpg
Overal in Hongarije worden van het voorjaar tot ver in de herfst wijnfestivals gehouden. Ook zijn er overal proeverijen, oogstfeesten en andere bijeenkomsten te bezoeken, zeker in Budapest in de weken rond het grote Wijnfestival op de Burcht van Buda.

» lees verder

Gastro Agenda Hongarije, mei t/m december 2007

RundLeegBudafok220x180.jpg
Hier de gastronomische agenda van Hongarije, mei t/m december 2007.
Niet alle evenementen worden hier genoemd, er zijn te veel om op te noemen, maar voor meer festivals en evenementen kijk op: www.konyhamester.hu. In het Hongaars!
Of kijk bij de plaatselijke toeristeninformatie voor de kleinere feesten en festivals.

Deels zijn wijnfestivals opgenomen in deze agenda, voor meer data wijnfestivals, kijk op: Wijnfestivals Agenda


MEI 2007

Hotels aan de Donau oever. Duna-parti szállodák.
Oude foto's van alle grote hotels rond 1900 aan de Donau.
Budapest, MKVM, 27 april - 10 juni 2007

András Szántó, gastronomie in oude etsen. Eleink örömei,Szántó András.
Tijdelijke tentoonstelling
Budapest, MKVM, 04 mei - 30 juni 2007

Wijnfestival Veszprém. Borfalu Veszprém.
Veszprém, Óváros tér, 10-13 mei 2007

» lees verder

Bubbelbaronnen van Boedapest

TörleyMáriaKép2.jpg
Als een vlindertje met broze vleugels fladdert Mária Törley door haar jugendstilvilla in Mátyásföld, een lommerrijke wijk aan de rand van Boedapest. Snel pratend, met twintig woorden per zin waar een ander er drie zou gebruiken, toont ze haar atelier, de tuin met beelden en de kamers vol kunst en antiek. De tintelende geest van haar overgrootvader József Törley bruist in Mária voort.

Bruisend centrum
Als een van de laatst levende telgen, nu beroemd beeldhouwster, is ze met kunst opgegroeid. Eind negentiende, begin twintigste eeuw verzamelde József Törley al kunstenaars om zich heen om zijn firma en product, Hongaarse champagne - hierna te noemen: pezsgő, van het Hongaarse werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) - te promoten.

» lees verder

Bruisend Hongarije uit de fles

Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley die eind negentiende eeuw in Reims, Frankrijk, woonde en werkte. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne.

» lees verder

Met huid en haar, Szőröstul bőröstul

SzmarhaStamp.jpg
"Als je zoals ik dertig jaar naast een boerderij hebt gewoond waar geen koe nog een hoorn op haar kop had, is het voor mij een verademing om de Hongaarse grijze runderen met hun lange gedraaide horens subtiel te zien manoeuvreren om niet met elkaar in de knoop te komen". De Nederlandse Frouwke Schouwstra, woonachtig in Nagypall, zuid Hongarije, besloot daarom als ode aan dit rund en aan het typisch Hongaarse Mangalica varken, samen met haar man Eddy Smid een tentoonstelling op te zetten die vanaf 1 mei aanstaande te zien valt in hun galerie.

» lees verder

Geur van goulash in Aalsmeer

AttilaRtl2.jpg
Om elf uur in de morgen aan de pittige Hongaarse worst met een goed glas Bikavér in een studio van het RTL4 programma lijn 4 maak ik niet vaak mee. Hoe kan het toch dat overal waar Hongaren zijn, er eigenlijk meteen een feestje ontstaat? Met als thema Hongarije werd het belspelletje Lijn 4, tussen de stukjes belspel door, zo bijna tot een volwaardig amusementsprogramma.


» lees verder

Wie gaat dit varkentje eens even wassen?

KolbaszFestivalStamp.jpg
Aan de honderden Hongaren die eind oktober 2006 verse worst stonden te draaien in de grote sporthal van Békéscsaba heeft het niet gelegen. Aan de tienduizenden vrolijke bezoekers ook niet. Op dit inmiddels beroemde Kolbászfesztivál (Worstenfestival) aten zij alsof er altijd worst zal wezen en alle Hongaarse tuinhekjes gemaakt zijn van gedroogde worst. Toch hangen donkere wolken boven de Hongaarse veehouderij en vleesindustrie. Ook boven de steden Békéscaba en Gyula, in het zuidoosten. Die regio was in de achttiende en negentiende eeuw hét centrum voor veehandel in Midden-Europa en vanaf eind negentiende eeuw de bakermat van Hongaarse salami en vele soorten gedroogde worst.

» lees verder

Goede worst is goud waard

Om meer te begrijpen van de status van worst in Hongarije moet je naar het zuidoosten toe. Overal in het land is vleesverwerkende industrie te vinden. Maar de grote laagvlakte, de Alföld, vooral richting Servische en Roemeense grens, vormt de nationale gehaktmolen van Hongarije. Daar komt het meeste vee vandaan en zijn vleesbedrijven met grote namen gevestigd.

» lees verder

Agrarische vernieuwing vanuit de traditie

Dat de oprechte woede van Hongaarse boeren in maart 2005 voor burgers van Boedapest aanleiding zou geven voor een leuk uitje in de kou, hadden de boeren niet voorzien. Wekenlang gingen hele gezinnen, opa en oma er achteraan, de honderden tractoren van de ontevreden boeren bekijken. Zowel op het plein bij het parlementsgebouw als op het terrein naast het Heldenplein stonden de tractoren, in keurige rijen opgesteld, zwijgend maar indrukwekkend te wezen.

De boeren waren boos, op de EU en de landen die het beter voor elkaar hebben wat betreft de Europese landbouw. Maar vooral op de toenmalige minister van Landbouw, Imre Németh. Deze minister had ondanks toezeggingen de EU-gelden nog steeds niet uitbetaald. Aan József Gráf, die na het ontslag van Németh als nieuwe minister werd benoemd, de eer om de boze boeren met hun tractoren weer terug naar het platteland te krijgen. En om te zorgen dat EU-gelden alsnog zouden worden uitgekeerd. De herontwikkeling van de Hongaarse land- en tuinbouw gaat gepaard met groeistuipen. Veel geld, overheidsteun en investeringen zijn hierbij nodig. Bij het omvormen tot een meer op de markt gerichte bedrijfstak vallen dan ook grote klappen. Kleine boeren worden, net als in andere EU-landen, als eerste het slachtoffer. Maar ook grotere bedrijven zijn afhankelijk van EU-gelden om de omslag naar de nieuwe economie te kunnen maken. Want niet voor elk bedrijf staan buitenlandse investeerders klaar.

» lees verder

Nederland afwezig?

EUPaviljFoodapestStamp.jpg
Nederlanders zijn overal er als de kippen bij als het om handel gaat. We zijn er om bekend, misschien zelfs wel berucht. Het was dus een vreemde gewaarwording dat afgelopen november op de Foodapest Beurs 2006, de grote Levensmiddelen Beurs in Boedapest, amper een teken van Nederlandse handel te bespeuren viel.
In de Expo-hal, tussen de grote paviljoens van België, Frankrijk, Spanje en Italië en de andere aanwezige landen was Nederland niet te vinden. Althans, zo leek het op het eerste gezicht. De enige keer dat groot de naam 'Nederland' te zien viel was in het paviljoen van de Europese Unie, waarin de EU met veel luxe brochures, rapporten de ingewikkelde droge regels verpakt in een sappig jasje aan Hongaarse producenten en afnemers probeerde uit te leggen. Op de panelen van dit paviljoen vormde het woord 'Nederland' samen met die van de andere EU landen, een leuk grafisch trucje. Maar Hollandse handelslui waren niet op de beursvloer te zien, zelfs geen blonde Hollandse kaasmeisjes. Of liepen ze misschien incognito rond?

» lees verder

Niemand kan meer om de geuren heen

In mei van dit jaar opende een winkel in Boedapest stilletjes haar deuren. De heerlijke geuren uit deze winkel brachten de aanloop snel op gang. Niemand kan er meer omheen, de eerste echte Nederlandse chocoladewinkel annex koffie- en theehuis draait op volle toeren. Bij de officiële opening, 26 oktober, was het dan ook een komen en gaan van pers, buurtbewoners, bedrijven, vaste klanten en leveranciers.

Interview met Tom de Klerk van KomKom Csokoládézó

Waarom opent een docent Nederlands uit Baarn een chocoladewinkel in Boedapest? Behoefte aan avontuur?
TomGyöngyvérPálStamp.jpg"Ik heb dit natuurlijk niet alleen bedacht. Samen met twee goede vrienden, Gyöngyvér Orsovsky en Pál Kovács uit Érd, niet ver van Boedapest, besloten we deze zaak op te zetten. Dat we voor een chocoladewinkel kozen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Gyöngyvér en ik kennen elkaar eenentwintig jaar, zij kwam vaak naar Nederland en ik ging vaak naar Hongarije. Ik heb er ook een tijd gewoond. Met haar en haar man Pál wilden we samen een exclusieve winkel opzetten met een Nederlands product.

» lees verder

IFE Hungary/Foodapest 20 t/m 22 november 2007

De IFE HUNGARY gaat samen met FOODAPEST! Daarom gaat de IFE beurs die gepland stond voor 20 t/m 22 februari 2007 niet door. In november gaat de beurs samen met Foodapest van start onder de nieuwe naam IFEFoodapest. Dat is een logische stap, want daarmee worden de voorheen elkaar nog beconcurerende beurzen samen een van de belangrijkste beurzen voor levensmiddelen en gastronomie in Midden- en Oost- Europa. Voor meer informatie over deze beurs: IFE Hungary, Foodapest
Foodapest 2007, Nederland afwezig?
IFE Hungary 2006, Einde of juist het begin?

Informatie en deelname Nederlands Paviljoen: Ministerie van LNV of de Landbouwraad op de ambassade te Boedapest.

Kerstavond: karper, koolrolletjes en kerstkoekjes

KersboomBpestStamp200x240.jpgVliegen tegen de kerstdagen in Nederland plastic schalen met in de verschillende vakjes gepropte ondefinieerbare stukjes vlees de winkels uit richting gourmetstel en stenen grillplaat, in Hongarije gaat het er anders aan toe. Ook daar kennen ze kook- en inkoop-stress voor kerst, maar dan vooral over hoe een levende karper thuis te krijgen, hoeveel en welke koekjes er moeten worden gebakken en of de bij de banketbakker gekochte beigli wel voldoet aan de nationale verkiezing van beste beigli in het land.

Want Hongaren houden vast aan hun traditionele kerstdiner. Niet alleen oudere generaties, ook stadse jongeren in de kroeg spreken met tranen in hun ogen - met opwinding zelfs - over zo veel lekkers wat er bij hen thuis op tafel komt.

» lees verder

Bruisend het jaar rond

PezsgöHandenStamp200x190.jpg
Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley, die woonde en werkte in Reims, Frankrijk. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne. Nou ja, het mag natuurlijk geen champagne genoemd worden, die naam is beschermd. Maar 'pezsgő' zo als het in Hongarije heet, van het werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) mag wel.

» lees verder

Bio Cheese Blues

Dacht je onderwijzer te worden na de lerarenopleiding in Debrecen, Oost-Hongarije, moet je toch nog in militaire dienst. Je woont echter niet in Nederland maar in Hongarije, midden jaren tachtig, tijdens het communisme. Daar heeft een Hollander geen kaas van gegeten.

MéhesiKaasStamp.jpg
Voor Zsoltán Méhesi uit Mozsgó zat er als dienstweigeraar niets anders op dan te vluchten om niet in de gevangenis te belanden. Hij vluchtte naar het buitenland, geen pretje in die jaren, om via Frankrijk, Duitsland en Zweden weer in Duitsland terecht te komen. Tot hij naar Nederland ging. Veel van zijn vrienden vertrokken naar Nederland om in een bluesband te spelen. In Duitsland was dat niet mogelijk. Zsoltán leerde de taal en hij speelde in deze band op z'n mondharmonica door het hele land.

Op Kaasles
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 konden de meeste van zijn vrienden weer naar huis, ook Zsoltán vertrok niet lang daarna naar Hongarije. Met de weinige centen waarmee hij terug kwam kocht hij een ezel en een paar geiten om zijn droom, en die van zijn vader, om ooit een eigen biologische boerderij te runnen, te verwezenlijken.

» lees verder

Bio-boerin op de poesta

SvenjaStamp.jpg
Dat je moed en doorzettingsvermogen nodig hebt bij het opzetten van een eigen bedrijf is iedereen bekend. Maar om als vrouw alleen een bio-boerderij op te zetten op het Hongaarse platteland vraagt om nog een aantal sterke eigenschappen!

Zo heeft Svenja Cyrys, opgegroeid in Duitsland met werk in Frankfurt am Main, alles achter zich gelaten en is ze in Boedapest diergeneeskunde gaan studeren. Het beviel haar in Hongarije beter dan in Duitsland, ze werd verliefd op de Hongaarse cultuur en de mensen en ze besloot niet meer terug te keren. Ook het idee om een eigen boerenhof te beginnen was in Hongarije beter te verwezenlijken dan in haar eigen land.

» lees verder

50ste sterfdag Károly Gundel/Gundel Károly emléke

gundel.jpg
In de laatste twee weken van november wordt de 50ste sterfdag van Károly Gundel herdacht. Met verschillende programma's op de Budapesti Gazdasági Föiskola en in het Handels en Gastvrijheidsmuseum in Boedapest. Op 27 november 2006 is er zelfs een herdenkingsbijeenkomst op de grote en mooie begraafplaats Kerepesi Temetö bij het praalgraf van deze vermaarde Hongaarse horecaman die de keuken van Hongarije internationaal op de kaart heeft gezet. Een eer die maar weinig Nederlandse gastheren, kookboekenschrijvers en koks ooit te beurt is gevallen!

Meer hierover kunt u lezen op de website van het MKVM, alles in het Hongaars! Voor vragen hierover kunt u mij natuurlijk mailen via: info@stampoteuropa.nl

Bubbels van Budapest

GerJohnInBuis300x260.jpg
De Bubbels van Boedapest zijn op de Eten & Genieten Beurs in Utrecht, 8, 9 en 10 december te proeven bij de Bubbel Bar van 4-Trading. Ook staat de Bubbel Bar vol Hongaarse sparkling wines op de Love & Marriage beurzen in Nederland. Voor de data kijk op: Love & Marriage agenda Bubbel Bar

Meer foto's van de Bubbel Bar, op Eten & Genieten, onder meer met de sabel ontkurken van de flessen!

» lees verder

Onder het zoete glazuur....

Niet alles wat je ziet, is wat het lijkt. En wat lekker ruikt, kan toch anders smaken. Omdat Hongaren meesters zijn in verhullen en uiterlijk vertoon, moet je soms flink pellen om bij de echte kern te komen.

