home | groente & fruit

Oh paddo paddo, van waar toch komt gij?

varganyhv.jpg
Als je aan fungi porcini denkt, denk je aan Italië. En bij cčpes denk je aan Frankrijk. Logisch, vanaf de jaren tachtig kwamen vooral daar vandaan de eerste, voor ons toen erg dure, zakjes met gedroogd eekhoorntjesbrood in Nederland op de markt. Later kwamen ook stap voor stap de paddenstoelenbouillonblokjes in de schappen. En wij maar denken dat het allemaal nog steeds uit dat óh zó culinaire Italië komt.
Het wonderlijke is dat Hongaars Mangalica varken naar Spanje gaat om Serranoham te worden, Hongaarse ganzenlever naar Frankrijk om ingeblikt het stempel 'Frans' te krijgen en de laatste jaren steeds meer paddenstoelen, vooral eekhoorntjesbrood, uit landen als Hongarije, maar ook Roemenië en Slowakije, naar Italië gaan.
Lees verder op Hongarije Vandaag

Uien van Makó nu beschermd

hagyma.jpgDe Europese Unie heeft de uien uit Makó, 'Makói hagyma', geregistreerd als beschermde productnaam. Afgelopen week werd dit bekend gemaakt in Brussel. De uien werden in de lijst van de nu ongeveer 850 beschermde productnamen opgenomen samen met de Tsjechisch bierspecialiteit 'Cerna Horá'. Het verkrijgen van deze status is een belangrijke stap voor de ui uit Makó. Lees verder op Hongarije Vandaag


Rare black truffles uncovered in central Moravia

TruffelStamp.jpg
The truffle, often referred to as the king of all fungi, has long been considered one of the world’s finest delicacies - found in five-star restaurants around the world. In the Czech Republic the edible fungus is extremely rare, but that is changing. The reason is due changes in temperature and humidity: just recently samples of the rare fungus were uncovered in Moravia.

» lees verder

Biobúcsú Budapest / Bio dag in Boedapest

BioBucsuStamp.jpg
De organisatie voor Biologische landbouw in Hongarije roert steeds vaker haar staartje. Waren er in juli van dit jaar al overal Bio-dagen in het land waar vele stadse mensen heen gingen, nu wordt er om de beter gefortuneerde burgers van Boedapest nog meer in contact te brengen met biologische producten op 14 oktober een hele dag in de Petőfi Csarnok gehouden. Tientallen producenten zullen daar aanwezig zijn, natuurlijk met muziek en dans. Want er moet ook gefeest worden. Vanaf 09.30 gaat de dag van start.

Meer over de Bio Kultura Organisatie

Meer dan kool alleen

Hoe lief een witte witte kool ook ligt te glimmen onder in het schap op de groenteafdeling, tegen de zoete uitstraling van cherrytomaatjes en kropjes babysla in hun wiegjes van plastic kan hij echt niet op. De kool is te groot, te saai, onhandig in de groentela en wordt alleen gegeten in landen waar ze niet beter weten. Zo wordt vaak gedacht. Maar in Hongarije is deze grote jongen wel reden om eens goed te feesten. En dat krijgen die schattige babygroentjes op hun beurt mooi niet voor elkaar.

KoolpaarKaposzta200x270.jpgWant geef de burgers van het stadje Vecsés in Hongarije een versleten grasveld, partytenten en een lading kookketels ter beschikking en er gebeurt iets wonderlijks. Dan houden ze een hele dag en avond hun Káposzta Fesztivál. Káposzta Fesztivál, oftewel het Koolfestival. Ja, dat is een grappig woord. Zelfs Hongaren uit de grote stad moeten lachen om dit fenomeen. Want kool en feest, dat lijkt een tegenstelling. Ook bij hen heeft kool, hoe graag zij het ook eten, een besmuikte reputatie. Men heeft het vroeger net iets te vaak moeten eten. Kool lijkt steeds meer iets voor 'provincialen' te worden. Dat juist om de kool te eren in september een festival wordt opgezet, vinden stadse mensen dus erg om te lachen.

» lees verder

Paddenstoelen Polka

De Polen komen. Ze zijn er zelfs al. En dat is maar goed ook. Want anders zouden luie Hollanders niet meer leuk volgens de seizoenen kunnen eten. Asperges steken, aardbeien van de koude grond rapen, verloren appel- en perenrassen plukken, we mogen blij zijn met die Polen.

BoletenHandenI.jpgMaar nu blijkt dat ze niet alleen tegen een karig loon de haast vergeten groenten van het land afhalen. Deze herfst plukken ze zelfs onze bossen leeg. Manden vol met paddestoelen worden afgevoerd. En die paddestoelen zien wij niet terug op onze culi-bordjes.
Alle boswachters in paniek en de Nederlandse burger verontwaardigd. 'Daar gaat onze natuur. Wat doen ze ermee? Paddestoelen zijn toch niet om op te eten? Ze zullen het zeker doorverkopen. Eerst jatten ze ons werk en nu ook nog onze paddo's', klagen ze in koor.

» lees verder