Bruisend Hongarije uit de fles

Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley die eind negentiende eeuw in Reims, Frankrijk, woonde en werkte. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne.

TörleyFlesmachienStamp200x270.jpg
Nou ja, het mag natuurlijk geen champagne genoemd worden. Maar pezsgõ zo als het in Hongarije heet, van het werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) mag wel. Dus zowel toppers, gemaakt volgens de methode tradionelle, classique of transvasée als de mindere kwaliteiten vallen allemaal onder het woord pezsgõ. Niet alleen drinken Hongaren pezsgõ met oud en nieuw en op grote feesten en belangrijke partijen. Het hele jaar door valt er wel een reden te verzinnen om een fles pezsgõ open te trekken. Zoals in Duitsland de Sekt, in Italië de spumante en in Spanje de cava is pezsgõ in Hongarije overal in grote hoeveelheden voor handen. Van zeer exclusief en duur tot goedkopere maar best drinkbare soorten.


Moet de jeugd in Nederland eerst wat breezers in de keel gieten om een beetje teut aan te komen bij de disco, in Hongarije zie je vaak groepjes puberjongens in een geparkeerde auto of giechelende meiden achter een struik verscholen een paar flessen met bij elkaar geschraapte centen betaalde BB pezsgõ (goedkoop merk) weg werken. Brutale plastic kurken schieten tussen voetgangers voorbij en schuimend gaan de flessen van hand tot hand richting de uitgaanscentra.

TorleyEtalageStamp250x180.jpg
Betere kwaliteit peszgõ is trouwens op veel plaatsen verkrijgbaar, zelfs in een doorsnee supermarkt. Die van kleinere pezsgõ-producenten meestal niet. Op de grote wijnfestivals en in de betere wijnwinkels zijn ze wel te koop en te proeven. Zo is de 'Somlói pezsgõ' de lekkerste in Hongarije, zeggen velen. Maar ook de nieuwe lijn ' Chateau Vincent' van de kelders van Garamvári in Budafok en de pezsgõ van Törley slaat goed aan bij een wat meer op luxe ingestelde consument. Deze flessen zie je steeds vaker in de schappen van de supermarkt. De vaak met veel poeha gepaard gaande status van Franse champagne zal Hongaarse pezsgõ waarschijnlijk niet bereiken, maar de kwaliteit van deze wijnhuizen doet daar zeker niet voor onder.

Verschillende soorten Hongaarse pezsgõ zijn in Nederland verkrijgbaar bij onder meer de importeurs 4-Trading en Vinologics.

©TdS 2006

Lees meer over de Törley familie en Hongaarse champagne: Bubbelbaronnen van Boedapest

Dit artikel verscheen eerder in Hongarije in Zaken, editie 6, 2006


Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing