Het brood wordt duur betaald

BroodSupermarkt.jpgEen halve kilo zuurdesem-rogge kost vandaag in Hongarije al bijna een euro. Voor een gepensioneerde vrouw, in de rij bij de kassa in een supermarkt in hartje Boedapest, reden om eens flink te klagen. Maar de cassiere bijt terug. “Het is ook zuurdesem-rogge mevrouwtje, dat is nu eenmaal duurder. Dan koopt u maar een halfje wit”. En of ze niet op een wat minder druk tijdstip haar brood en flesje melk kan kopen, verzucht zij er nog achteraan. Want zo tegen zessen in de avond is het al druk genoeg in deze supermarkt.

Hongaren hebben een emotionele band met brood, het staat voor de continuiteit van het dagelijks leven. Brood wordt in Hongarije ook vaak bij de warme maaltijd gegeten. Volgens berichten in de Budapester Zeitung wordt geschat dat rond de 30% van de kleine warme bakkers in één tot twee jaar failliet zullen gaan. Grote supermarktketens zijn de warme bakkers weg aan het concurreren. Zijn in Hongarije na 1989 juist veel particuliere bakkerijen onstaan, nu wordt hen al de strop omgelegd.

BroodplankenBakkershoofdI.jpg
De situatie is vergelijkbaar met die in Nederland in de jaren zeventig en tachtig, toen warme bakkers de deuren sloten omdat de Nederlanders massaal aan het fabrieksbrood gingen. Volgens de president van het Hongaarse Bakkersverbond, Boldizsár Ilonka, kan de regering er op rekenen dat in de komende jaren rond 21.000 arbeidsplaatsen in de broodbakkerijen verloren zullen gaan.

Met goedkoop wit brood worden mensen nu de supermarkten ingelokt. Op de luxere broodsoorten en andere duurdere artikelen maken de supermarkten toch hun winst. Tegelijk is in buurland Oostenrijk en vooral in Wenen een tegengestelde ontwikkeling zichtbaar. Steeds meer mensen eten daar biologisch brood. Natuurlijk is het welstandsniveau er stukken hoger. Maar dat juist bio-bakkerij Ströck in Wenen het zo goed doet en dat ze onlangs hun 50ste filiaal op de Naschmarkt hebben geopend, geeft aan dat er vraag is naar goed en gezond brood. Meer winkels zullen volgen en daarmee schept de firma Ströck ruim 100 nieuwe arbeidsplaatsen. Biologische producten krijgen ook in Hongarije steeds meer aftrek. Vooral in Boedapest zijn er veel biologische winkels en wordt elke zaterdag een biologische markt gehouden achter het MOM Park. Misschien dat de warme bakkers zich op deze klanten moeten gaan richten en zich moeten gaan specialiseren in biologisch brood. Zo blijven ze de supermarktketens een beetje voor.

Rozskenyer.jpg
De vrouw met haar kleine pensioentje zal helaas nog de supermarkt in moeten voor haar brood voor bij de avondmaaltijd. Ik hoop dat ze nog vaak rozskenyér, zuurdesem-rogge, kan kopen. Het is duurder maar smaakt erg goed. Want alles beter dan het goedkope wittebrood wat na een dag al oud en pulverig wordt. Dat brood is uiteindelijk veel te duur betaald.


Bronnen:
Budapester Zeitung
Handelszeitung Oostenrijk

Creative Commons Licentie
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing