home | drank

Hongaarse wijnen, waar te beginnen op een festival

EtyekKLStamp.gif
Daar sta je dan. Met een wijnglas in de hand voor het eerst op het terrein van het grote wijnfestival in Boedapest op de Burchtheuvel. Waar te beginnen met proeven? En hoe weet je wat goede wijnen zijn of niet? Voor Hongaren is het al geen makkie om uit de paar honderd wijnhuizen die er staan, met elk een aanbod van rond de tien verschillende wijnen, een goede keuze te maken. Tenzij ze wijn-tijdschriften lezen, programma's over wijn op televisie volgen en ze door vrienden en familie op de hoogte komen over wat lekker is en waar dat vandaan komt. Met tweeëntwintig wijnregio's in Hongarije - met allen een verschil in klimaat, terroirs, druivensoorten en wijntradities - wordt het niet eenvoudig om bij de beste wijnen uit te komen.

Lees hele artikel op Hongarije Vandaag

Wijnmaker van het jaar 2009, genomineerden bekend

Vrijdagavond 20 november 2009 zijn de vijf genomimeerde Hongaarse wijnmakers bekend gemaakt die gaan strijden voor de prijs ’Az Év Bortermelője’ (Wijnmaker van het jaar). Elk jaar wordt deze prijs door Magyar Bor Akadémia (Hongaarse Wijn Akademie) uitgereikt. De kandidaten waren eerder deze maand verkozen door de leden van de Akademie, die allen in vakbranches op wijngebied werkzaam zijn.

» lees verder

Perswijn Bijlage Hongaarse wijnen

Het is nu ruim een maand geleden dat de wijnbeurs 'Klassiek Europa' in Noordwijk plaatsvond, waar ook de extra bijlage van het Perswijn Magazine over Hongarije als wijnland te krijgen was. Deze bijlage werd eerder gepresenteerd op een overzichtsproeverij van Hongaarse wijnen in Amsterdam. Voor iedereen die niet in staat is om dat exemplaar nog te bemachtigen is het nu ook op internet te lezen.

» lees verder

Hungarian Wine Festival 2009 - some facts

Between 9 - 13 September 2009 the 18th Budapest Wine Festival on Castle Hill attracted ten thousands of visitors and can be regarded a smashing success. In approximate 200 stands Hungarian wineries presented more than 2000 wines. Special guest in 2009: the Freixenet Group, with 8 wineries from Spain.

» lees verder

Guiding & Tasting on Wine Festival Budapest september 2009

WinefestivalBudapestFlyerTableTom200280.jpg On the big Wine Festival in Buda on the Castle Hill around the royal palace, I will organize guiding & tasting tours on september 10, 11 and 12. Please look in 'lees verder' for more information. If you have guestions and do you want to take part, mail or call me!

Looking forward to see you on the festival,
with best regards,

Tom de Smet / TableTom, az asztalom

» lees verder

Hongaarse Kampioen op Destillata 2009

destillata-logo-color.jpg
Tijdens de achttiende internationale Destillata in maart te Wenen heeft de Hongaarse Pálinka-stokerij Agárdi twee gouden prijzen gewonnen. Zowel de hoofdprijs voor de stokerij van het jaar 2009 als die van beste nationale Hongaarse stoker werden door Vértes Tibor, eigenaar van Agárdi Pálinkafőzde Kft. binnengehaald. Ook de beste nieuwkomer op Destillata is uit Hongarije afkomstig, die prijs werd gewonnen door Máté Csaba van Matheus Pálinkaház Kft. uit Budaörs.
Aan deze wedstrijd deden ruim 180 stokerijen uit onder meer Nederland, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland en zelfs Thailand en Nieuw-Zeeland mee.

» lees verder

Interview met TableTom op Hongaarse sites

De Hongaarse Gábriel Nyulasi is een van de jonge wijn-journalisten in Hongarije die samen met een groep jonge mensen uit de horeca en wijnbranche als een soort van 'Jonge Honden' een frisse wind laat waaien in de culinaire media. Ik ontmoette hem in september 2008 op het Wijnfestival op de Burcht van Buda, waar hij bij het Kaas & Wijn seminar was dat ik daar heb gehouden. In maart van dit jaar spraken wij verder over dat thema met een pittig stuk Nederlandse boerenkaas en een goed glas Hongaarse wijn erbij.

Een verslag van het gesprek in het Hongaars (NL vertaling volgt) op Vinoport.