TaartBouwStamp260x410.jpg
Zo goed als Hongaarse architecten eind negentiende eeuw onderliggende lagen van hun bouwwerken met 'suikerglazuur' en 'boterkrullen' wisten te maskeren, als waren zij bakkertjes in de race voor de Gouden Garde, zo wordt door Hongaren, figuurlijk gesproken, nog veel suikerwerk gebruikt om minder geslaagde cakes mee te verbloemen. Een likje botercrčme hier, wat zoete fondant daar, maar snij de taart niet te snel aan om bij de boon te komen! Niet omdat een Hongaar iets anders bedoelt dan wat hij zegt, maar verfraaien en verdraaien zijn onderdeel van het spel. Of omdat men de waarheid gewoon niet weet. Een schijnwerkelijkheid vol chocoladekrullen is altijd nog smakelijker dan de naakte waarheid. Die valt, als een droge hap biscuit, slechts moeizaam door te slikken.

» lees verder

Gastronomische Agenda Hongarije 2006

Deze herfst is er natuurlijk wat minder te doen dan afgelopen zomer. Hieronder de maanden november en december. Voor de festivals van afgelopen zomer zie: 'lees verder'.
De agenda is ook te bekijken via: www.turul-foundation.com En te lezen in Hongarije in Zaken. De agenda winter, voorjaar 2007 verschijnt eind januari 2007.

DECEMBER
Sint Nicolaas dagen en Wijnfeest. Szent Miklós-napi Borünnep.
Hosszúhetény, 1-3 december 2006

Bonengoulash Wedstrijd. Jótékonysági Babgulyásfőző Verseny.
Baja, Szentháromság tér, 15 december 2006

NOVEMBER
Nieuwe Wijn en Ganzenfeest. Újborfesztivál és Libator.
Szentendre, Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 9-12 november 2006

Honingdagen van Bácskai. Bácskai Mézes Napok.
Baja, 10-11 november 2006

8e Internationale beurs voor levensmiddelen- drank en voedingsindustrie, FOODAPEST. VIII. Nemzetközi élelmiszer, ital és élelmiszer-gépipari szakkiállítás, FOODAPEST. www.foodapest.hu HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, 21-24 november 2006


» lees verder

Wat een verdriet, de worsten zijn er niet!

Ach, het heeft niet lang mogen duren. Met de Worstenkraam van Lászlo op de Albert Cuyp. Door omstandigheden heeft hij de kraam moeten sluiten. En nu zitten we dus zonder Hongaarse worst. Niet alleen voor mij een groot gemis, Hongaren wonend hier in Holland bellen me al op, waar de worsten gebleven zijn...........want ze komen voor niets naar Amsterdam en zoeken vergeefs tussen de groente, fruit en vis naar hun geliefde geuren en kleuren. Of ik hen er misschien bij kan helpen.

LászloII300x190.jpgKortom, er was iets aan de hand, vandaar dat de kraam na een half jaar al moest verdwijnen. Niet leuk voor Lászlo dus. En ook niet leuk voor de worstenliefhebbers in Nederland. Want hadden we eindelijk Hongaarse worst en lekkere salami, (lees: Hč hč, eindelijk worst) nu moeten we het stellen met die van de Italianen en de Fransen. Of van de Spanjaard. Ook niet slecht, natuurlijk niet. Maar het had zo mooi kunnen zijn, heel Amsterdam, wat zeg ik, heel Nederland aan de Magyar kolbász, Hongaarse worst. Een andere smaak, een andere worst en eindelijk eens iets van het beste vanuit Midden-Europa hier bij ons op tafel.

Zo snel ik iets weet, wanneer en waar de geur van gerookt vlees, knoflook, paprika en andere kruiden mij in de neus komt laat ik het hier weten. Want we hebben allemaal recht op worst, ook op die uit Hongarije! En op de vrolijke lach van Lászlo!

Wijnproeverij Hongaarse Wijnen in Amsterdam

BorVarWijnflessenStamp.jpg
"Dit zijn pas spannende wijnen! Eindelijk een nieuwe uitdaging", zo zei een bekende vinoloog op een van onze wijnproeverijen. "Hier kun je sommeliers en koks blij mee maken". Want uit de 22 wijnregio's van Hongarije met hun specifieke grondsoorten en klimaat en door het gebruik van nationale druivenrassen komen prachtige wijnen voort.

In het kader van de Nederlandse wijnweek presenteren de importeurs 4-Trading uit Amsterdam en Vinologics uit Huizen een fraai assortiment Hongaarse wijnen op 2 oktober 2006 in de Schreierstoren in Amsterdam. Rond de vijftig rode en witte wijnen, rosé en mousserende wijnen komen onder meer van de volgende huizen:
Frittmann (Kunság), Domaine Edegger (Badacsony), Tokaj Hills (Tokaj), Fekete Pincze (Szekszárd) Nyakas (Buda), Weninger (Sopron), Gere Attila (Villány), Tibor Gál (Eger), Villa Tolnay (Badacsony) Hétszőllő (Tokaj) Törley (Budafok) e.v.a.

2 oktober 2006, van 15.00 tot 22.00 uur
De Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94/95 (t/o Centraal Station) 020- 4288291 www.schreierstoren.nl
Deze proeverij is specifiek bestemd voor Horeca, detailhandel en pers. Graag aanmeldingen vooraf via:
Ger Bezuijen , 4-Trading: info@4tune.nl
tel: 06- 51119422, www.4trading.com
Bas Koppers, Vinologics: info@vinologics.com tel: 06-45084124, www.vinologics.com
Meer informatie over de Nationale wijnweek: www.nationalewijnweek.nl

Hongaars Museum voor Handel en Gastvrijheid is weer open!

PlakatMKVMStamp.jpg
Op 22 september 2006 zijn de poorten van het MKVM weer geopend. Niet meer in het oude pand in Boeda maar in Pest, naast de St. István Basiliek. Met voorafgaand een groot feest op 21 september en de start van de tentoonstelling “The Picture Book of the Street, met Hongaarse reclame posters van rond negentienhonderd tot aan de Tweede wereldoorlog, werd het nieuwe gebouw ingewijd.


» lees verder

Nieuwe wijn in nieuwe glazen

BorfesztCsoportHegyStamp.jpg"Het gaat je nooit lukken jongen. Op die plaats in de stad, met dat aanbod aan wijnen". Dat was de strekking van de boodschap die László Kocsis te horen kreeg toen hij het allereerste Lente Wijnfestival van Boedapest ging organiseren. Want de organisatoren van de grote wijnfestivals in Boedapest hadden er geen fidusie in. Maar László zette door. De opdracht om in samenwerking met het Hongaars Bureau voor toerisme en de plaatselijke horeca dit festival op te zetten was bij hem in goede handen.

» lees verder

Oh, heilige Moeder der Marketing!

Wijn is een zaak voor mannen en vrouwen moeten zich niet met wijn bemoeien. Zo wordt vaak gedacht. Wijnwinkels, wijnjury's, wijnbedrijven, het aantal mannen, eventueel met snor en lichtgrijzende bakkebaarden, is in deze branche altijd groter. Tijd dus voor een pittige emancipatiegolf in de wijnkelders!

» lees verder

Zevende Hongaarse Wijnconcours

In juni vond het Zevende Hongaarse Wijnconcours plaats in Pannonhalma. Een internationale jury van sommeliers en vinologen kozen daar de beste wijnen in 2006.

Het verslag met foto's hierover van Paul Op ten Berg, Nederlands jurylid, kunt u lezen in: Het Zevende Hongaarse wijnconcours zoals gepubliceerd op de site van:
Het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Agenda Wijnfestivals Hongarije

TavasziBorfesztI0406.jpg
In Hongarije zijn de voorbereidingen al in volle gang, het seizoen van de wijnfesztivals komt er aan. Hier een aantal grotere en kleinere festivals in Hongarije en in Boedapest.
Je weet niet wat je ziet, zoveel goede wijn te drinken en lekker te eten bovendien!

IN BOEDAPEST EN OMGEVING:

Borfalu. Wijndorp.
Ruim tweehonderd wijnmakers in het 'Wijndorp' op het feestterrein naast het Heldenplein. Veel muziek, eettenten en ontspannen sfeer.
Boedapest, Felvonulási tér. 16-20 augustus 2006

» lees verder

Na végre, Kolbász! Hč hč, eindelijk, Worst!

Onderstaand artikel is helaas niet meer van toepassing, toch blijft het stuk op de site staan met toevoeging van volgend artikel: Wat een verdriet, de worsten zijn er niet.

Als een lopend vuurtje gonst het door de stad, de geur van gerookte Hongaarse boerenworst en salami verspreidt zich door straten en wijken. Eindelijk, verzuchten de klanten aan de kraam. Met lachende gezichten worden worsten in tassen gestopt, handen geschud en zoent men elkaar bij het afscheid. "Tot volgende week", dan praten we verder! Sziastok! Tot ziens allemaal!

LászloKolbászIII.jpg
Nederlanders mogen dan flinke discussies voeren, of mensen uit de nieuwe lidstaten van de EU hier wel mogen werken, de Hongaar Lászlo Tóth is tenminste binnen. Voor mij heel erg fijn, want nu hoef ik geen tassen vol worst meer uit Hongarije te slepen. Want elke keer mijn meest charmante smoesje bij de incheckbalie op het vliegveld in Boedapest - dat ik ze cadeau kreeg, omdat wij in Holland helaas niet van die fijne worsten hebben - is nog geen garantie dat ik deze kilo's Hongaars vee in darmen gehuld, ook daadwerkelijk meekrijg in het vak voor de handbagage. Nu kan ik lekker met de tram naar de Cuyp voor mijn zucht naar pittige worst. Na vier jaar in Nederland te hebben gewerkt heeft Lászlo hier z'n eigen kraam op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. En dat werd tijd. Want waar krijg je in Nederland nou echte Hongaarse gerookte en gedroogde boerenworst en mooie dikke sappige salami's? Of pittige worst van gans of eend?

» lees verder

UKBA 2006. Beurs voor brood en banket in Boedapest.

UkbaNagyTortatom.jpg
Als je de gigantische roze bruidstaart ziet staan op de UKBA beurs in Boedapest, een tweejaarlijkse beurs voor brood en banket, zou je het voorwoord in de catalogus van lonka Boldiszar, voorzitter van Bedrijfschap Brood- en Banket in de catalogus amper geloven.

Het is wel waar, want ondanks prachtig gebak en brood wat tentoongesteld wordt, zit de branche in een benarde situatie. Concurrentie van de grote industrie doet kleine en middelgrote brood- en banketbakkers het ergste vrezen.

» lees verder

IFE Hungary, einde of juist het begin?

“We hebben mooie krenten uit de pap weten te vissen”, aldus Cees 'Kees aus Holland' en z'n collega Peter van de visleverancier uit Urk. Dat was geen makkelijke opgave op de IFE Hungary 2006 in februari. Des te meer reden om op de laatste beursdag bij het Nederlandse paviljoen, eens lekker aan het bier te gaan.

» lees verder

Borrelen op de Burcht

Nog nooit was ik op een Hongaars wijnfestival. Dus ik was erg onder de indruk toen ik het terrein van het Borfesztival van Budapest, bovenop de burcht van Buda, opliep. Niet alleen vanwege de ruim honderdvijftig wijnboeren die er hun beste wijnen schonken en ook niet door de grote hoeveelheden heerlijke wijnen waaruit ik haast geen keuze kon maken, maar vooral om de ontspannen sfeer die duizenden mensen bij elkaar samen wisten te maken.BorfesztivalPohárok.jpg

» lees verder

Kook je eigen identiteit

KokjesDrieBorfesztival.jpg
Soms zou ik wel op mijn lippen willen bijten. Want voor ik het weet heb ik een gastvrouw of gastheer in Hongari­je beledigd omdat ik te snel constateer dat het typisch Hongaarse gerecht, waarvan ik lekker zit te smikkelen, helemaal niet typisch Hongaars is. Dat ik hetzelfde gerecht in Noord-Bohemen al eens heb gegeten en dat ik daar juist te horen kreeg dat het typisch Tsjechisch is.
Het is me wat voor de Hongaren, heb je eeuwen moeten vechten voor een eigen nationale identiteit komt er zo’n betweterige Hollander bij je eten. Geef mij zo’n gast aan tafel!

» lees verder

Bio-Kaas in Boedapest

Wat beweegt een jonge man om z'n Armani pak uit te trekken, de dure auto weg te doen en een vet betaalde baan op te zeggen? Glooiende weilanden met grazende koeien en schapen en een mooie zonsondergang achter de heuvels dus! En een sterke motivatie om een andere weg te bewandelen dan hij tot tien jaar geleden ooit voor mogelijk had gehouden.

AtillaBio170x240.jpg
Attila Péter vertelt nu enthousiast over de keuze die hij toen maakte. Het werd hem in eigen kring niet meteen in dank afgenomen. Maar uit zijn fanatieke betoog wordt duidelijk dat hij nooit meer terug wil naar die zogenaamde gouden jaren. De derde weg, zoals hij het zelf noemt, brengt hem, en het liefst ook de hele wereld als het aan hem ligt, meer voldoening met biologisch boeren en het leven op het platteland dan het stressvolle bestaan in de IT en financiële bedrijven. Met zijn biologische boerderij waar vooral zuivelproducten worden gemaakt, maar ook Szürkemarha runderen worden gehouden voor het vlees, levert hij zijn bijdrage aan de vernieuwing van de landbouw in Hongarije.

» lees verder

Ik proef geen grootmoeder!

BagolyCsoport200x130.jpg
Wie kent ze niet, de verhalen over grootmoeders die zo lekker konden koken? Uit schalen stijgen geuren op van weemoed en een eeuwig durende jeugd. Haar liefde in het eten ontroeren via de neus en tong. Zoiets moet George Lang en Ronald S. Lauder voor ogen hebben gestaan toen zij besloten om in Boedapest de oude en vervallen Bagolyvár (Uilenburcht) vlak naast het fameuze restaurant Gundel, op te knappen en weer net als in de jaren twintig van de vorige eeuw een groot familierestaurant te beginnen.

Een paar jaar geleden hoorde ik dat er alleen maar vrouwen werken. Zowel in de keuken, in de bediening als bij het management. Er komt geen man aan te pas. Dat is koren op mijn molentje. Licht dominante middelbare vrouwen die in zwarte jurken met een wit kanten schortje op stevige rijglaarsjes gezellig rond mijn tafeltje zouden schommelen, dat leek mij wel wat. Een aai over de bol, een glimlach bij elke hap en een traan van geluk op de pudding. Zoiets stelde ik me voor als ik daar zou gaan eten.