Igyunk.jpg
Ook op de eigen website van Gábriel is het artikel te lezen. Voor wie Hongaars spreekt is deze site een aanrader. Op persoonlijke en vrolijke wijze neemt Gábriel ons mee door de wijnwereld van Hongarije. De slogan bij zijn logo - Az ihatóbb Magyarországért! Voor een beter drinkbaar Hongarije! - doet vermoeden dat met enige ironie naar de Hongaarse wijnbobo's wordt gekeken, toch krijgt hij het voor elkaar dat de top van de wijnmakers graag hun verhaal vertelt in de Borstaféta, de Wijn Estafette. Ook wijnproeverijen en reizen voor kleine groepen naar verschillende wijnregio's en wijnmakers worden door Gábriel georganiseerd.


Boros - Hongaarse reggae-rap over wijn

De Hongaarse rap-band Bëlga, die over elk dagelijks onderwerp in Hongarije wel een pittige parodie-song maakt, bracht Boros in 2007 al uit. Het blijft een heerlijke hit om mee te schallen op de landwegen in de auto van wijnhuis naar wijnhuis door de heuvels en de wijngaarden! Niet echt geschikt voor de wijnbobo's dus...
Geen echte video-clip erbij, maar wel lekker ouderwetse cliché plaatjes ter illustratie op youtube: Bëlga-Boros

Songtext in lees verder...

» lees verder

21 april 2009 - Proeverij Hongaarse wijnen Mercury International in Amsterdam

MercuryBannerHV.jpg
Op 21 april 2009 houdt Mercury International, exclusief agent van de twintig meest gerenomeerde Hongaarse wijnmakers, zijn jaarlijkse overzichts- proeverij van Hongaarse topwijnen. Een aantal van deze Hongaarse wijnmakers zullen zelf ook aanwezig zijn. De proeverij in de wijnkelder van Wijnkoperij Tastevin Dehue te Amsterdam is van 14.00 tot 18.00 gratis toegankelijk voor zowel professionals als de consument. Wel dient u zich van tevoren aan te melden bij Dhr. Sander Salburg van Tastevin Dehue.

>>> locatie: Tastevin Dehue, Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam
>>> datum: 21 april 2009
>>> tijd: 14.00 tot 18.00 uur
>>> aanmelden: Sander Salburg, info@tastevindehue.nl / 020- 6235877
>>> informatie: Mw. K. Galambos, info@hungarianwines.nl / 06-536 16 843

» lees verder

Tokaj Eszencia hoofdrol in film Dean Spanley

EszenciaDisznókönélStampot.jpg
De kostbare Tokaj Eszencia speelt een hoofrol in de Britse film Dean Spanley. In Viktoriaanse tijden werden aan deze wijn mysterieuze krachten toegeschreven. Het schijnt zelfs dat ergens in Engeland nog flessen van dit vloeibare goud uit die tijd liggen opgeslagen....
Topacteurs als Peter O'Toole en Sam Neill spelen in deze film samen met de glazen Tokaj Eszencia een wonderlijk en spannend spel.

Lees erover en bekijk de trailer op Decanter

Ook over Tokaj:
Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!
Herfst in Tokaj, Tokaji Ősz

Doorgaan met Pinot Noir? Ja! Riepen wij in koor.

Vat Furmint bij Kreinbacher Somló.jpg
"Hongarije is bezig het wijn maken op- nieuw uit te vinden. Tijdens de com- munistische periode - 1947 tot 1989 - was er geen aandacht voor de kwali- teit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. "Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren", zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.

Han Sjakes.jpg
Op uitnodiging van promotiebureau Wines of Hungary bezoeken we Eger, Somló, Balatonfüred-Csopak, Pannonhalma-Sokoróalja en Tokaj......."

Lees het hele reisverslag van de wijnreis in november 2008 door Han Sjakes op: Liquor & Wine

Oude wijn duur betaald? Helemaal niet!

"Bij veilinghuis Christie's in Amsterdam is 9200 euro betaald voor een halve liter witte wijn. Het is volgens Christie's de hoogste prijs ooit voor een fles wijn op een Nederlandse veiling." Lees meer in rubriek 'Eten &Genieten' van de Telegraaf

De reacties onder het artikel spreken 'Nederlands calvinistische' boekdelen. Maar inderdaad, voor een echt zeldzame postzegel betaalt men nog meer. En als je bedenkt dat bijna alle flessen Aszú van voor de Tweede Wereldoorlog of toen zijn gestolen of snel zijn opgezopen door Duitse soldaten.... dan is het bezit van zo'n godenwijn uit 1889 een wonder.
AszuFlessenOremus.jpg
Overigens worden flessen Aszú tegenwoordig niet staand maar liggend opgeslagen. (zie foto) En het is ook geen dessertwijn. Een goeie fles Aszú drink je gewoon overdag of in de avond met een mooi stuk kaas erbij. Of bij een stuk ganzen- of eendenlever. Als de dagen wat kouder worden, maar je hebt toch geen zin in rode wijn: drink een Tokaji Aszú, Forditás of Szamorodni. Niets verwarmt hart en geest beter als een Tokaj wijn!

Lees ook: Herfst in Tokaj

Hongaarse wijn in prijzen Proefschrift Wijnconcours

SzeremleySzőlőHV.jpg
Vrijdag 10 oktober - Stap voor stap worden Hongaarse wijnen in Nederland niet alleen ontdekt, maar ook terecht beloond met prijzen. Op het 20ste Proefschrift Wijnconcours afgelopen zondag 5 oktober in Amsterdam, sleepte importeur Attila Szunomar van Lekkers Uit Hongarije met de Szürkebarát (Pinot Gris) van het huis Szeremley prijzen in de wacht in zelfs twee categorieën . Als 'Overall Winnaar Platinum categorie Wijnspeciaalzaak witte wijn' maar ook in 'Prijscategorie witte wijn € 7,51 t/m € 10,00' werd deze pittige 'grijze monnik' als beste verkozen. De krachtige en mineraalrijke wijnen van Szeremley komen van een van de allerbeste vulkanische terroirs in Hongarije, Badacsony, gelegen aan de noordzijde van het Balatonmeer.

Volgens Paul de Leeuw was deze kracht van Badacsony ook al eerder te proeven in de Pinot Noir Rosé van Szeremley.

» lees verder

Dutch & Hungarian artisan cheeses, the harmony with Hungarian wines. Budapest 2008 september 10th

TTKaasflyer.jpg
Dutch & Hungarian farmercheeses in combination with Hungarian top-wines will be the central theme for the college to be hold on the Boregyetem/Wine-University Budapest on wensday, 2008 september 10th. The Wine-University organizes every year different colleges about wines and gastronomy together with the organization of the Wine Festival on the Buda Castle. For the presentations and tasting during this program, six unique Dutch and six from the best Hungarian farmercheeses are selected, together with a beautifull offer of Hungarian wines.

Before the tasting of cheeses and wines, Tom de Smet (TableTom, az asztalom) will give a presentation about Dutch farmercheeses, the different sorts and tastes, their history and developments.

» lees verder

Tokaj Renaissance 2004 Aszú Vintage & Tokaji Dry 26 april 2008

TokajAszuStampklein.jpg
Een van de grootste en mooiste proeverijen van Hongarije vindt elk jaar plaats in de grote feestzaal van restaurant Gundel in Boedapest. Dit jaar is het thema 2004 Aszú Vintage & Tokaji Dry. Steeds vaker komen behalve de beroemde Aszú wijnen prachtige droge witte wijnen uit de Tokaj-Hegyalja wijnregio. Uit deze regio zijn er onder meer de wijnhuzien Árvay, Béres, Dereszla, Degenfeld, Disznókö, Dobogó, Hétszőlő, Patricius en vele anderen vertegenwoordigd.

De proefdag begint om 10.00 uur voor pers en genodigden.
Vanaf 11.00 uur is het voor publiek toegankelijk tot 16.00 uur.

Datum: 26 april 2008
Aanmeldingen voor 20 april 2008 via e-mail: tokaji@tokaji.hu of tel: +36-47-353 612
Prijs entree: 5000 Huf
Locatie: Gundel Étterem, Állatkerti u. 2, 1146 Boedapest

Agenda Wijn Festivals Hongarije 2008

BorfesztiválStampAgenda.jpgVanaf mei tot in november zijn overal in het land Wijnfestivals te vinden. Sommige klein met plaatselijke wijnen, anderen juist groot met wijnen uit het hele land en soms zelfs ook internationale wijnen. Voor veel festivals is de toegang gratis, je loopt dan door het dorp langs de vele wijnkelders of op een centraal gelegen plein staan wijnboeren met hun wijnen waar ook vaak goede pálinka te krijgen is. De grootste en meest bekende festivals vragen wel entree om het festivalterrein te betreden.
Tijdens festivaldagen zijn er vaak ook aparte proeverijen, seminars, wijnmakers et cetera te bezoeken. Neem daarvoor contact op met de organisaties en toeristische informatie kantoren ter plaatse. In de loop van dit jaar wordt de Agenda uitgebreid met andere wijnfeesten en publiek toegankelijke proeverijen.