» lees verder

Het brood wordt duur betaald

BroodSupermarkt.jpgEen halve kilo zuurdesem-rogge kost vandaag in Hongarije al bijna een euro. Voor een gepensioneerde vrouw, in de rij bij de kassa in een supermarkt in hartje Boedapest, reden om eens flink te klagen. Maar de cassiere bijt terug. “Het is ook zuurdesem-rogge mevrouwtje, dat is nu eenmaal duurder. Dan koopt u maar een halfje wit”. En of ze niet op een wat minder druk tijdstip haar brood en flesje melk kan kopen, verzucht zij er nog achteraan. Want zo tegen zessen in de avond is het al druk genoeg in deze supermarkt.

» lees verder

Kaas achter gaas

Het zal je maar gebeuren. Op je verjaardag krijg je een geit cadeau. Leuk hoor, ze mekkert geinig en je dochtertje kan het er meteen goed mee vinden. Maar de geit wordt ouder en moet gemolken. Tijdens dat melken bouw je een warme band op met de gezellige geit. Ook de rest van het gezin hecht zich meer en meer aan jouw verjaarscadeau. Zo ben je én een dagje ouder én is je leven drastisch gewijzigd.

OliverKecskeII.jpg
Voor Olivér Valiskó uit Nagyréde is er daarna veel veranderd. In die tijd woonde hij nog met vrouw Judit Valiskó in de streek rond het Balatonmeer. Omdat na 1989 moeilijk werk te vinden was in hun geboortestreek aan de voet van het Mátragebergte, waren zij daarheen verhuisd. Judit kon in de toeristenbranche aan de slag, de tot veefokker opgeleidde Olivér vond werk in de vleesverwerkende industrie. Geen makkelijke baan voor de toen nog vegetarische Olivér, de karkassen van varkens en runderen staan hem nog voor ogen.

» lees verder

Meer dan kool alleen

Hoe lief een witte witte kool ook ligt te glimmen onder in het schap op de groenteafdeling, tegen de zoete uitstraling van cherrytomaatjes en kropjes babysla in hun wiegjes van plastic kan hij echt niet op. De kool is te groot, te saai, onhandig in de groentela en wordt alleen gegeten in landen waar ze niet beter weten. Zo wordt vaak gedacht. Maar in Hongarije is deze grote jongen wel reden om eens goed te feesten. En dat krijgen die schattige babygroentjes op hun beurt mooi niet voor elkaar.

KoolpaarKaposzta200x270.jpgWant geef de burgers van het stadje Vecsés in Hongarije een versleten grasveld, partytenten en een lading kookketels ter beschikking en er gebeurt iets wonderlijks. Dan houden ze een hele dag en avond hun Káposzta Fesztivál. Káposzta Fesztivál, oftewel het Koolfestival. Ja, dat is een grappig woord. Zelfs Hongaren uit de grote stad moeten lachen om dit fenomeen. Want kool en feest, dat lijkt een tegenstelling. Ook bij hen heeft kool, hoe graag zij het ook eten, een besmuikte reputatie. Men heeft het vroeger net iets te vaak moeten eten. Kool lijkt steeds meer iets voor 'provincialen' te worden. Dat juist om de kool te eren in september een festival wordt opgezet, vinden stadse mensen dus erg om te lachen.

» lees verder

Agrarisch treffen bij Altagra

KlaraAltagra200x270.jpgBij de stand van Altagra, op de Omék landbouwbeurs, begin september in Boedapest, liet Klára Biszkupné zich ontvallen dat er voor haar nu veel te doen valt. Aan de vele bedrijven en organisaties op de beurs was dat goed te zien. Het aanbod op agrarisch gebied was daar zó groot dat Klára Biskupné er niet eens aan toe kwam even naar de stallen te lopen om de lieve harige Mangalica varkens te gaan bekijken. Er moest vooral gewerkt worden. Want na de aansluiting bij de EU heeft de agrarische sector in Hongarije een flinke klus te klaren. Daarom heeft Klára Biszkupné in het stadje Gödöllö, een van de belangrijkste agrarische centra van Hongarije, haar reis- en congresorganisatie Altagra opgezet. Want in Gödöllo zijn namelijk ook de Szent István Universiteit, zoals bij ons de Universiteit Wageningen, onderzoekscentra en landbouw- en tuinbouwscholen gevestigd.

» lees verder

Museum on the move

Een van de allerleukste musea in Boedapest gaat verhuizen. Het sinds 1966 in Buda gevestigde Museum voor Handel en Gastvrijheid krijgt een nieuwe en grotere behuizing in Pest. Vanaf deze zomer worden de vaste exposities, archief en bibliotheek overgebracht. Vanaf volgend jaar maart is het museum weer helemaal toegankelijk.


» lees verder

14e Internationale wijn- en sektfestival in Boedapest

14. Budapesti Nemzetközi bor- és pezsgöfesztivál

Voor al weer de veertiende keer vond er van 4 t/m 14 september 2005 een groot wijnfestival in Boedapest plaats. Om de herlevende Hongaarse wijnbouw te stimuleren en een uitwisseling mogelijk te maken met wijnboeren uit andere landen, organiseert het Hongaars Genootschap voor druiventeelt-en wijnbouw elk jaar dit evenement. Van 8 t/m 11 september 2005 stonden tientallen stands van de diverse wijnhuizen rond het paleis op de burcht van Buda. Verder waren er gedurende deze periode verschillende proeverijen, wedstrijden en tentoonstellingen te vinden in de stad. Ook in Szentendre, iets ten noorden van Boedapest, makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, werden in deze weken festiviteiten rond wijn en sekt worden georganiseerd.