Op veel festivals is er natuurlijk ook goed te eten. Kijk voor meer Gastronomische festivals op .
Agenda Gastronomische Festivals

» lees verder

Wijn doet me vliegen

MalévVörösborStamp280.jpg
Met de titel van het boek A hogyan legyünk alkoholisták? (Hoe worden we alcoholist?) van de Hongaarse journalist en wijnschrijver Imre Tompa in gedachte, stapte ik eind februari op weg naar Boedapest aan boord van een vliegtuig van Malév. Zijn boek heb ik nog niet gelezen, maar alle middelen om alcoholist te worden waren daar voor mij aanwezig. Normaal gesproken drink ik geen alcohol aan boord, ik wil er immers vaak een sigaretje bij. En het hakt daar boven in de lucht er nogal in. Dus liever wacht ik op een groot glas bier bij aankomst thuis. Maar nu moest ik drinken, ja ik moest. Want dit stukje moest geschreven. Daarom zat ik zomaar Business Class met een serie goede Hongaarse wijnen voor m'n neus. Een stoffen servet op de uitklaptafel, een glas met water en een met jus. En een warme maaltijd met een toetje. Er zijn ergere manieren om de tijd aan boord van een vliegtuig door te brengen.

» lees verder

Profi Hongaren op Wine Professional 2008

FlessenWPMagyarstandStamp.jpgOm op een regenachtige maandagmiddag in Amsterdam een glas Tokaji Aszú 6 puttonyos van wijnhuis Disznókő te moeten drinken is geen verdrietige aangelegenheid. Om ook nog van ruim twintig andere prachtige Hongaarse wijnen te kunnen proeven mag je zelfs een feestje noemen. En dat vonden meer mensen met mij. Op de Wine Professional 2008 in de RAI te Amsterdam was het bij de Hongaarse stand dan ook een grote drukte. De eerste keer dat Hongarije met een eigen stand op deze beurs aanwezig was, kan geslaagd worden genoemd.

» lees verder

Wijnland Hongarije zoekt het hogerop

AszuFlessenOremus.jpg
Hongarije in De Librije, wie had dat ooit gedacht. Een wijnland dat hard aan de weg timmert om de top te bereiken, presenteert zich in een van Nederlands ultieme restaurants. Een betere locatie hadden ze zich niet kunnen wensen.

De rol van Midden-Europa op de wereldwijd wijnmarkt groeit. Na de recente successen van Duitsland en Oostenrijk, lijkt nu Hongarije aan de beurt. Lang geleden stond het ook aan de top in Europa: met de goddelijke zoete wijnen uit Tokaj die in menig koninklijk paleis geschonken werden. Anno 2007 eist het land opnieuw een plaats op het erepodium op, maar nu wel met een veel breder scala aan wijnen.

Dit artikel is overgenomen van The WineSite

» lees verder

Törley Tentoonstelling in MKVM Boedapest

TörleyPlakátMKVMBpestStamp.jpgHet is nu 125 jaar geleden dat de Hongaar József Törley vanuit Frankrijk terugkeerde naar zijn land en in Budafok zijn 'champagne'- bedrijf starte. Om dit jubileum te vieren is in het Museum voor Handel en Gastvrijheid op 14 december een tentoonstelling over de familie Törley en het bedrijf vanaf vroeger tot nu geopend. Oude reclameaffiches, flessen, glazen, meubilair uit het Törley kasteel, machines en gereedschap uit het vroegere bedrijf en wenskaarten voor nieuwjaar waarmee Törley elk jaar op de markt kwam, zijn er allemaal te zien.


Van 14 december 2007 tot 9 maart 2008

Hongaars Museum voor Handel en Gastvrijheid/MKVM
Szent István tér 15
1051 Budapest
E-mail: mkvm@iff.hu

Foto: © MKVM


Grand Prix Mondivin gewonnen door Merlot. Wild en Hongaars rood

HOOG SOEREN, 1 november - De eerste editie van de nieuwe wijn-spijswedstrijd Grand Prix Mondivin is gewonnen door restaurant Merlot in Amersfoort. Tijdens de spannende finale in De Echoput in Hoog Soeren eindigden Aagje Deken in Middenbeemster en Elzenduin Beach in Ter Heijde aan Zee respectievelijk op de tweede en derde plaats. Extra onderscheidingen waren er voor Cordial in Oss en Avocado in Amersfoort: bij deze deelnemers was niet de combinatie maar wel het gerecht zo innovatief dat een vermelding niet achterwege mocht blijven.