» lees verder

De Lehel Csarnok

Als je als toerist met de metro richting het West-station toevallig een halte te laat uitstapt, sta je raar te kijken. Want op straatniveau gekomen zie je een groot en felgekleurd gebouw. En dat lijkt in de verste verte niet op het negentiende-eeuwse treinstation dat je daar dacht aan te treffen.

Achter de veelkleurige gevelwand met de hangende tuinen vermoed je een tropisch zwembad of een gigantisch sportpaleis. Maar als je goed kijkt en je neus gebruikt, dan weet je wat zich hierbinnen afspeelt. En als je van lekker eten houdt en geen trein behoeft te halen, moet je zeker hier naar binnen. Want binnen in dit gebouw begint het kleurenspektakel pas echt. In de Lehel Csarnok (Lehel Hal) bevindt zich de grootste nieuwe markthal van Boedapest. Er is hier zoveel lekkers te koop dat het je gewoon gaat duizelen. Ook de treinreiziger die verder trekt, moet hier echt wat kopen. Al is het maar voor onderweg. Want met een paar stuks kolbász, knapperig zure uien en een gerookt hammetje in de tas wordt de reis toch zo veel aangenamer.

» lees verder

74e Nationale Landbouw- en Levensmiddelententoonstelling Omék

Sinds de Millenium Exposities in 1896 wordt deze grote landbouwtentoonstelling al gehouden in Boedapest. Zowel kleine biologische bedrijven als grote bedrijven uit de agrarische sector en levensmiddelenindustrie zijn hier vertegenwoordigd. Ook toeristische organisaties en bedrijven uit de Horeca staan hier met hun stands.

OMÉK, Országos Mezögazdasági és Élelmiszeripári Kiállítás
Van 27 augustus t/m 4 september
HUNGEXPO
Budapest, X Albertirsai út 10/Expo tér 1
Hongarije

Voor meer informatie in Hongaars, Duits of Engels zie omek-2005.hu

Koudvuur van paprika

Er wordt wat af gefondued, gebarbecued en gegourmet in retro-kokkerellewereld. En daarbij kunnen de sausjes, waarmee gulzig het brood wordt besmeerd en de eerste trek van de gasten gestild, natuurlijk niet ontbreken. Zelfs die goeie ouwe cocktailsaus komt weer her en der op tafel. Echte culibeesten gaan dan stoer lekker zelf ouderwets met mayo, ketchup en paprikapoeder aan de slag. Maar wat naar toch, de paprika lost niet op. In de mayonaise blijven roodbruine pikkeltjes te zien en de saus laat een stoffig laagje achter op de tong. Zij weten waarschijnlijk niet dat de poeder als eerste met de drank moet worden gemengd. Whisky of cognac, de poeder moet daar eerst in opgelost, voordat de andere zaken erdoor mogen.

» lees verder

Zuchten bij Marika

Toen Keizer Frans Joseph in Boedapest in 1897 op één dag vijf nieuwe grote markthallen tegelijk feestelijk kwam openen, had hij er in alle vrolijkheid natuurlijk geen idee van dat er in deze hallen nog zoveel gezwoegd en gezucht zou gaan worden. In de grootse en meest indrukwekkende markthallen van deze vijf, op de Vámház körút (Tolhuis ringweg), heeft men genoeg redenen om eens diep te zuchten. Want in deze voedselkathedraal gevuld met groente, fruit, vis en vlees is het voor de marktlui er niet makkelijker op geworden om het hoofd boven water te houden.

» lees verder

Bezield banket

Nadat in 1873 de stadjes Buda, Pest en het dorp Obuda werden samengevoegd, groeide Boedapest in nog geen dertig jaar tijd uit tot een wereldstad. Door de explosieve groei van de bevolking nam ook de kleine middenstand in omvang toe. Zouden in Amsterdam kaas- en melkboeren in die periode de meest strategische posities in de wijken hebben ingenomen, hier in Boedapest bakten de banketbakkers zich juist in alle buurten bluffend naar boven.

» lees verder

Taart op de bus/torta a buszon

Op de bus wachten in Boedapest is niet altijd een straf. Want een lekker taartje voor de neus breekt hier vanzelf de tijd.

Bussen, bussen, bussen. Gestage stromen autobussen. Op het Ferenciek tere in Boedapest stopt elke minuut een bus. Je kiest hier voor de gewone bus, de snelbus of de spitsbus. Vijf verschillende lijnen houden halt aan de zijkant van dit plein. Voorbij deze verbrede inham gaat, tussen twee paleizen ingeperst, de Kossuth Lajos utca over in de Szabad sajtó út, de razende poort naar de Erzsébetbrug over de Donau.

» lees verder