De Grand Prix Mondivin is een nieuwe wedstrijd voor chefs en sommeliers. De opdracht is een eigentijds gerecht op basis van Nederlands wild te bereiden dat past bij het Hongaarse Domaine Mondivin 2003 uit Villány, de Zuid-Hongaarse streek die beroemd is om zijn rode wijnen. Het domein, sinds 1992 eigendom van Erik Sauter en Jan van Lissum, werd enige tijd geleden bezocht door Christie’s wijnveilingmeester en Master of Wine Michael Broadbent, die aangenaam verrast was over het hoge kwaliteitsniveau dat hier bereikt werd met de cabernet franc-druif. Andere succesvolle producenten uit deze regio zijn onder meer Ede Tiffán, Atilla Gere en József Bock.

Lees dit artikel verder op: Slijtersvakblad

Meer op: The Winesite

Herfst in Tokaj, Tokaji Ősz

Ik ben nooit zo'n zomer-mediterrane eter geweest. Een bord met diepe weemoedige smaken, bruine sauzen, spek met kümmel, eendenlever, paddestoelen of gebraden gans met een glas witte kruidige Furmint, dat is meer mijn eten. De herfst brengt mijn smaakpapillen dus danig in beroering.

JuhászTokajStamppoharak300x225.jpg
Voor mij was het dus volop genieten in het 'Herfst in Tokaj' weekend van 15 en 16 september in Tokaj-Hegyalja, oftewel de 'Tokaji Ősz'. Driehonderd mensen uit Boedapest gingen op de vroege zaterdagmorgen een tweedaags wijn en gastronomisch programma in, waar ze op zondag maar met moeite afscheid van konden nemen. Eenmaal ondergedompeld in de allerbeste wijnen van de regio voelden ze, net als ik, wat de geur en kleur van de herfst in een glas gegoten met een mens kan doen. De wijnen van Tokaj laten je gloeien en maken je daarna zacht, rustig, zelfs helder in het hoofd. Althans, in mijn beleving. Misschien dat het er voor buitenstaanders heel anders uitzag.

» lees verder

Boedapest aan het IJ, Hongaars wijn en culi festival Amsterdam

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal het voor Nederland allereerste Hongaarse Wijn- Culinair Festival alleen op zondag 14 oktober plaatsvinden. Ook de locatie is gewijzigd. Het festival Budapest az IJ-en wordt nu gehouden in de Schreierstoren, een oude middeleeuwse toren langs de stadswal aan het IJ, de oude haven van Amsterdam.

BpestIJ14oktStampMT.jpg
Boven in het VOC café staat de Bubbelbar met sparkling wines van Törley en Hungária. In de Herenkamer komt er een mooi buffet van chef-kok Lajos Takács uit Hongarije die oude Hongaarse smaken op moderne wijze interpreteert. In de benedenzalen kunt u uit ruim vijftig soorten Hongaarse wijn proeven, waaronder wijnen van Takler, Szeremley, Frittmann, Thummerer, Nyakas et cetera. Ook valt er te genieten van Hongaarse worst, salami en andere Hongaarse delicatessen.

» lees verder

Wijndroompaden

Zestig jaar geleden bedacht de Hongaarse auteur Béla Hamvas zijn 'Filosofie van de Wijn'. Vandaag de dag is dit wijn-droomboek, dat tijdens het leven van de schrijver niet mocht worden gedrukt, voor velen - niet slechts in Hongarije - een cult-katechismus over de verdwenen wijnwereld van het oude centraal Europa.

Door Mario Scheuermann - vertaling Paul Op ten Berg

De vrijheid van denken
BalatonBadacsonyStamp300x225.jpg
In het jaar 1945 zit een man op een heuvel bij Szigliget aan de oever van het Balatonmeer te dromen. Hij heeft niet veel meer over dan zijn dromen. In de bommenhagel van de laatste oorlogsdagen is hij bijna alles kwijtgeraakt. Zijn bibliotheek, zijn manuscripten en zijn woning. Hij sleept zich op erbarmelijke wijze door het leven. Alleen zijn vrijheid bezit hij nog. Vooral de vrijheid van denken. Spoedig zal men hem die ook nog proberen af te nemen.
Hij moet, zoals alle Hongaren in deze slechte tijden, op een houtje bijten. Zijn dagelijks rantsoen bestaat uit een stuk brood, een ui en water. Als er al wijn is, is die van de allerminste soort. Uit zijn geheugen noteert hij dranken en gerechten zonder reëel uitzicht op het ooit nog genieten van deze kostelijkheden. Dat houdt hem in leven.
Voor zijn overpeinzingen heeft hij een prachtig plekje uitgekozen. Zowel toen als nu ’s zomers een geliefd vakantieoord. Boven de rieten daken van de boerderijen, verscholen in de groene zijdalen van de bergen, zweeft zijn blik verder over het meer. Achter hem ligt de berg met de burcht, die van historisch belang is. Sinds de bronstijd voortdurend bewoond en in de Turkse oorlogen een van de weinige bastions, die nooit door de Osmaanse troepen konden worden ingenomen. Dat maakt hem voor de Hongaren tot een heilige plaats.

» lees verder

September, wijnmaand voor de oogst.

Omdat op sommige plaatsen in Hongarije al is begonnen met de oogst van wijndruiven die door de hitte en droogte van dit jaar eerder van de ranken af moeten, lopen wijnmakers nu flink op hun tenen. Want traditioneel is september de maand van alle grote wijnfeesten en wijnfestivals, dubbel werk dus in deze toch al drukke maand.

Drie belangrijke wijnevenementen in Hongarije volgen hieronder. Voor meer wijnfestivals en andere gastronomische kijk bij: Wijnfestivals Hongarije mei t/m september 2007


ZsofiaKarpátStamp.jpg
Het is de organisatie van het Karpatenbekken Festival dit jaar toch gelukt om in het centrum van Budafok te mogen staan en nog wel in samenwerking met de organisatie van het Budafoki wijnfestival zelf! Vorig jaar mocht dat niet, omdat door politiek gesteggel tussen rechts liberalen en socialisten net voor de gemeenteraadsverkiezingen het Karpatenbekken Festival naar een terrein ver buiten de stad was verbannen. Maar nu gaat het er toch van komen. Samenwerking tussen rechts en links, de wijnmakers zullen er blij mee zijn!


Sekt en Wijnfestival Budafok, Wijnmakers van Karpatenbekken. Budafoki Pezsgő és Borfesztivál. Kárpát-medencei borászok.
Budapest-Budafok, 31 augustus - 2 september 2007

Budafoki és Karpátmedence Fesztivál

» lees verder

Puyck en de Poesta!

PuyckHUstamp.jpg
Het worden pittige dagen in Restaurant Puyk! In samenwerking met 4-Trading, importeur van Hongaarse wijnen, worden daar drie Hongaarse dagen georganiseerd.

Op 10 juni 2007 is er een grote wijnproeverij met een twintigtal wijnen en Hongaarse sparkling wines in Restaurant Puyck te Amsterdam. Sommelier en wijnmaker Zoli Lesti, van Villa Tolnay (Balaton, Csobánc), komt speciaal uit Hongarije over om zijn unieke wijnen te presenteren. Op maandag 11 juni en dinsdag 12 juni kookt de Hongaarse chef-kok Lajos Takács samen met chef-kok Jacob Preijde een zeven gangen diner waarbij verschillende wijnen van Villa Tolnay en wijnen uit het assortiment van 4-Trading worden geschonken.

Meer over de Hongaarse dagen in Restaurant Puyck

Mail mij voor het volledige programma: Tom de Smet, info@stampoteuropa.nl. Ik stuur u het pdf-bestand.

Kofola, Tsjechisch- Slowaakse donkerbruine trots ook in Hongarije

Retro blijft hip. Ook hier in het midden van Europa. Maar zonder internet zou de Tsjechische imitatie cola, 'Kofola' , niet zo'n comeback hebben kunnen maken. Op de site van Kofola stap je terug in die 'goeie ouwe tijd', van vogeltjes fluiten in het bos en kampvuur voor de tent. Terug naar het simpele leven in de kleuren bruin, wit en oranje. Behalve in Tsjechië staan de flessen met een sober retro-etiket ook in Hongarije weer in de supermarkt. In Tsjechië hebben ze dus goed begrepen hoe een oud merk uit communistische tijden opnieuw leven valt in te blazen. Ja ja, dat in diezelfde jaren andere dingen speelden waar nu nog steeds geen woorden voor te vinden zijn, dat doet in de Wereld van Marketing even niet ter zake. En ach, in Nederland kunnen we ook zakjes van Knorr kopen waar echte 'Stroganoff' in zou zitten, een gerecht van voor de Russische revolutie. Maar door de vormgeving met specifiek lettertype op de verpakking geurt het heerlijk naar het Kremlin, met Breznew op het balkon tijdens de Staatsparade op de eerste dag van mei.

Het onderstaande artikel van Chew.hu geeft zelfs aan hoe gezond het product zou zijn.

kofola.jpg

Legendary Czech-Slovak Ersatz Cola arrives on Hungarian market
It is always nice to see another country's national drinks on the supermarket shelves (even if they are non-alcoholic) and any product that can challenge the hegemony of Coca-Cola and Pepsi in any market demands maximum respect. So with all this in mind, we are delighted to welcome Kofola to Hungary. Sightings by napi.hu confirm that the brown, sugary Czech-o-Slovak water - originally developed in 1962 as a use for excess caffeine produce during the roasting of coffee beans - made its first appearance in Cora stores last week. Rejoice, Coke slaves!

» lees verder

Wijnfestivals Hongarije Agenda mei t/m december 2007

VillanyRolandStamp.jpg
Overal in Hongarije worden van het voorjaar tot ver in de herfst wijnfestivals gehouden. Ook zijn er overal proeverijen, oogstfeesten en andere bijeenkomsten te bezoeken, zeker in Budapest in de weken rond het grote Wijnfestival op de Burcht van Buda.

» lees verder

Bubbelbaronnen van Boedapest

TörleyMáriaKép2.jpg
Als een vlindertje met broze vleugels fladdert Mária Törley door haar jugendstilvilla in Mátyásföld, een lommerrijke wijk aan de rand van Boedapest. Snel pratend, met twintig woorden per zin waar een ander er drie zou gebruiken, toont ze haar atelier, de tuin met beelden en de kamers vol kunst en antiek. De tintelende geest van haar overgrootvader József Törley bruist in Mária voort.

Bruisend centrum
Als een van de laatst levende telgen, nu beroemd beeldhouwster, is ze met kunst opgegroeid. Eind negentiende, begin twintigste eeuw verzamelde József Törley al kunstenaars om zich heen om zijn firma en product, Hongaarse champagne - hierna te noemen: pezsgő, van het Hongaarse werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) - te promoten.

» lees verder

Bruisend Hongarije uit de fles

Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley die eind negentiende eeuw in Reims, Frankrijk, woonde en werkte. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne.

» lees verder

Bruisend het jaar rond

PezsgöHandenStamp200x190.jpg
Al ruim honderd jaar drinken Hongaren champagne van eigen bodem. Dat komt door József Törley, die woonde en werkte in Reims, Frankrijk. Daar leerde hij de technieken. Aan het eind van de negentiende eeuw groeide Boedapest en vooral Budafok, een klein stadje dat er tegenaan ligt, door hem en andere producenten uit tot het centrum van de Hongaarse champagne. Nou ja, het mag natuurlijk geen champagne genoemd worden, die naam is beschermd. Maar 'pezsgő' zo als het in Hongarije heet, van het werkwoord 'pezsegni' of 'pezsdülni' (bruisen, sprankelen) mag wel.

» lees verder

Bubbels van Budapest

GerJohnInBuis300x260.jpg
De Bubbels van Boedapest zijn op de Eten & Genieten Beurs in Utrecht, 8, 9 en 10 december te proeven bij de Bubbel Bar van 4-Trading. Ook staat de Bubbel Bar vol Hongaarse sparkling wines op de Love & Marriage beurzen in Nederland. Voor de data kijk op: Love & Marriage agenda Bubbel Bar

Meer foto's van de Bubbel Bar, op Eten & Genieten, onder meer met de sabel ontkurken van de flessen!

» lees verder

Wijnproeverij Hongaarse Wijnen in Amsterdam

BorVarWijnflessenStamp.jpg
"Dit zijn pas spannende wijnen! Eindelijk een nieuwe uitdaging", zo zei een bekende vinoloog op een van onze wijnproeverijen. "Hier kun je sommeliers en koks blij mee maken". Want uit de 22 wijnregio's van Hongarije met hun specifieke grondsoorten en klimaat en door het gebruik van nationale druivenrassen komen prachtige wijnen voort.

In het kader van de Nederlandse wijnweek presenteren de importeurs 4-Trading uit Amsterdam en Vinologics uit Huizen een fraai assortiment Hongaarse wijnen op 2 oktober 2006 in de Schreierstoren in Amsterdam. Rond de vijftig rode en witte wijnen, rosé en mousserende wijnen komen onder meer van de volgende huizen:
Frittmann (Kunság), Domaine Edegger (Badacsony), Tokaj Hills (Tokaj), Fekete Pincze (Szekszárd) Nyakas (Buda), Weninger (Sopron), Gere Attila (Villány), Tibor Gál (Eger), Villa Tolnay (Badacsony) Hétszőllő (Tokaj) Törley (Budafok) e.v.a.

2 oktober 2006, van 15.00 tot 22.00 uur
De Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94/95 (t/o Centraal Station) 020- 4288291 www.schreierstoren.nl
Deze proeverij is specifiek bestemd voor Horeca, detailhandel en pers. Graag aanmeldingen vooraf via:
Ger Bezuijen , 4-Trading: info@4tune.nl
tel: 06- 51119422, www.4trading.com
Bas Koppers, Vinologics: info@vinologics.com tel: 06-45084124, www.vinologics.com
Meer informatie over de Nationale wijnweek: www.nationalewijnweek.nl

Nieuwe wijn in nieuwe glazen

BorfesztCsoportHegyStamp.jpg"Het gaat je nooit lukken jongen. Op die plaats in de stad, met dat aanbod aan wijnen". Dat was de strekking van de boodschap die László Kocsis te horen kreeg toen hij het allereerste Lente Wijnfestival van Boedapest ging organiseren. Want de organisatoren van de grote wijnfestivals in Boedapest hadden er geen fidusie in. Maar László zette door. De opdracht om in samenwerking met het Hongaars Bureau voor toerisme en de plaatselijke horeca dit festival op te zetten was bij hem in goede handen.

» lees verder

Oh, heilige Moeder der Marketing!

Wijn is een zaak voor mannen en vrouwen moeten zich niet met wijn bemoeien. Zo wordt vaak gedacht. Wijnwinkels, wijnjury's, wijnbedrijven, het aantal mannen, eventueel met snor en lichtgrijzende bakkebaarden, is in deze branche altijd groter. Tijd dus voor een pittige emancipatiegolf in de wijnkelders!

» lees verder

Zevende Hongaarse Wijnconcours

In juni vond het Zevende Hongaarse Wijnconcours plaats in Pannonhalma. Een internationale jury van sommeliers en vinologen kozen daar de beste wijnen in 2006.

Het verslag met foto's hierover van Paul Op ten Berg, Nederlands jurylid, kunt u lezen in: Het Zevende Hongaarse wijnconcours zoals gepubliceerd op de site van:
Het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Agenda Wijnfestivals Hongarije

TavasziBorfesztI0406.jpg
In Hongarije zijn de voorbereidingen al in volle gang, het seizoen van de wijnfesztivals komt er aan. Hier een aantal grotere en kleinere festivals in Hongarije en in Boedapest.
Je weet niet wat je ziet, zoveel goede wijn te drinken en lekker te eten bovendien!

IN BOEDAPEST EN OMGEVING:

Borfalu. Wijndorp.
Ruim tweehonderd wijnmakers in het 'Wijndorp' op het feestterrein naast het Heldenplein. Veel muziek, eettenten en ontspannen sfeer.
Boedapest, Felvonulási tér. 16-20 augustus 2006

» lees verder

Borrelen op de Burcht

Nog nooit was ik op een Hongaars wijnfestival. Dus ik was erg onder de indruk toen ik het terrein van het Borfesztival van Budapest, bovenop de burcht van Buda, opliep. Niet alleen vanwege de ruim honderdvijftig wijnboeren die er hun beste wijnen schonken en ook niet door de grote hoeveelheden heerlijke wijnen waaruit ik haast geen keuze kon maken, maar vooral om de ontspannen sfeer die duizenden mensen bij elkaar samen wisten te maken.BorfesztivalPohárok.jpg

» lees verder

14e Internationale wijn- en sektfestival in Boedapest

14. Budapesti Nemzetközi bor- és pezsgöfesztivál

Voor al weer de veertiende keer vond er van 4 t/m 14 september 2005 een groot wijnfestival in Boedapest plaats. Om de herlevende Hongaarse wijnbouw te stimuleren en een uitwisseling mogelijk te maken met wijnboeren uit andere landen, organiseert het Hongaars Genootschap voor druiventeelt-en wijnbouw elk jaar dit evenement. Van 8 t/m 11 september 2005 stonden tientallen stands van de diverse wijnhuizen rond het paleis op de burcht van Buda. Verder waren er gedurende deze periode verschillende proeverijen, wedstrijden en tentoonstellingen te vinden in de stad. Ook in Szentendre, iets ten noorden van Boedapest, makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken, werden in deze weken festiviteiten rond wijn en sekt worden georganiseerd.

» lees verder